Kender du til Haveselskabet?

Haveselskabet er en nonprofitforening hvilket betyder, at vi bruger alle midler til havesagen og vi gør det i fællesskab. Vi dyrker haveglæde med omtanke for den omkringliggende natur. Vi arbejder for at støtte biodiversiteten og er imod brugen af sprøjtemidler og vi går aldrig på kompromis med troværdigheden. 𝗩𝗶 𝗵𝗮𝗿 𝟯 𝗴𝗿ø𝗻𝗻𝗲 𝗷𝘂𝗹𝗲𝗴𝗮𝘃𝗲𝗶𝗱𝗲𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗹 𝗱𝗶𝗴: 𝗚𝗶𝘃 𝗲𝗻 𝗴𝘂𝗹𝗲𝗿𝗼𝗱, 𝗲𝗻 𝗯𝘂𝗸𝗲𝘁 𝗲𝗹𝗹𝗲𝗿 𝗲𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗹𝗲𝗺𝘀𝗸𝗮𝗯 𝗶 𝗷𝘂𝗹𝗲𝗴𝗮𝘃𝗲. 𝗟æ𝘀 𝗺𝗲𝗴𝗲𝘁 𝗺𝗲𝗿𝗲 𝗼𝗺 𝗱𝗲𝘁 𝗵𝗲𝗿 𝗽𝗮̊ 𝗵𝗮𝘃𝗲𝘀𝗲𝗹𝘀𝗸𝗮𝗯𝗲𝘁.𝗱𝗸. 𝗚𝗢𝗗 𝗝𝗨𝗟

Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Interview med bestyrelsesmedlem Gitte Winther Thorsen

Mød Gitte, bestyrelsesmedlem i Haveselskabet Viborg Afdelingen. Med baggrund som arkitekt og passion for haverum og skærehave skaber hun hygge og kreativitet i sin rækkehushave - et fristed for krop og sind!

Hvem er du?
Mit navn er Gitte Winther Thorsen, og jeg er ansvarlig for Viborg Afdelingens hjemmeside og Facebook. Jeg har sans for rum og er skarp til at sætte spændende linjer i haven. Det kommer sig nok af, at jeg er uddannet bygningskonstruktør, og i mange år har arbejdet som arkitekt.

I 2019 blev jeg sygemeldt med stress, og i dag er jeg førtidspensioneret. Sygdommen stress kræver, at man laver om på sin tilværelse, som man kender den og finder nye veje: Min vej blev haven. Min have har givet mig et frirum og en ro, som jeg nu, slet ikke kan forstå, at jeg har kunnet leve foruden!

Kig gennem haven over det hvide bed

Hvor lang tid har du siddet i bestyrelsen?
Jeg meldte mig ved sidste generalforsamling i februar 2024 efter Kirsten Frandsen trådte ud. Så jeg er på valg igen til næste generalforsamling i februar 2025.

Hvorfor har du valgt at sidde i bestyrelsen?
Jeg valgte at melde mig til bestyrelsen, da jeg mente, at jeg kunne give noget inspiration til vores hjemmeside, Facebook og havde nogle tanker til, hvordan vi kunne blive endnu bedre til at mødes og dele vores fælles passion unge som gamle.

Skitse af det hvide bed

Hvad har bestyrelsesarbejdet givet dig?
Det har givet mig en indsigt i, hvordan en bestyrelse i Haveselskabet arbejder.
Jeg har fået gode snakke med de øvrige bestyrelsesmedlemmer og ikke mindst jer medlemmer af foreningen. Det inspirerer mig, og det nyder jeg i fulde drag. Jeg elsker at høre om, hvad I er passioneret omkring i jeres haveliv, og hvad I går og tumler med i haven.

Hvid pæon i det hvide bed

Hvad er din havepassion?
Min havepassion er at skabe en hyggelig have med gode haverum samt at dyrke en skærehave.

Hvorfor er det blevet din havepassion, tror du?
Jeg synes, at det er spændende og interessant at gå rundt i en have og opdage forskellige rum – ligesom i et hus – det giver mig følelsen af hygge og tryghed.
At jeg blev forelsket i skærehaven var lidt af en tilfældighed ved at jeg meldte mig til Haveselskabets første Skærehaveskole, og nu vil jeg ikke være foruden i min have.

Hvilken have har du?
Jeg har en rækkehushave.

Hvorfor er det blevet den type have du har fået?
Da jeg blev ramt af stress, var jeg i den forbindelse på Gl. Almind Stressrehabilitering. Her brugte vi alt tiden ude i naturen og den tilhørende haven for at få ro i kroppen.
Her gik det op for mig, hvad haven og naturen kunne give mig – nemlig ro i krop og sind!

Passionen for skærehaven er, som skrevet, kommet fra at deltage i Haveselskabets første Skærehaveskole, hvilket var en fantastisk oplevelse. At være i et fællesskab om at få nogle frø til at spire, til at vi senere kunne vise hinanden den første buket. Det var en fantastisk oplevelse. Jeg har lige meldt mig til Skærhaveskolen 2025 igen og glæder mig. Jeg nyder at binde buketter og at give en buket til en god veninde. 

Buket fra skærehaven 2024
Skærehaven ved drivhuset

 

Spirereolen med plantelys i stuen

Hvor stor er din have?
Min have er 15 x 15 meter (225 m2) inkl. terrasse og drivhus.

Har du en havestil i haven?
Min have er en prydhave med tre tomatplanter og lidt krydderurter i drivhuset. Jeg har fokus på de små rum og skæve detaljer, som giver små overraskelser, når man går på opdagelse i min have. Nederst i haven gemmer der sig f.eks. tre gæs i keramik, og vandrer man videre møder man måske en guldsmed i fiberbeton eller en lille dameskulptur flydende i sin badering.

Gæs i haven

Hvorfor har du valgt denne havestil?
Det er ikke et bevidst valg - jeg indretter og planter det, jeg synes bedst om. Jeg synes dog, at det er sjovt, at alt ikke er afsløret ved første øjekast, så hver tur rundt i haven overrasker mine gæster.

Når du planter, er det så tilfældigt eller er der en plan?
Jeg har som regel altid en plan.
Da jeg startede ud, lavede jeg en målfast plan. Det gjorde jeg for at få placeret drivhuset rigtigt i haven i forhold til huset, ganglinjer og ikke mindst solen.
Jeg sidder tit og laver skitser af min have og nye bede. Det gør jeg, for at se om bedene er rigtigt placeret i forhold til sol og skygge, samt for at have en overordnet plan for, hvor jeg planter min træer (så de ikke på sigt kommer til at skygge de forkerte steder). Haveskitserne giver også et godt overblik over ganglinjer i haven.

Så ja, altid en plan – det er måske en arbejdsskade ; )

De første haveskitser
Skitse med beplantning
Den endelige haveplan med bede

Hvor lang tid har du dyrket din have?
Jeg fik min første have for 29 år siden. Min nuværende have har jeg haft i 20 år. Men det er først de seneste 4 år, jeg har dyrket den passioneret.

Hvad er dit næste haveprojekt?
Jeg har to bede, hvor jeg skal have delt og udtyndet i stauderne og flyttet lidt rundt på planterne. Det er vist mit næste projekt. Og så tænker jeg stadigvæk i at få flere rum ind i haven.

Hvorfor har du valgt dette haveprojekt?
Jeg har lige lavet et nyt stort bed efter at have nedlagt et ældre bed fra da jeg startede haven op for 20 år siden. Til det nye bed har jeg ”plukket” lidt stauder fra de to bede, som jeg skal i gang med.

Nyt bed udformes med vandslangen
Planter testes i nyt bed
Nyt bed udgraves
Planter fra tidligere bed flyttes til nyt bed

Skal du på en spændende havetur/plantemarked i år?
Jeg skal helt sikkert på nogle plantemarkeder og ud og se nogle haver næste år. Jeg synes det er meget spændende at komme ud og se, hvordan andre passionerede havemennesker former deres haver, og så får man jo også altid en god havesnak. Jeg har ingen planlagte ture/haver endnu, ud over at jeg overvejer en bod på Hald Hovedgård med mine overskudsplanter, jeg har pottet op her i efteråret.

Hvor tager du hen?
I år har jeg besøgt Geografisk Have i Kolding samt Botanisk have og Trädgårdsföreningen i Göteborg. Nogle meget flotte og spændende haver, som jeg klart vil anbefale.

Indgangen til Botaniskhave i Göteborg
Staudehaven i Botaniskhave Göteborg
Skovsti i Botaniskhave i Göteborg

For to år siden besøgte jeg ”Floriade Expo” i Amsterdam. Det er en verdensudstilling inden for blomster og havebrug, der kun finder sted hvert 10. år. Det var virkelig en stor oplevelse at se, hvordan andre lande præsentere deres land med blomster og havebrug både for mig og min familie.
Jeg har tidligere været på havebesøg i forbindelse med havefestivallen i Aalborg og Øster Hornum, hvor jeg så nogle flotte og spændende haver. Følger bl.a. en have i Øster Hornum på Instagram.
Jeg har besøgt plantemarkeder i Holstebro, Vildsund og Herning ud over Hald Hovedgaard.

Floriaden i Amsterdam 2022
Have fra Thailand på Floriaden

Hvor køber du dine planter?
Jeg har købt de fleste af mine planter på plantemarkeder, Jespers Planteskole i Holstebro og hos Staudemarken i Åbybro.
Mine løg i haven køber jeg i Holland.

Stauder fra Staudemarken i Aabybro

Hvad er din yndlingsplante?
1 årige Stolt kavaler - Cosmos bipinnatus - og Frøkenhat – Zinnia - er nok mine favoritter.

Hvorfor har du den plante som din yndlingsplante?
Jeg synes, de er så flotte i buketter og så har Stolt kavaler et meget smukt løv.

Hvor finder du din inspiration til haven?
Jeg finder min inspiration i bøger og i tidsskrifter. Endvidere bliver jeg inspireret ved at tage ud og besøge private haver.

Kan du anbefale noget litteratur og hvilken?
Jeg køber altid havetidsskifter med hjem, når jeg er ude at rejse. Det er inspirerende at se noget andet, end det vi nærmest alle gør herhjemme i Danmark.

Bibliotekerne byder ofte på gode temaudstillinger med havebøger, hvor jeg ofte går på jagt. Lige nu har jeg bogen: ”En have for livet” af Alexandra zu Sayn-Wittgestein og Nanna Louise Teckermeier på min liste.

Derudover er havepodcast også skønne, da man kan tage dem med sig ud i ørene, når man er i haven.


Det var sidste interview i rækken af ”Interview af bestyrelsen”.
Vi håber I nu har fået et lidt bedre kendskab til, hvem vi er i bestyrelsen og fået indsigt i, hvad der er vores havepassion.

Tak fordi I læste med!