Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Tjek den flydende organiske gødning

Selv om haveejerne i bedste mening netop nu gøder deres afgrøder i drivhuset, risikerer de faktisk at gøre planterne syge og misdannede.

Rester af clopyralid i flydende organiske gødning

Haveselskabet har i 2021 fået foretaget analyser og gennemført forsøg, der viser, at flere typer flydende organisk gødning er forurenet med rester af pesticider. Det har de seneste år efterladt stribevis af haveejere med syge og misdannede planter. 

– At det overhovedet kan lade sig gøre, at de stoffer havner i gødningsprodukter til økologisk havedyrkning, er fuldstændig uacceptabelt. Det kan vi som forbrugere ikke leve med. Derfor vil vi have indført en officiel grænseværdi og en certificering af de her produkter, så haveejerne med ro i maven kan gøde tomater, peberfrugt og andre afgrøder i drivhuset, siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet – derfor er vi glade for at myndighederne nu ser på sagen. 

Flere haveejere har oplevet syge planter 

I 2020 fik Haveselskabet henvendelser fra flere medlemmer, som oplevede, at deres tomatplanter af uforklarlige årsager blev syge. Planterne blev misdannede, og væksten gik i stå. Haveselskabet satte sidste år gang i en række analyser, og de viste, at flere flydende gødninger mærket ”Godkendt til økologisk jordbrug” eller ”også til økologiske haver” indeholdt store mængder clopyralid. 

Clopyralid er et ukrudtsmiddel, som f.eks. roemarker sprøjtes med. Da flydende gødninger produceres af bl.a. restprodukter fra sukkerproduktion, kaldet vinasse, havner clopyralid i gødningsprodukterne. Plantemateriale, der er sprøjtet med clopyralid, må ikke anvendes i drivhuse eller til kompost – men der havner det alligevel gennem gødningsprodukter, viser Haveselskabets undersøgelse. 

Der findes ikke en officiel grænseværdi for, hvor meget clopyralid der må være i flydende gødning. 

– Vi kan som forbrugere ikke være tjent med andet end en officiel grænseværdi, så vi ved, hvad vi gøder vores tomater med, siger Charlotte Garby -og nu går myndighederne heldigvis ind i sagen.  DR har været ude og forhøre sig hos os, hos en haveejer, der har oplevet udfordringer og hos Landbrugsstyrelsen. Vi er rigtig glade for at der nu kommer fokus på den udfordring. Læs evt. mere her. 

Haveselskabet tog på baggrund af sin undersøgelse sidste år straks kontakt til producenterne og opfordrede samtidig minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, til at gå ind i sagen. 

Mange af producenterne har omlagt deres produktion, så gødningerne ikke længere baserer sig på vinasse fra roetoppe, men på rester fra kartoffelproduktion – det er nemlig ikke tilladt at behandle kartofler med clopyralid. Men andre producenter har stadig ikke reageret. Haveselskabet har løbende haft en god dialog med producenterne. 

– Mange producenter har taget sagen alvorligt, reageret hurtigt og samarbejdet med os, og det er jeg på haveejernes vegne virkelig taknemmelig for. Men så længe vi ikke har en officiel grænseværdi, og så længe der er producenter, som ikke vil omlægge deres produktion, er der stadig risiko for, at vi forbrugere finder flydende organisk gødning på hylderne, som kan indeholde clopyralid, og som kan skade vores planter. Det er ikke godt nok, og det vil vi i Haveselskabet have lavet om, siger Charlotte Garby.  

Hvad kan du gøre som haveejer

Der begynder fra i år at være flydende organisk gødningsprodukter på hylderne, som ikke risikerer at indeholde clopyralid. 

Vil du som haveejer være på den sikre side, er der ifølge Haveselskabet flere muligheder:

• Spørg i butikken eller havecentret efter flydende, organiske gødninger, som ikke er lavet af roevinasse.

• Er du i tvivl, om dit gødningsprodukt indeholder roevinasse, kan du selv lave en lille test – en såkaldt bioassay. Dyrk et par små ærteplanter og gød dem med gødningen over et par uger. Er der clopyralid i gødningen, vil planterne reagerer, da de er meget følsomme over for dette pesticid. 

• Brug en Ø-mærket gødning, da det røde Ø-mærke stiller krav om, at indholdet stammer fra økologisk dyrket plantemateriale. Dette er ikke at forveksle med betegnelsen ”Godkendt til økologisk dyrkning”. 

• Anvend mineralsk gødning


 Vigtig information

Der findes pt ikke undersøgelser, der viser at det fundne indhold af clopyralid er skadeligt for mennesker og dyr. Derfor burde det heller ikke være skadeligt at f.eks. at indtage sukker fra sukkerroer. Det er primært planter fra natskyggefamilien, der er særligt følsomme over for clopyralid resterne.