Den skånende regnhave
På en skråning kan det være svært at holde regnvandet i haven, men et par simple benspænd kan bremse regnvandet, så havens planter får glæde af det.
Nogle haveejere skal kæmpe for at komme af med regnvandet, andre for at holde på det. På en skrående grund løber regnvandet hurtigt af, og tilbage står tørstende planter og længes efter næste regnbyge.
Da Susanne og Jørgen anlagde en regnhave, gik planen ud på at holde regnen tilbage på grunden, så planterne kunne få større glæde af de gratis dråber fra himmelen. Som kreative bremseklodser har parret anlagt en brønd til opsamling, et fuglebad og fine stensætninger omkranset af svajende græsser.
Oversigt
Vandets vej
Regnvandet løber fra begge sider af huset i brede græsrender ned gennem haven.
Regnvand fra tag, terrasse og indkørsel ledes sikkert væk fra husets fundament i et rør under terrassen. Regnvandet opsamles i en brønd til vanding med overløb til bløde og næsten usynlig græsrender, som tager regnvandet videre over plænen.
Regnvandets flugt over den skrående plæne bremses af dekorativt beplantning med natursten. Overskudsvandet fra kraftige regnskyl kan komme videre til åen, og overskudsvandet kan også ledes via veje til offentlige arealer.
Planter
I den skrånende regnhave er den nye beplantning brugt til at markere små stensætninger, der er etableret på vandets vej gennem haven. Beplantningen består af græsser og stauder, der er plantet i mindre grupper.
De valgte planter er meget forskellige i vækst og udtryk, og der er stor variation i bladfarver og former. Inspirationen kommer fra naturlige kildespring, hvor man typisk oplever en stor frodighed omkring vandets udspring.
Hosta og lungeurt danner den tætte og frodig bund, mens iris, blåtop og morgenstjernestar giver et let og naturligt udtryk.
Årets gang
Allerede i det tidlige forår viser lungeurten sine første grønne blade, og kort efter springer de blå blomster ud. Senere kommer de blå iris, som spiller flot sammen med hostas blågrønne blade og de dekorative morgenstjernestar.
Den lette blåtop skyder op med nye grønne blade i foråret, og i august springer blomsterne ud. Om efteråret og vinteren igennem står den smukt med sine strågule aks.
Pleje
Hvert forår, når risikoen for hård frost er ovre, klippes de visne toppe af stauderne. Med tiden vil nogle af stauderne brede sig og komme til at fylde for meget. Derfor kan det blive nødvendigt at dele dem med års mellemrum.
Græsrenderne er blødt udformet, så de nemt kan tages med plæneklipperen sammen med resten af græsset.
Anlæg og økonomi
Græsrender er på 30 m2 (1,5 m3) og håndterer 95 % af den årlige nedbør fra et samlet tag- og overfladeareal på 128 m2. De restende fem procent falder som skybrud og ledes ved regnbedets overløb til vandløbet "Postens Rende".
Entreprenøren har stået for afpropning ved den offentlige kloak (lovpligtigt), rørføring under terrasse og udgravning af regnbed. Den offentlige kloak modtager ikke længere regnvand fra ejendommen, og forsyningsselskabet har givet haveejeren 40% af tilslutningsbidraget retur, svarende til ca. kr. 23.000.
Derudover har haveejeren betalt knap kr. 18.000 for vandtank, VVS-arbejde, nye planter og småting. Haveejeren har selv tippet tagrender, så faldet går mod haven, hjulpet til med belægningsarbejdet og har tilplantet regnbedet.
Uden gør-det-selv arbejdet vil en tilsvarende regnhave koster ejeren i alt kr. 23.900, når tilslutningsbidraget er trukket fra.
Middelfart Kommune har brugt kr. 1.000 på etablering af offentlige græsrende og buskrydning ved åen.
Mød havens ejere
I nr. 34 bor Susanne og Jørgen. De sætter pris på en have, der har farver og noget for øjet, et sted man kan samle æbler og kogler når børnebørnene er på besøg. De vil gerne have en have, som man kan glæde sig over hele året, og som har gode opholdspladser til afslapning og et måltid i det fri. Og så må der gerne være synligt vand.
Susanne og Jørgen opholder sig meget i haven og følger årstiderne med kaffe på kanden. Hos dem går regnvandsløsningen op i en højere enhed med den måde, de bruger haven på.
Der er stadig plads til børnebørnenes leg eller langbord i haven samtidig med, at de kan følge vandets vej gennem stansætning og planter i haven – også oppe fra det store panoramavindue i stuen.
Læs mere om de andre regnhaver i Middelfart her: http://haveselskabet.dk/artikel/syv-regnhaver-i-middelfart