Kender du til Haveselskabet?

Haveselskabet er en nonprofitforening hvilket betyder, at vi bruger alle midler til havesagen og vi gør det i fællesskab. Vi dyrker haveglæde med omtanke for den omkringliggende natur. Vi arbejder for at støtte biodiversiteten og er imod brugen af sprøjtemidler og vi går aldrig på kompromis med troværdigheden. 𝗩𝗶 𝗵𝗮𝗿 𝟯 𝗴𝗿ø𝗻𝗻𝗲 𝗷𝘂𝗹𝗲𝗴𝗮𝘃𝗲𝗶𝗱𝗲𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗹 𝗱𝗶𝗴: 𝗚𝗶𝘃 𝗲𝗻 𝗴𝘂𝗹𝗲𝗿𝗼𝗱, 𝗲𝗻 𝗯𝘂𝗸𝗲𝘁 𝗲𝗹𝗹𝗲𝗿 𝗲𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗹𝗲𝗺𝘀𝗸𝗮𝗯 𝗶 𝗷𝘂𝗹𝗲𝗴𝗮𝘃𝗲. 𝗟æ𝘀 𝗺𝗲𝗴𝗲𝘁 𝗺𝗲𝗿𝗲 𝗼𝗺 𝗱𝗲𝘁 𝗵𝗲𝗿 𝗽𝗮̊ 𝗵𝗮𝘃𝗲𝘀𝗲𝗹𝘀𝗸𝗮𝗯𝗲𝘁.𝗱𝗸. 𝗚𝗢𝗗 𝗝𝗨𝗟

Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Følg en have i havesæsonen 2024 - del 2 (maj)

Vi har i Haveselskabet Viborg Afdelingen, fået den mulighed at følge Bente Busk Kjærs nye have gennem den kommende havesæson 2024. Denne gang skal vi høre om, hvor langt Bente er kommet med sine haveplaner. God læse lyst!

Hvad er dit overordnede mål med din nye have?
”Her og nu er det, at jorden bliver planeret ud, får sået græs og vi får lavet vores terrasse”.

Hvad er der sket siden sidst?
”Vi har fået ryddet haven for rødder og alle de gamle planter, der var i haven. Så nu skal den rives igennem, planneres og gøres klar til at så græs”.

Er du kommet godt i gang i haven?
”Jo det synes jeg. Jeg venter på, at udlejeren skal komme og lave terrassen og plannere jorden ud, så der kan blive sået græs og jeg kan komme i gang med at plante alle mine planter. Imens jeg venter har jeg gjort mine potter klar til havemarkedet på Hald Hovedgård”.

Hvordan er det gået med at få ryddet grunden – har der været nogle udfordringer hermed?
"Der har været masser af gammelt skidt, plastik, dåser, potteskår, plastikpotter. Fliser der har ligget begravet under jorden. Det har også givet entreprenøren udfordringer med at få alt det der dukkede op af jorden samlet. Så der har været en del, der har skulle køres på lossepladsen”.

Har du bevaret kirsebærtræet og magnolietræet i haven?
”Ja, det har jeg og også en røn".

Har du fået lavet en haveplan?
”Ja, jeg er i hvert fald startet på at lave en haveplan. Her mod syd skal der være bede og mod øst en skovhave. Hvor langt skovhaven skal gå ud i græsplænen, ved jeg ikke endnu. Men jeg kan jo altid grave noget græs af og lave et bed eller gøre bedene større.
Jeg vil jo gerne have noget skovagtigt med nogle hostaer, skovplanter, bispehuer og alle de planter, der godt kan lide halv skygge/skygge.

Jeg skal have et æbletræ, men ved ikke endnu lige, hvor det skal stå. Nu får vi sået noget græs, og så kan jeg altid plante et æbletræ.

Der skal også være et stenbed – et spaltebed.

Jeg skal også have sat nogle orkideer, jeg har med.

Op ad hegnet, ind mod naboen mod vest, regner jeg med, der skal plantes nogle klematis. Og et stakit, der hvor der er et hul. Der har stået nogle gamle grimme træer, der er blevet rykket op. De var så grimme”.

Bente har mange jernstativer med fra den tidligere have, som hun har haft klematis til at klatre på. Hun har også staudeholdere til at støtte silkepæoner og bonderoser, der har det med at vælte.

Træet i haven er et kirsebærtræ af en slags. Endvidere er der beholdt en Røn. Træerne står meget højt i jorden, så man kan se rødderne. Så derfor overvejer Bente, at flytte rønnen. I haven var der også en stor gammel troldhassel, som ikke var pæn i bunden, da den stod med mange stubbe. Derfor har Bente valgt at få den fjernet, da den aldrig vil blive flot.
”Så kan jeg starte på en frisk”, siger Bente.

”Ud mod vejen vil jeg gerne have nogle bede med træer og buske – det er jo nordsiden af huset. Jeg vil gerne have nogle store sten ud mod vejen. Det bliver en forhave med buske og træer.

Da entreprenøren ryddede grunden, kom der nogle fliser til syne. Fliserne lå under en sandkasse og her ovenpå var der lagt en halv meter jord. Så nu er fliserne taget op og gjort rene. De er lagt i depot, og klar til vi kan lave en lille terrasse med dem.
Jeg forestiller mig måske en lille terrasse ved gavlen af huset til et lille cafébord med et par stole, og et bed langs husgavlen for ikke at få græs helt op mod huset”.

Bentes mand overvejer lige nu, om at de skal have et drivhus igen. Hvis de beslutter, at få et drivhus igen, skal det måske stå forenden af skuret, da her er nedløbsrøret fra taget, hvor de kan tilslutte deres regnvandstønde. Så har de vand tæt på, hvor det skal bruges. Der skal også være plads til et tørrestativ.

Har du lavet flere skitser under vejs?
Nej, jeg har kun lavet et udkast.

Hvad har givet dig inspirationen til din nye have?
Jeg har læst i nogle bøger.

Bøger Bente har fået inspiration fra:

  • Have – Design – Detaljer af Jørn Dannesboe
  • Idérige haver af Jørn Dannesboe
  • Stenbedet af Jørn Dannesboe
  • Stenbedet – en perle i haven af Jørn Dannesboe
  • Skov- og surbundsbedet af Jørn Dannesboe
  • Ud i haven af Jørn Dannesboe
  • Bonderoser og pæoner af Claus Dalby
  • 1000 ideer til haven af Cliff Stafford
  • Stauder 32 opskrifter på de smukkeste bede af Birgit Reimer & Maria Juhl Jacobsen
Læs mere

"Claus Dalbys bog ”Bonderoser og pæoner” – det er en fantastisk bog" fortæller Bente. ”Man bliver fuldstændig solgt, når man ser alle de flotte billeder af bonderoser og pæoner”.

Har du set Claus Dalbys have?
"Ja, jeg har været der to gange".

”Også Claus Dalbys bog om påskeklokker og bonderoser er en fantastisk bog”, fortæller Bente.

Bente bruger bøgerne meget. Hun får god inspiration til f.eks. påskeklokker og bonderoser mht. at give dem de optimale betingelser for at få nogle flotte blomster. Hvor de skal placeres, hvilken og hvor meget gødning de skal have, hvad man skal gøre og ikke gøre for at få nogle flotte planter og blomster.

Hvilke elementer er de vigtigste i haven?
”At vi får lavet vores terrasse, og at jeg får lavet nogle bede, hvor mange jeg når at få lavet må tiden vise”.

Har du planer om en kompostbeholder?
”Det ved jeg ikke endnu”.

Har du planer om vand i haven?
”Måske bare en murbalje med en rist over, eller et gammelt bålfad og måske flere steder i haven. Jeg har tegnet noget vand ind i haven”.

Har du tænkt noget vild have ind i din haveplan?
”Nej”.

Påtænker du gangstier ind i dine bede?
Bentes mand tilføjer, der kun skal være græsstier og en robot til at klippe græsset! ”Der er blevet gemt nogle sekskantet fliser, som jeg regner med at kunne bruge, som trædesten i bedene” fortæller Bente.

”Jeg kan se at busken Koreakornel - Cornus kousa ’wieting’s select’ er ved at blomstre. Jeg har den med fra min tidligere have i en murbalje. Busken får små hvide blomster. Efter blomstringen får den røde bær. Jeg har taget nogle bær fra så jeg har mulighed for at dyrke en ny busk. Bærerne skal ligge i køleskabet i ca. 3 uger inden man kan så dem. Men jeg er ikke kommet dertil endnu” fortæller Bente.

Har du nogle planer for, hvordan du placerer de enkelte planter i bedene? Er det efter farve som f.eks. Claus Dalby gør, eller er det efter højde eller blomstringstidspunktet?
”Det, jeg har tænkt på, er mere hvilket behov planten har for sol og skygge, og hvordan jorden er. Men jeg vil også placere planterne, så de passer sammen i farverne”.

Har du tænkt på at bruge regnvand i haven?
”Ja, jeg regner med vi kan få vores regnvandstønde, vi har med fra vores tidligere hus, koblet på nedløbsrøret ved skuret. Så vi får regnvandet, vi kan bruge af”.

Hvilke planter er dine favoritplanter?
”Jeg har mange favoritplanter. Men skal jeg vælge tre er det pæoner, påskeklokker og syren.

Jeg har nogle syrener med, som jeg skal brug her i haven. De har sået sig selv. Jeg har kun ægte syrener, jeg har købt ved Heidis planteskole. Så jeg er meget spændt på, hvordan de ser ud dem der kommer”.

Hvordan ser man forskel på om det er en ægte syren eller en uægte syren?
”Alle dem du ser i grøftekanten og i læbælter, de som er lys lilla, er uægte syrener. De ægte har fyldige blomsterklaser og klaserne er mere fyldig og rundere og fås i mange farver bl.a. hvid og lyserød. Jeg skal have en lyserød syren igen, og jeg har husket at få navnet med mig”.

Hvilken type terrasse skal I have?
”Det bliver en fliseterrasse. Jeg ved ikke, hvor stor den bliver. Det har vores udlejer en plan for. Der har været så meget ukrudt, man kalder det ”juletræer”, her langs huset og terrassen. Dem har jeg gået og rykket op med rødder. De har nogle lange lange rødder. De har været over det hele. De er så svære, at få bugt med, så jeg går og rykker op så snart jeg ser nogle nye spirer og rødder” fortæller Bente.

Læs med i august, hvor vi igen besøger Bentes nye have, for at se, hvordan haven tager form og hvor langt Bente er kommet med at plante alle hendes planter. God sommer og på gensyn!