Kærmindesøster
Kærmindesøster er en af de få stauder, der blomstrer allerede fra april og lyser op med sine små blå eller hvide blomster og er et sikkert tegn på, at foråret er kommet.
Dansk/botanisk navn: Kærmindesøster, Brunnera macrophylla
Familie: Rubladfamilien, Boraginaceae
Hjemsted: Sibirien og Kaukasus
Kort om planten
Kærmindesøster er en staude der danner en tæt pude på ca. 30 cm i højden. Det gør planten til en velegnet bunddækkeplante, da de står tilbage efter blomstringen og dækker jorden i hele vækstsæsonen og forbliver grønne indtil vinteren. Under blomstring er planten ca. 50 cm høj. Frugten er en lille nød, der har et fedtholdigt vedhæng, som tiltrækker myrer, der dermed bidrager til spredning af frøene. Kærmindesøster har fået sit danske navn, fordi blomsterne minder meget om blomsterne i en anden slægten, kærminde, Omphalodes. I øvrigt minder blomsterne også meget om forglemmigej. Dyrkningsværdige sorter: 'Jack Frost' - Hvidmarmorerede blade, blå blomster, ca. 40 cm. 'Betty Bowing' - Grønne blade, hvide blomster. ca. 40 cm. 'Hadspen Cream' - Gulrandede blade, blå blomster, ca. 40 cm. 'Jack of Diamonds' - Store hvidmarmorerede blade, blå blomster, ca. 50 cm. 'Alexanders Great' - Den største sort. Hvidmarmorerede blade, blå blomster, 50-80 cm.
Pasning & pleje
Hvert forår klippes visne blade og stængler ned. Der kan evt. tilføres kompost omkring planten. Undgå placering i fuld sol, da det kan svide bladene. Formering kan ske ved deling forår eller efterår eller ved såning i foråret. Den kan også formeres ved rodstiklinger. Selvsåning forekommer, hvor den trives.
Gode plantepartnere
Kærmindesøster er et smukt indslag mellem mange andre forårsblomster og buske. Det er en god skovbundsstaude, der harmonerer flot sammen med narcisser, tulipaner og mange af de andre tidlige stauder som for eksempel løjtnantshjerte og skovstorkenæb. Desuden kan de hjerteformede blade danne en smuk og varieret grøn flade, hvis den plantes sammen med nogle af de lave typer af bregner.