Sådan dyrker du chili
Chili er ikke bare chili. Der er milde chili, stærke chili og ufattelig stærke chili, og hver sort er sin egen med hensyn til smag, udseende og farve.
Der findes flere arter af chili, og de er meget forskellige i både smag og styrke. Du skal ikke vælge den første pose med chilifrø, du får øje på. Det er vigtigt at vælge en sort, som passer til dine forventninger til chili. De allerstærkeste chili er der kun få, som vil nyde at spise, og har du børn, skal du måske over i den milde afdeling.
Den danske skala for, hvor stærke sorterne er, går fra 1 til 10++++. Ellers opgives det efter Scovilleskalaen fra 0 for snackpeber og sød peber til 2.000.000 for den stærkeste sort, Carolina Reaper.
Der er også forskel på, hvor langsomt/hurtigt frøene spirer, og hvor hurtigt planterne udvikler sig og chilierne dermed kan høstes. Ved nogle sorter skal du fx så allerede i december eller først i januar under vækstlys for at få modne frugter sidst på sommeren, mens mere hurtige sorter sået først i marts i vindueskarmen nemt kan nå at give modne frugter i sensommeren.
Der er stor forskel på, hvor store planter de forskellige sorter udvikler sig til. De mindste bliver kun 30 cm høje, andre op til 1 m, men de fleste er mellem 40 og 60 cm høje. Det er vigtigt at tage højde for dette ved udplantning og valg af størrelsen af potter/krukker. De mindste kan dyrkes i en lys vindueskarm.
Arter og sorter af chili
Der findes flere arter chili, som vi dyrker. De primære er nævnt nedenfor. Af hver art findes der et utal af sorter, og der er stor forskel på smag, styrke, form farve og størrelse.
Spansk peber, Capsicum annuum