Kender du til Haveselskabet?

Haveselskabet er en nonprofitforening hvilket betyder, at vi bruger alle midler til havesagen og vi gør det i fællesskab. Vi dyrker haveglæde med omtanke for den omkringliggende natur. Vi arbejder for at støtte biodiversiteten og er imod brugen af sprøjtemidler og vi går aldrig på kompromis med troværdigheden. 𝗩𝗶 𝗵𝗮𝗿 𝟯 𝗴𝗿ø𝗻𝗻𝗲 𝗷𝘂𝗹𝗲𝗴𝗮𝘃𝗲𝗶𝗱𝗲𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗹 𝗱𝗶𝗴: 𝗚𝗶𝘃 𝗲𝗻 𝗴𝘂𝗹𝗲𝗿𝗼𝗱, 𝗲𝗻 𝗯𝘂𝗸𝗲𝘁 𝗲𝗹𝗹𝗲𝗿 𝗲𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗹𝗲𝗺𝘀𝗸𝗮𝗯 𝗶 𝗷𝘂𝗹𝗲𝗴𝗮𝘃𝗲. 𝗟æ𝘀 𝗺𝗲𝗴𝗲𝘁 𝗺𝗲𝗿𝗲 𝗼𝗺 𝗱𝗲𝘁 𝗵𝗲𝗿 𝗽𝗮̊ 𝗵𝗮𝘃𝗲𝘀𝗲𝗹𝘀𝗸𝗮𝗯𝗲𝘁.𝗱𝗸. 𝗚𝗢𝗗 𝗝𝗨𝗟

Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Interview med bestyrelsesmedlem Mads P. Rahbek

Denne gang er det bestyrelsesmedlem, kasserer og bladansvarlig Mads P. Rahbek, der bliver interviewet om hans passion for haven og særligt vand som er et centralt element. Velkommen til det spændende interview om skovhaven og et vandfyldt fristed. God læselyst!

Hvem er du?
Mads Rahbek. 56 år og fysisk aktiv med trailløb og MTB. Gift med Lotte og far til Emil 25 år og Mikkel på 22 år.
Jeg har mange interesser ud over min sport. Jeg nævner i flæng; Jeg laver Bonsai af hjemmehørende træer fra matriklen, kryddersnaps, gerne med ingredienser fra lokalområdet eller ferier. Hertil kommer lokalhistorie i særdeleshed sten-, bronze- og jernalder. Jeg keder mig sjældent.
Arbejder i Forsvaret i Flyverkommandoen i Karup i det Nationale Luftoperationscenter (NAOC)

Hvor lang tid har du siddet i bestyrelsen?
Jeg har siddet i bestyrelsen for Kreds Viborg, nu Afdeling Viborg i 4 år og har i den periode primært hjulpet til med at lave Det Grønne Blad. Nu har jeg lige overtaget kasser rollen, indledningsvist indtil næste generalforsamling.
Jeg har i perioden 2022-2023 endvidere siddet i bestyrelsen for Haveselskabet Afdeling Djursland-Himmerland indtil dennes nedlæggelse i forbindelse med reorganiseringen. Her i rollen som kasser.

Hvorfor har du valgt at sidde i bestyrelsen?
Nogen skal jo gøre det og jeg var lige sluppet af med formandsposten gennem 20 år i det lokale vandværk og så kunne jeg jo bruge nogle af kræfterne på en af mine store interesser, nemlig haven.

Hvad har bestyrelsesarbejdet givet dig?
Selv bestyrelsesarbejdet er bare hyggeligt, samtidig med at vi formidler haveviden og haveglæde.
Vidensformidling synes jeg er vigtigt og spændende. Det er også derfor jeg laver foredrag om forskellige emner som ”Udnyttelse af egne vandressourcer” fordi det gør vi selv i stor stil. Eller ”Vand i haven” som jo er oplagt med en have som vores. Og så laver jeg som sagt selv kryddersnaps, så naturligvis har jeg også lavet et foredrag om det.

Hvad er din havepassion?
Ubestridt – VAND i alle former. Jeg er meget optaget af haven som Zen, i min oversættelse: mentalt åndehul. Både når der skal slappes af og lades op, men i lige så høj grad når der skal knokles, graves, fældes træer eller andet. Alle mine havebassiner er håndgravede med skovl og trillebør!
For mig er vand et nøgle element i at skabe de haverum og miljøer der igen skaber rammerne til fordybelse og refleksion. Vand skaber levesteder for fugle, dyr og insekter som i ubeskrivelig grad bibringer mig glæde og fornøjelser. Fugle der spiser, bader og skændes. En snog der fanger sin middag. En guldsmed der patruljerer over svømmesøen. Guldfisk og Koi der dovent svømmer rundt og leder efter mad. Nogle af de mest afstressende lyde er vand i rolig bevægelse.
Her ud over er jeg super glad for rigtig mange plante typer. I særdeleshed Klematis og Magnolietræer.

Hvorfor er det blevet din havepassion, tror du?
Som barn ville jeg være marine biolog og dykke med Jacques-Yves Cousteau, så vand har altid draget mig. Vi havde en dam bag ved gården hvor jeg voksede op, hvor jeg elskede at lege, sejle, bade og fange vanddyr.

Hvilken have har du?
En skovhave med vand og sten. Jeg deler den op i den pæne have på 3-4.000 m2, der holdes relativt stramt med udbredt anvendelse af fiberdug, ærtesten og marksten i alle størrelser, omkranses af den vilde have der primært består af skov. I alt knap 20.000 m2.
I haven er der 2 bassin systemer. En på øst siden af huset og en på vest siden. Østbassin-systemet består af et hovedbassin, forbundet med bæk til et mellem bassin og videre med endnu en bæk til øst reservoir, hvorfra vand pumpes op i svømmesøen. Fra svømmesøen løber vandet tilbage i hovedbassinet. I alt ca. 60.000 liter vand.
Vestbassin-systemet består af et hovedbassin lige ved Orangeriet. Herfra løber vandet videre over i en 33 meter lang bæk der ender i vest reservoiret, hvorfra det pumpes tilbage til hovedbassinet. I alt ca. 50.000 liter vand. Hertil kommer mange fuglebade mv. Så vand er et gennemgående tema overalt i haven.

Hvorfor er det blevet den type have du har fået?
Det er naturligvis min fascination af vand. At det så har udviklet sig til det det er i dag er jo bare vildt. Det skal siges at haven er lavet om mange gange. Jeg synes det er vigtigt at forstå at haven aldrig bliver færdig og at den hele tiden skal udvikle sig, således at den altid understøtter familiens behov. I starten skulle den bare vær nem. Så kom børnene og så skulle den indeholde sandkasse og pilehytte, senere legeplads, gyngestativ og legehus, afløst af fodboldbane og trampolin. Så flyttede drengene hjemmefra og så blev haven endnu engang lavet om. Nu til en ZEN-egoist-have med havenydelse og et intenst samvær med fugle-, dyre- og insektliv i fokus.

Hvor stor er din have?
Pænt stor. Grunden består af 2 parceller på henholdsvis 6.000 m2 og 14.000 m2 Skoven passes med almindelig skovpleje og derudover kun med et stisystem der vedligeholdes med plænetraktor.

Har du en havestil i haven?
Måske. Nogle steder er den Japansk inspireret, men jeg formklipper ikke, selvom jeg beskærer mange af træerne. Men Zen – altså brug af sten og mos, er elementer jeg bruger over alt.

Hvorfor har du valgt denne havestil?
Tjaa. Jeg laver jo bare det jeg kan li’ og med de funktioner som familien ønsker.

Når du planter, er det så tilfældigt eller er der en plan?
Overordnet er der en plan, men i det enkelte bed kan det være helt tilfældigt. Ofte dukker der også planter op ”forkerte” steder. Afhængig hvad det er – en orkide (vi har Skovhullæbe over alt), en lille bregne, eller skovsyre og fladstjerne fra skoven, så får den måske lov til at blive stående således at der kommer et lidt ”tilfældigt” eller vildt udtryk i den ellers ret stramme havestil.

Hvor lang tid har du dyrket din have?
Vi købte huset i 1998 og har løbende været i gang med haven. Sådan som haven ser i dag, er fra 2016, hvor Orangeriet bliver bygget sammen med 250 m2 løftet terrasse på øst-, nord- og vestsiden af huset. Vesthaven blev så lavet i 2017-2018. I 2023 blev østhaven lagt om, med konstruktion af en svømmesø.

Hvad er dit næste haveprojekt?
Jeg har ingen større haveprojekter planlagt. Jeg har lige lavet et stort kompost område, med forskellige typer af kompost, indrammet af kvashegn. Det kommer der et foredrag om til næste år.
Ellers er det almindelig skovpleje jeg er i gang med og andre små ting.

Hvorfor har du valgt dette haveprojekt?
Under min skovpleje hører etablering af biohabitater i skoven, få selvsåede ahorntræer lidt under kontrol og så hjemmehørende vilde blomster nede i ”Engen”. ”Engen” er en lysning i skoven, hvor vi forsøger at lave mange forskellige miljøer. ”Urskoven” er en anden del af skoven, hvor skoven passer sig selv med minimal påvirkning fra mennesker. Hvis et træ vælter, får det lov til at blive liggende. Hvis det blokerer stisystemet, saves der hul til havetraktoren, men intet fjernes.

Skal du på en spændende havetur/plantemarked i år?
Lotte og jeg var på vores bustur og det synes vi var en kæmpe succes. Vi var også traditionen tro, med på vores plantemarked på Hald Hovedgaard. Denne gang med salg af overskudsplanter fra haven og det var også en kæmpe succes.

Hvor tager du hen?
Vi har faktisk ikke prøvet så mange andre, men kunne godt tænke os at besøge de nærliggende plantemarkeder. Ellers deltager vi i så mange af Afdeling Viborgs arrangementer som vi kan.

Hvor køber du dine planter?
Mange steder, men ofte i Jespers Planteskole, eller Plantorama. Her ud over kan vi godt li’ Kridtvejens Planteskole på Mors og Dybvad Planteskole oppe ved Sæby, Frederikshavn, hvor flere af vores træer er købt. Jeg var også heldig at finde 3 ”Treblad” på plantemarkedet på Hald Hovedgaard.

Hvad er din yndlingsplante?
Uhh. Der er rigtig mange, men vi har mange Klematis og Magnolie træer. Jeg er meget fascineret af blomster, bladformer, bark og så videre. Så svaret er nok næsten alt.

Hvorfor har du den plante som din yndlingsplante?
Åhh – det ved jeg ikke. Hvis vi tager Klematis (skovranke), så er det specielt de småblomstrede som Princess Diana og Princess Kate eller Alpina typerne (Alpe-skovranke), eller Vitalba som det er lykkedes mig at købe 3 gange, fordi den er så yndig og jeg havde glemt at jeg allerede havde den.
Hvis vi tager Magnolie, så er Sieboldii jo en helt eventyrlig blomst. Akebia, Tudselilje og Montbretia og Hortensia, synes jeg også er helt fortryllende.

Hvor finder du din inspiration til haven?
Rigtig mange steder i naturen, på rejser, men også på havebesøg og haveudsendelser.

Kan du anbefale noget litteratur og hvilken?
Jeg læser generelt mange bøger. Specielt i forbindelse med et projekt, gennemlæses masser at litteratur på området. Både som inspiration og afgrænsning – altså en afklaring af hvad jeg godt kan li’, men i lige så høj grad hvad jeg ikke kan lide eller som jeg skal undgå. For eksempel så er mange virkelig flotte haver, efter min mening - overfyldte og det er vigtigt for mig at undgå. Det er en hårdfin balance, fordi man hele tiden falder over planter som man simpelthen bare må ejer, men hvor er der plads.

Den sidste bog jeg læste og stadigvæk studerer, er ”Kompost” af Ken Thompson, der gennemgår emnet ”kompost” på en både videnskabelig, men samtidig forståelig måde. Det tiltaler mig.

Hvorfor er det din anbefaling af litteratur?
Bogen er godt eksempel på en bog som jeg har brugt i forbindelse med etableringen af et projekt. I dette tilfælde, mit nye kompost område. Det var en af flere bøger som jeg brugte som baggrundsmateriale inden jeg gik i gang med projektet.

Men jeg gjorde det samme da jeg skulle i gang med at lave Bonsai, Kryddersnaps eller da jeg skulle lave min svømmesø. Det kan godt virke forvirrende, for forfatterne er ofte ikke enige, men det skal man kunne se igennem og komme frem til sine egne præferencer og så uddrage de dele fra de forskellige bøger der passer til præferencerne og forsøge at samle dem til en sammenhængende enhed. Det kan godt være svært, men det er altid en spændende proces.

Her er jeg i gang med gangbroen i svømmesøen.

Læs med næste gang, når vi interviewer næstformand Bente Busk Kjær.