Gå til hovedindhold
Paradisæbler
Foto: Flickr
Artikel for alle

Paradisæble - det perfekte træ til haven

Paradisæbler er smukke buske og træer, der ofte overrasker med en overdådig blomstring. I tilgift kvitterer de om efteråret med smukt løv og flotte, spiselige frugter. Måske det perfekte træ til haven?
Laila Sølager, Frank KIrkegaard Hansen og Skarresøhus - 
05. maj 2010

Paradisæbletræet er et rigtigt godt træ til den lille villahave, ja til alle haver for den sags skyld. I maj har paradisæbletræer hvide eller lyserøde blomster i overvældende mængde, og i efteråret står de med røde eller gullige frugter og lyser langt væk. 

Æblet bliver også kaldt for prydæble og tilhører samme slægt som spiseæblet, nemlig Malus. Forskellen er bl.a. frugtstørrelsen, hvor paradisæbler sjældent får større frugter end op til ca. 5 cm.

Paradisæbletræer er små træer på 3-6 meters højde og en kronediameter fra 2-4 meter. De bliver sjældent for store og er derfor heller ikke generende for naboer. De er som regel ikke større, end der er plads til at kigge uden om. Og ikke bredere, end solens stråler stadig kan nå ned i haven.

Paradisæbletræer kan nemt stammes op, og kommer oven i købet til at se meget bedre ud, når stammen står bar og kronen ligger som en opslået, bred paraply hen over en del af haven. 

Da paradisæblet blomstrer så flot, er det værd at plante i haven for også at lokke bier til. Bierne sikrer en bedre bestøvning, og så kan man høste flere frugter senere hen.

Syv gode grunde

Der er mindst syv gode grunde til at plante et paradisæbletræ i haven:

 1. Beskeden størrelse, typisk 3-4 meter
 2. Flot forgrenet vækst
 3. Poetiske æbleblomster i foråret
 4. Flotte høstfarver
 5. Små skinnende frugter
 6. Tiltrækker fugle
 7. Kræver ingen beskæring.

Plant træet tæt på huset

Der er så mange oplevelser i paradisæbletræet, at du med fordel kan placere det et sted i haven, hvor du kommer forbi året rundt.

Der er plads til det i den lille forhave, hvor det kan stå sammen med lave buske i en bund af stedsegrønne planter. Eller ved terrassen, hvor det lille træ kan stå som en levende parasol og kaste en behagelig skygge hen over havebordet.

En placering tæt ved et af husets vinduer er ideel. Så kan du sidde inde og se årstiderne udfolde sig på træet, og fuglene der kommer hoppende hen ad grenene for at nappe frugterne først på vinteren. Fuglene er glade for de modne frugter, og det er sjovt være tilskuer, når de i vintermånederne spiser af æblerne.

Hårdføre og robuste

Der findes mange forskellige sorter af paradisæbler. Nogle bliver til lave buske, der kan fungere som hækplanter og bruges i læbælter. Andre bliver til oprette, og med tiden store træer, der kan bruges fritstående fx i en stor krukke på terrassen.

Hvis du ønsker et paradisæbletræ, der skal vokse langsomt, bør du vælge en sort, som er podet på en svagtvoksende grundstamme, det kunne fx være Malus sargentii.

Nye træer formeres enten fra frø eller ved podning. Det er gerne frøformerede planter, der bruges til hæk og som beplantning i læbælter.

Paradisæbler er hårdføre og robuste, og det er ofte på et paradisæble, at andre æblesorter bliver podet.

Hvis paradisæblebuske bliver for tætte, kan de beskæres. Det skal ske helst i juni og frem til september mens der er løv på. Det er den tid på året, hvor træet har flest kræfter til at hele sårene. Samtidig kan du se, hvad der trænger til at bliver skåret væk.

Sådan planter du

Hvis du vil plante paradisæbler i haven, kan du gøre følgende:

 • Grav et hul på ca. 75 cm afhængig af træets størrelse.
 • Vand hullet godt, før træet placeres.
 • Bred rødderne godt ud og fyld jord i.
 • Stop hullet til og vand igen.
 • Træd jorden sammen omkring træet, så det står fast.
 • Vand af og til.

Du skal aldrig plante et paradisæble, hvor der tidligere har stået et æbletræ, fordi jorden her kan være udpint for vigtige næringsstoffer.

Flere gode sorter

Der findes rigtig mange forskellige sorter af paradisæbler, og vil du vælge den helt rigtige til din have er det bedst at tjekke højde, bredde og sundhed i et leksikon eller på planteskolen.

Der findes træer med små æbler og træer med større æbler. Flere af sorterne har tendens til skurv på æblerne og kræft i stammerne - dem skal du vige uden om.

Gode sorter er:

 • Malus 'Hyslop' - sætter store gulrøde æbler på 3-4 cm og er meget velegnet, hvis du vil udnytte æblerne i køkkenet. 
 • Malus hybrid 'Akso' - meget små æbler, gulligrøde. Mørkegrønt løv. Bred krone. 3-4 meter højt.
 • Malus hybrid 'Braendkjaer' - mange små æbler, røde. Mørkegrønt løv. Bred krone med tætte grene. 3-4 meter højt.
 • Malus hybrid 'Evereste' - middelstore æbler, orangerøde. Mørkegrønt løv med rød stilk. Pyramideformet, åben krone med brede sidegrene. 4-6 meter højt.
 • Malus hybrid 'Gorgeus' - små æbler, røde. Grønt løv. Pyramideformet, åben krone med lidt hængende grene. 3-4 meter højt.
 • Malus hybrida `Braendkjær`. Robust træ, som får hvide blomster og røde frugter.
 • Malus hybrida `Freja` er skurvresistent og får røde fligede blade.
 • Malus hybrida ` Red Sentiel` der får store røde frugter.
 • Malus tschenoskii er en lidt speciel art med hvidfiltede blade og smuk høstfarve og brunrøde frugter. Den må ikke stå for fugtigt.
 • Malus hybrida `Tina` er anbefalet som parasoltræ, da det har en vandret vækst og fine små æbler.

Til lyserød gele eller glade fugle

Om efteråret modnes de kønne gyldne eller røde frugter, der kan bruges i husholdningen til gelé eller som krydderi på snaps. 

Paradisæbler indeholder meget pektin, som er geleringsstoffet, der får saft til at stivne helt naturligt. Derfor kan du lave den smukkeste lyserøde gele af netop paradisæbler blot tilsat sukker, men helt uden konserveringsstoffer og geleringsmidler. 

Får du ikke høstet paradisæblerne, er det ikke nogen katastrofe, for kvarterets fugle vil hellere end gerne guffe løs af de syrlige æbler. 

Opskrift på gelé

 • 500 g umodne paradisæbler
 • 1,5 dl vand
 • 500 g sukker

Æblerne høstes (fra august til november) og kommes i en gryde med vandet. De koges møre ved svag varme, hvorefter saften drypper af i et klæde eller si. Lad det stå og dryppe af natten over.

Den siede væske vejes og der tilsættes geleringsmiddel og sukker. Lad det hele koge op og hæld geleen på skoldede rene glas.

Geleen kan smages til med vaniljesukker eller lidt citronsaft afhængig af smagen.

Annonce