Landskabsarkitekten, der skaber fremtidens havedesign
Til oktober besøger Stefano Marinaz Danmark. Vi har mødt den prisbelønnede landskabsarkitekt, som kigger tilbage i tiden, når han skal finde svar på fremtidens udfordringer.
Der gemmer sig en italiensk sang i Stefanos engelske udtale. Det er efterhånden mange år siden, han forlod Trieste i det nordøstlige Italien, hvor han er vokset op. Oprindeligt studerede han landbrugsvidenskab (agronomi). Undervejs mødte han andre, som læste landskabsarkitektur, og det afgjorde Stefanos skæbne: Han skiftede spor og færdiggjorde sin uddannelse som landskabsarkitekt i London. Det var også her, han i 2012 grundlagde den tegnestue, der bærer hans navn.
Siden er Stefano Marinaz blevet kendt og prisbelønnet for sit arbejde med små og store private haver, som han skaber med enkle og naturlige virkemidler, og som falder smukt sammen med omgivelserne.
Det ser så enkelt ud, men der er design i alle detaljer: om det er terrakottakrukkerne i et hjørne af terrassen eller de små brændestabler, som er placeret langs havegangen. Tilsyneladende skødesløst, men aldrig tilfældigt.
Med naturen som læremester
Det handler ikke om den enkelte plante
Stefano tilhører en generation af havedesignere, som tilstræber det naturalistiske udtryk. Men alligevel er haver jo aldrig ren natur; de er altid underlagt menneskers kontrol. Så for Stefano gælder det også om at finde ud af, hvor meget kontrol haveejeren selv ønsker at have.
“Ved mit første besøg lytter jeg mig frem til, hvilke funktioner ejerne ønsker i deres have. Og om de for eksempel er glade for græsser eller blomster. Selv er jeg ikke så optaget af den enkelte plante, men af, hvordan alle planterne fungerer sammen, og hvordan de vil udvikle sig. Jeg er havedesigner – ikke blomsterdekoratør,” smiler Stefano.
Når han har en idé om, hvad haven skal kunne, skitserer han selve designet. I små haver sørger han for, at der bliver så lange snoede stiforløb som muligt. Og så arbejder han med gentagelser og strukturer, også i højden.
“Klimaforandringerne betyder, at det bliver varmere om sommeren. Jeg er sikker på, at folk om 20-30 år vil fortryde, at de ikke har plantet flere træer. De giver skygge og er med til at køle omgivelserne ned.”
Haven er til låns
"Haver skal bidrage til, at mennesker har det godt – både fysisk og psykisk. Men vi må samtidig huske, at vi ikke er havens egentlige beboere. Vi låner bare området. Haver er hjem for bier, guldsmede og alle de andre skabninger. Så for mig handler det meget om at skabe levesteder. Så skal naturen nok indfinde sig, og en have er langt smukkere, når den er fuld af liv."