Inden du går i gang
Inden du går i gang med regnvandsløsninger i haven, er der et par ting som du bør afklare først.
En vifte af muligheder
Hvilken regnhave passer til dig? Måske kan du genkende dig selv i i nogle af de regnhaver, som blev anlagt i Middelfart i projektet Intelligent brug af regnvand.
Du kan bl.a. komme med på besøg i:Den naturlige regnhave, Den nemme regnhave, Den skrånende regnhave, Den spiselige regnhave, Den praktiske regnhave, Den umulige regnhave, Den ambitiøse regnhave og Den skjulte regnhave.
En regnhave kan være meget enkel med nedsivning på en eksisterende græsplæne, eller den kan bestå af flere elementer. Du kan med held kombinere flere elementer, hvis du f.eks. ønsker at opsamle og genbruge regnvand i stedet for at nedsive det hele.
Spørgsmål du kan stille dig selv før start
Har du i forvejen problemer med regnvand?
Hvis du oplever at regnvandet over flere dage samler sig på din grund, så giver det et fingerpeg om, at nedsivning er vanskeligt og så er mulighederne for at lave en regnhave meget begrænsede, med mindre du går sammen med dine naboer/grundejerforening om en fælles løsning.
Må jeg lave det hele selv?
Ja, næsten det hele. Selve afpropningen af kloakken, som er den officielle adskillelse af dit regnvand fra den offentlige kloak, er autoriseret arbejde. Det skal udføres af en autoriseret kloakmester. Men resten af arbejdet kan du, om du vil, selv stå for.
Hvor i haven kan jeg nedsive regnvand?
Vandet følger tyngdekraften, så du skal sørge for at regnvandet kan løbe nedad fra tagnedløbet og til din nedsivningsløsning. Regnvandet skal væk fra huset før det må nedsives. Enten i et rør under belægningen eller i en åben rende på overfladen. Det er en temperamentsag om du vælger det ene frem for det andet. Der skal være et fald på minimum 1 cm pr. meter. Når vandet er væk fra huset kan du vælge at fortsætte røret/stenrenden ud i græsset eller fortsætte vandets vej med en blød græsrende.
Læs temahæftet her