Gå til hovedindhold
Drivning af vintergækker
Foto: Jesper Carl Corfitzen
Artikel for alle

Gøremål i haven i februar

Tid til at bestille frø, lægge kartofler, så chili og artiskok, drive vintergækker, bygge en mistbænk, sætte fuglekasser op. Her får du vores liste over gode gøremål i haven i februar.
Gusta Clasen - 

Prydhaven:

 • Driv foråret frem: Grene fra fx troldnød, forsytia, mirabel og kirsebærkornel kan drives til en tidlig blomstring, hvis du klipper dem af og sætter dem i vand inde i varmen. Også forårsløg som krokus, vintergækker, perlehyacinter, skillaer kan du få til at blomstre tidligere. Læs mere 
   
 • Fjern blade fra Helleborus: Gamle blade på juleroser og påskeklokker bør fjernes, inden de nye blade dukker op. Ellers kan de nye blade blive smittet med de svampesygdomme, der ofte giver misfarvninger på sidste års blade.
   
 • Sæt fuglekasserne op: Nye fuglekasser skal op senest her i februar, hvis fuglene skal nå at vænne sig til dem, inden ynglesæsonen begynder. 
   
 • Tøm de gamle fuglekasserne: Tag engangshandsker på, så du undgår snavs og fuglelopper, og tøm det gamle redemateriale ud af kassen. Skold evt. kassen indre, så den bliver ordentlig ren. Lad den tørre, før du atter lukker den og hænger den op, så den er klar til forårets ryk ind af æg og fugleunger.
   
 • Skær hækken ind: Er hækken blevet for voldsom, er februar et godt tidspunkt at give den en kraftig beskæring, men kun på den ene side i første omgang. Beskær i tørt vejr, hvor risikoen for svampeangreb er mindst. Læs mere
   
 • Undgå frostskader: Selv om det er vinter, fordamper der vand fra bladene på stedsegrønne planter, og det kan give tørkeskader. Sæt grangrene eller fiberdug omkring planterne for at formindske fordampningen. Sørg også for at vande planterne i perioder med plusgrader, hvis jorden føles tør. Tjek også vinterdækket omkring sarte roser og andre sarte planter.
   
 • Gør plæneklipperen klar til sæsonen: Når sæsonen først er i gang, kan man næsten ikke undvære sin plæneklipper, så tjek nu, om knivene er klar til at møde græsset. Giv den et eftersyn selv, eller send den på værksted og få knivene slebet, så den er skarp og går som smurt, når den atter skal i brug.
   
 • Tjek knoldene: Se til georginer og andre knolde, som du opbevarer inde. Fjern rådne og mugne knolde for at undgå, at svampesporerne breder sig og ødelægger flere. Hjælp også knoldene med at undgå udtørring ved at spraye dem med vand eller lægge lidt let fugtet jord eller sand omkring knoldene.
   
 • Beskær blåregnen: Blåregnen kan udvikle sig til et vildnis ved forkert beskæring. Det bedste er at afkorte de lange årsskud i august og så afkorte dem yderligere igen her i februar, så der kun er tre-fire knopper tilbage på hvert skud. Men undgå at skære sidste års lange skud helt væk, for det er de inderste knopper på disse skud, der danner blomsterne.
   
 • Hold øje med skvalderkålen: Sammen med forårsløgene er skvalderkålene et af de sikre forårstegn. De kan være i gang med at gro allerede her i februar. Det er en god idé at bekæmpe dem fra starten, hvis du har planer om at holde dem væk fra haven. Fjern alle blade, hug udløberne over og træk rødderne op. Det er nemt nu, hvor jorden er fugtig, og ikke så mange andre planter er dukket op af jorden.

Nyttehaven:

 • Læg kartofler til forspiring: Tidlige sorter af kartofler kan lægges til forspiring fra slutningen af februar, så er de klar til at komme i jorden midt i marts. Læg kartoflerne i en æggebakke et lyst og køligt sted uden direkte sol. Er luften tør, kan kartoflerne gives en omgang med vandforstøveren, så de ikke tørrer ud. Læs mere
   
 • Byg en mistbænk: I en mistbænk – eller drivbænk - vokser småplanterne hurtigt til, så vejen til en frodig have forkortes betragteligt. Allerede fra sidst i februar har solen så meget magt, at den begynder at kunne varme jorden op inde i mistbænken, så du kan så radiser, rucola og spinat. Læs mere
   
 • Test de gamle frø: Det sikreste er at anvende friske frø, når du skal så. Men gamle frø kan bevare spireevnen i flere år. Du kan lave din egen spiretest ved at fugte en vatrondel til hver slags frø, du vil teste. Spiretesten er bedst egnet til grøntsagsfrø og frø af enårige sommerblomster, da mange staudefrø og frø fra træer og buske har mere uregelmæssig og ofte meget langsom spiring.  Læs mere
   
 • Så chili og artiskok: Her i februar er lysmængden endnu for lille til at så, idet planterne bliver for ranglede og blege, inden de kan plantes ud. En undtagelse er chili og artiskok, der skal sås nu, hvis du vil have en god høst. Mere om at så chili og Mere om at så artiskok
   
 • Driv rabarber: Milde lyserøde rabarberskud kan drives frem, inden det rigtig bliver forår. Grav en stump rod af din rabarberplante op, og sæt den i en spand eller krukke, som du placerer i en mørk og kølig kælder eller overdækket i drivhuset. Efter høst kan rodstumpen genplantes ude i haven.