Skønne, blomstrende forårsbuske
Allerede i marts og april er der buske, der begynder deres blomstring. De blomstrer før eller samtidig med løvspring og spreder duft og forårsstemning i haven.
Når vinteren er slut, hungrer vi efter forår. Haven har sovet vintersøvn i flere måneder, men når solens stråler begynder at varme, fuglene begynder at fløjte og knopper på træer og buske bliver tykke, så ved man at foråret er kommet. Her er samlet nogle af de buske der er tidligt på færde. De blomstrer allerede i marts-april, hvor det stadig er køligt, men hvor der også kan være lune dage, hvor man gå i haven og nyde dem tæt på.
Snebolle, Viburnum
I Viburnum-slægten findes der flere arter som blomstrer allerede i april og maj. De fleste trives i sol til halvskygge og er nemme buske der trives i de fleste jordtyper, og de bliver ikke større end de kan passes ind i de fleste haver. Flere af dem har også kraftigt duftende blomster.
Duftsnebolle, Viburnum carlesii, bliver ca. 1,5 meter høj med en tæt, kugleformet vækst. Blomstring i april og maj samtidig med løvspring. Blomsterne sidder i kuglerunde stande på ca 5-7 cm i diameter. De er hvide og har en stærk sødlig duft. Sorten ’Aurora’ har sart rosa knopper og blomster.
Velduftnede snebolle, Viburnum x carlecephalum, bliver 1,5-2 meter høj, og med en svagere duft end duftsnebolle, V. carlesii, som den ellers minder meget om. Blomsterstandede er optil 13 cm i diameter.
Viburnum x burkwodii har ikke noget dansk navn, men det gør den bestemt ikke mindre nævneværdig. Den bliver 2,5-3 meter høj med opret og noget uregelmæssig vækst. Den er delvis stedsegrøn idet nogle af bladende bliver siddende gennem vinteren. Blomsterknopperne er lyserøde og de udsprungne blomster, der sidder i kuglerunde stande, er hvide. Blomsterne er duftende og springer ud sidst i april eller starten af maj.
Haveforsytia, Forsytia x intermedia
Haveforsytia kaldes også for vårguld, og det er meget beskrivende for den udseende. Forsytia dækkes af solgule blomster i april. Den bliver ca. 2 meter høj og væksten er uregelmæssig og overhængende. Efter blomstring lever den en mere anonym tilværelse, men fordi den er en af de første buske der blomstrer, er den plantet i mange danske haver.
Stjernemagnolia, Magnolia stellata
Magnolia findes både som træer og buske, og stjernemagnolia er en af de mindste arter og bliver sjældent mere end 3 meter høj. Lidt afhængig af vejrforholdene springer den ud i slutningen af marts eller starten af april. Blomsterne er rent hvid og stjerneformede med 20-30 kronblade. Blomsterne kan skades af frost efter udspring. Trives bedst i en humusrig og ikke for tung jord.
Peberbusk, Daphne mezereum
Peberbusk er en lille busk med stive, glatte, oprette grene. Den blomstrer i marts med purpurrosa, duftende blomster. Den bliver omkring 1,5 meter høj. Ofte sidder der kun blade i skudspidserne, og grenene fremstår skallede, men blomsterne sidder i hele grenens længde. Den bør plantes i halvskygge og trives i de fleste jordtyper. Planten er giftig. I særdeleshed bærrene der modner i juni.
Blodribs, Ribes sanguineum
Ribs, Ribes, er nogle af de tidligste buske der springer ud. Særligt blodpibs, R. sanguineum, har stor prydværdi med sine hængende røde blomsterklaser som folder sig ud i april. Blodribs kan blive ca. 3 meter høj, men sorten 'Koja', som er den mest dyrkede, bliver ca. 1,5 meter. En nyere sort, ’Pulborough Scarlet’, har røde blomster med hvid midte og bliver ca. 3 meter. Trives i de fleste jordtyper i sol-halvskygge.
Hasselbror, Corylopsis
Hasselbror er en 1-2 m høj løvfældende busk. Den begynder sin blomstring allerede i marts og fortsætter ind i april med fine, lysegule, klokkeformede, duftende blomster.
I haverne dyrker vi især småblomstret hasselbror, Corylopsis pauciflora, som bliver 1-1,5 m høj. Men akshasselbror, Corylopsis spicata, som kan blive ca. 2 meter høj, er også fin, og har blomsterne samlet i hængende aks.
Kirsebærkornel, Cornus mas
En stor busk eller lille træ som bliver 4-5 meter høj. De små gule blomster springer ud i marts, halvanden måned før løvspring. Den får røde frugter i efteråret, som kan minde lidt om et aflangt kirsebær. Deraf det danske navn. Frugterne er spiselige, og der findes sorter der er særligt rigtbærende, hvis man dyrker den med udbytte for øje.
Ranukelbusk, Kerria japonica
Det er de færreste der kender ranunkelbusk, hvilket er en skam, for den fortjener plads i flere haver. Den bliver ca. 1 meter høj, har opret vækst og blomstrer med gule ranunkel-lignende blomster i april-maj. Sorten 'Pleniflora' er den mest dyrkede. Den bliver en smule højere og har større og fyldte blomster. Dens hovedblomstring er i maj, men det er normalt at den har spredt blomstring gennem sommeren. Særligt ved raunkelbusk er dens iøjnefaldende grønne grene, som er meget tydeligt om vinteren, hvor de lyser op blandt havens eller grå og brune farver.
Duftosmanthus, Osmanthus x burkwoodii
Duftosmanthus, som også kaldes djævlebusk, er endnu en af de buske som kun de færreste kender. Ud over den tidlige blomstring, som falder i marts-april, så har den også stor værdi idet den er stedsegrøn. Duftosmanthus bliver ca. 2 meter høj og har en bred kuplet vækst. De hvide blomster har en sødlig duft.