Gå til hovedindhold
Foto: Haveselskabet
Foto: Haveselskabet
Artikel for alle

Lav en lille havedam i en murerbalje

Drømme om en havedam kan nemt gøres til virkelighed med en murerbalje og lidt vandplanter. Se her hvordan du gør.
Rie Birk Lauridsen - 

Du kan hurtigt og nemt forvandle en stor murerbalje fra et byggemarked til en lille oase for dyrelivet i din have. Du skal blot grave baljen ned i haven på et godt sted og fylde den med vand og planter

Det er en nem start, og man kan få meget fornøjelse ud af at kigge på de insekter, der med det samme kommer og indtager ”søen”. 

Vælg en sort balje på 80-100 liter

Grav først et rigeligt stort hul og placer baljen. Baljerne fås både i rund og firkantet og en balje på 80-100 liter koster under 100 kroner. En sort balje er bedst, da man ikke vil kunne se bunden af baljen. Brug et vaterpas til at sikre, at baljens kant er fuldstændig vandret. 

Fyld jord omkring kanterne. Når baljens overkant er helt i niveau med jordoverfladen, vil det se naturligt ud med det samme. 

Byg en trappe til dyrene

Læg store marksten, mursten eller gamle fliser som en trappe i vandet, så de når helt op til kanten. De må gerne stikke lidt op af vandet. 

Smådyrene kan bruge trappen til at kravle op og ind på land. Det gør ikke noget, at stenene fylder meget nede i baljen eller at de er grimme. Man kommer kun til at se den allerøverste alligevel. 

Murerbaljens kant ses næsten ikke, når der er plantet langs kanten. Foto: Helga Hald

Vælg vandplanter til lav dybde

Køb en vandplante i planteskolen f.eks. en vandkærte, Pontederia cordata, eller en gul iris, Iris pseudacorus

Kig efter sumpplanter, da det ofte er planter, som klarer sig på 20-50 cm dybt vand. De passer perfekt til en balje. 

Små nøkkeroser vil også kunne vokse fint her. Sænk i første omgang bare potten, som planten er købt i, ned i vandet. Man kan altid plante om til større potter senere, hvis man synes. Læg evt. et tykt lag grus i bunden, som plantes rødder kan finde ud i. 

Det er pænest med 2-3 forskellige planter: Både noget der stikker op og noget der flyder. Måske vil der af sig selv komme andemad, og det ser også fint ud. 

Plant også en stor bladplante ved siden af baljen, som kan hænge dekorativt ud over vandet. Det kan være en hosta, en iris eller en prydgræs. 

Vandkærte. Foto: Wikimedia

Regnvand er bedst

Til sidst fyldes baljen op med vand, gerne regnvand som er næringsfattigt, og så er det færdigt. Det tager en dag eller to, inden vandet er faldet til ro og er blevet klart. 

En god idé er at ”pode” med lidt vand fra en etableret sø. Dyrelivet fra søen, bl.a. dafnier, som æder alger, gør, at der hurtigere kommer en god biologisk balance i baljen. 

I løbet af sommeren vil der måske komme trådalger, de kan nemt fiskes op. Med tiden vil mængden af alger blive mindre og mindre. 

Så er der kun tilbage at vente på, at havens dyr begynder at bruge bassinet. Det går ikke mange minutter, tør jeg godt garantere.