Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Gode syrentips fra gartneren

Læs mere her om det sydfynske syrenfænomen og få gode syrentips af gartner Joel Klerk
04. maj 2021

Fynboerne har nydt og elsket synet af deres syrener i århundreder, men nu har resten af Danmark også så småt fået øjnene op for den unikke og poetiske landskabsoplevelse, man får her, når syrenerne blomstrer. De sydfynske syrener går i hvert fald et par hundrede år tilbage og må som sådan betragtes som en spillevende landskabs-kulturarv. 

De blev plantet som læhegn og skel mellem marker og grunde, og ud til vejene, men syrenerne blev også brugt til brændsel og en form for ris, som blev lagt ned i åerne som dræn og oprensning. Planterne vedligeholdes af både kommuner og lodsejere, alt efter hvor de står. Traditionelt er de altid blevet skåret helt ned hvert syvende år for at vedligeholde og forny planten og blomstringen, men altid således, at basen bliver stående. Hegnene har med årene mange steder antaget flotte, bløde former med en velfordelt blomstring på hele busken. 

Ud til vejene tager det sig dog lidt anderledes ud, for her anvendes ofte en såkaldt sideklipning, som medfører, at blomstringen primært sker i toppen. Det går desværre lidt ud over skønheden i øjenhøjde og ”fortynder” duftoplevelsen, men her vejer hensynet til trafiksikkerheden tungest.

Syrener er nemme at beskære og mangfoldiggøre  - og robuste i det danske klima

Brug også syrener hjemme i din egen have. De er gode til at skabe læ eller til at bruge som levende hegn. 

Gartnerens gode syrentips

De sydfynske syrener er primært almindelig syren, Syringa vulgaris, men i den store og mangfoldige syrenfamilie findes der masser af andre, fine arter og sorter til dem, der vil have nye syrener i deres haver. 

Mange af dem er produceret af Joel Klerks Planteskole i Nordsjælland. Gartner Joel Klerk har fingeren på pulsen og ved, hvad der rører sig i markedet af både velafprøvede evergreens og nye, spændende sorter. Dem fortæller han om her, hvor han også deler ud af sine gode dyrknings- og plejetips.

 Få succes med syrener:

  • Vælg den rigtige jord

Syrener elsker en god og let muldjord. Ikke surbundsjord, så de kan ikke plantes sammen med f.eks. rododendron. Har man en leret jord, kan den med fordel iblandes kompost. En sandet jord er også fin til syrener, men her skal man huske at vande mere i starten. 

  • Plant på rette tidspunkt

Ifølge Joel Klerk skal man ikke bruge mange rodtrævler, før en syren slår rod. Den er også nem at grave op og plante om. Plant ideelt set syrener fra september til maj. At gøre det i brændende sommervarme er ikke ideelt pga. stor fordampning fra bladene, og roden er for lille på nyplantede syrener til at genforsyne planten med vand. Det får den til at ”lukke ned” for sin aktivitet, og dermed danner den ikke ordentlige, nye rødder. Planter man alligevel om sommeren, skal man være meget opmærksom på regelmæssig vanding.

  • Hold saksen i ro!

Joel Klerks råd angående beskæring er enkelt: Hold saksen for dig selv! Hvis du synes, dine syrener bliver for bare forneden, kan du evt. opstamme dem. En syren er jo i grunden et træ, og derfor vil den gerne opad. Hvis den SKAL beskæres, så gør det om vinteren og vid, at det koster et års blomstring. Skær ALDRIG under podestedet!

  •  Sats evt. på stammer

Syrener på stamme er velegnede til en lille allé eller som krukketræer. Sorterne 'Fynsk Forår' (rosa), 'Andenken an Ludwig Spaeth' (mørk purpur) og 'Primrose' (flødehvid) er de bedste til stammepodning. 

Se det smukke syrengalleri

Følgende syrensorter udmærker sig ifølge gartner Joel Klerk på forskellig vis og fortjener havefolkets opmærksomhed: 

Alm. syren, Syringa vulgaris 'Mirabeau' er en af Joel Klerks egne, personlige favoritter, bl.a. pga. den smukke, rosa blomst, hvis farve holder hele blomstringen.

Alm. syren, Syringa vulgaris 'Sensation' er ret svagtduftende men til gengæld meget dekorativ. Den kom på markedet for 15-20 år siden og VAR en sensation pga. den hvide kant på kronbladet. Joel Klerk kalder den lidt af en ”Lykkepose”, for det er hændt, at enkelte planter pludselig har skiftet blomsterfarve på enkelte grene.

Alm. syren, Syringa vulgaris 'Beauty of Moscow' stammer fra Rusland, som har en lang tradition for syrener og en stor rigdom af dem. Den er sart rosa og mildt, behageligt duftende. Sorten er relativt ny i Danmark.

Alm. syren, Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Spaeth' er en klassiker og stadig en af de bedste og mest velduftende på markedet, med en dybt gennemfarvet blomst, der holder farven under hele blomstringen.

Syren, Syringa hyacinthiflora 'Fynsk Forår' er en tætgrenet busk med stor blomsterrigdom. Sorten kommer fra Frede Posts have på Sydfyn og er en fin, lille dansk perle.

Japansyren, Syringa reticulata ’Ivory Silk’ er en kommende ”stjerne”, tror syrengartner Joel Klerk på. Den robuste træsyren får store klaser af flødehvide blomsterklaser og er så hårdfør, at Joel Klerks planteskole sælger den så langt nordpå som i Finland.

Syren, Syringa pekinensis ’Beijing Gold’ er en ny, fintgrenet træsyren med friskt, grønt løv og temmelig store, lidt åbne klaser af gullighvide, meget duftende blomster, der blomstrer samtidig eller lidt senere end de gængse syrener.

Alle fotos af arter og sorter her er fra Joel Klerks Planteskole i Nordsjælland.

Er du mere til dværgsyrener - så læs mere her. 

Kom med på besøg på Heides Planteskole i Thisted, der har en årelang erfaring med syrener (PDF)

 

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.