Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Kål er grøntsagernes verdensmester

Kinakål, blomkål, knudekål, grønkål, hvidkål, spidskål, palmekål. Kål kommer i mange varianter, og de fleste af dem findes i Mette Nylanders køkkenhave.

– Jeg elsker, at kål findes i alle former og farver og kan dyrkes hele året. Der er så mange muligheder, det kan tilberedes på så mange forskellige måder, og det smager vanvittigt godt, siger Mette Nylander, som står bag Instagram-profilen @metteskreaunivers. 

 Kål fylder cirka en fjerdedel af Mette Nylanders køkkenhave, og hun høster forskellig kål det meste af året.

– Jeg synes, det er sjovt at dyrke kål i mange forskellige farver og de sorter, som man ikke kan købe herhjemme. For nyligt havde vi min svigerfar på besøg, og den aften skulle vi have grønkålssuppe. Han fortalte, at han som barn ofte fik kålsuppe og kålroe, fordi det var billig mad. Kålroe er en billig grøntsag, fordi den rækker langt, men du kan ikke købe den i danske supermarkeder længere. Så jeg har lovet at dyrke kålroe til ham, så den er ny i køkkenhaven i år, fortæller Mette Nylander.

Hun har brugt flere sæsoner i køkkenhaven på at eksperimentere med kålsorter, som ikke bliver så store, for et kålhoved på syv kilo kan være svært at komme igennem for en lille familie. Samtidig har hun eksperimenteret med, hvor tæt hun kan dyrke dem, og hvor mange gange på en sæson hun kan høste kål i samme bed. Resultatet er, at hun i altid har det, hun kalder en "kålkø" – nye forkultiverede kålplanter, som hun kan plante ud i bedet, når hun har høstet – og på den måde sikre, at hun kan høste løbende og variere kålsorterne, så familien kan spise spidskål den ene uge og hvidkål den næste.

Når Haveselskabet anbefaler at gå i gang med kål, så skal man vælge nogen af de nemme kåltyper. 

– Da jeg selv startede med køkkenhave, dyrkede jeg meget grønkål. Den og glaskål er nemme at forspire, og grønkål er også nem på friland. Vi prøver at vælge sorter, så der er lidt for alle familier, fortæller hun.

Interessen for kål er hun ikke ene om. Haveselskabet har i januar 2024 spurgt mere end 2000 haveejere over hele landet, om de skal dyrke køkkenhave i år. Mere end 1900 har planer om selv at dyrke køkkenhave og blandt dem vil mere end halvdelen dyrke kål.

Grøntsagernes verdensmester

Det glæder Anette Sams. Hun er PhD, farmaceut og seniorforsker ved Rigshospitalets Forskerpark og forfatter til en stribe bøger, herunder ’Kålhydrater’ og ’Veganske kulhydrater’, og der er en særlig grund til, at netop kål er ’hovedpersonen’ i flere af hendes bøger. 

– Når det handler om at have en sundhedsfremmende effekt, så kan alle grøntsager noget særligt, men kål er bare verdensmesteren, siger Annette Sams

Det skyldes den måde, kålen bevæger sig gennem vores fordøjelsessystem, forklarer hun. I store træk handler det om, at den fibervæg, som kålens planteceller er pakket ind i, er tykkere end andre grøntsagers, og derfor er den længere tid om at blive nedbrudt i fordøjelsessystemet. Vi optager næringsstofferne fra kål langsommere end fra kød og andre grøntsager, og dermed undgår udsving i blodsukkeret. Samtidig er kålen med sin tykke fibervæg gode for mikroorganismerne i tarmsystemet.

– Kål kan bare noget særligt. Den tænder for så mange sundhedskontakter hele vejen i vores fordøjelsessystem, siger Anette Sams.

Køkkenhaven kan give mange aha-oplevelser 

Det kommer som regel bag på folk, hvad kål kan, fortæller Anette Sams.

– Vi lever i en tid, hvor teknologi og innovation overspiller alt andet, og vi slet ikke længere ser alle de muligheder, naturen giver os. Vi har som mennesker brugt generationer på at smadre alt det gode, naturen har skabt, og i stedet skabe fuldbearbejdet mad, som er vanedannende og et dårligt bytte for os. Det har frataget os evnen til at forstå, hvad madlavning egentlig er. Mange har ikke længere tillid til egen dømmekraft og er usikre på, om de har forstået, hvad der egentlig er godt for dem. Her er vejen frem blandt andet at gå i køkkenhaven og selv begynde at dyrke. Jeg tror, mange vil få en aha-oplevelse af det, siger Anette Sams.

Anette Sams har selv en række kålhoveder stående i køkkenhaven udenfor sit vindue.

– De er ikke så pæne. Men de giver stor nydelse, når vi spiser dem, fordi vi selv har dyrket dem, siger hun og griner af sine evner udi køkkenhaven.

Så meget kål som muligt

Set fra et sundhedsmæssigt perspektiv, gælder det om at få så meget kål ind i kosten som muligt, anbefaler Anette Sams.

– Jeg kan godt selv ryge ned i den med spidskål, for jeg elsker det, ligesom resten af familien, og det er nemt. Mit bedste råd er at tage det kål, du bedst kan lide, og som er til at dyrke under de vilkår, du nu engang har, siger hun. 

– Der er lidt snak om, at de gamle kålsorter har flere bittersmagsstoffer, mens de moderne nærmest er søde. Hvis man kan få fingre i de gamle sorter, kan det som haveelsker være en sjov ting at nørde lidt med, siger Anette Sams.

Anette Sams anbefaler

Der er mere mad i kål, end de fleste måske tror.

– Min mor dyrkede alting selv. Hun var forud for sin tid og smed aldrig mad ud. Også stokken fra kål skar hun i stykker og ristede på panden. Man kan også putte den i ovnen og lave kålstoksfritter, ligesom man ville gøre med kartofler. Det smager utroligt godt, siger Anette Sams.

Find 50 lækre kål-opskrifter i Anette Sams bog ’Kålhydrater’.

Læs mere

Kål er kokkens favorit 

”Kål er en ufattelig ingrediens”. Grønkålen ligner nærmest pynt, når den står derude, men nytteværdien er fantastisk. Sådan siger Jakob Mielcke, kok og indehaver af restauranten Mielcke & Hurtigkarl, som ligger i Haveselskabets Have på Frederiksberg.

– Vi har en særlig tradition for kål i vores del af verden, og i mange år tilbage i historien har den været en del af vores kost. Det er en ufattelig ingrediens i køkkenet, som er med i alt fra vores vigtigste julemåltid til sønderjysk kål og gammeldags hvidkål, siger Jakob Mielcke og tilføjer, at han altid har kål i køkkenhaven, både i restauranten og i hjemme i hans egen have.

– Kålen kommer i så mange udgaver og er en grøntsag, du kan benytte det meste af året, og så er den sund. Det har hjulpet, at man har fået fremavlet en mildere smag, end den havde før i tiden, for det betyder, at min generation er vokset med at bruge den som salat. Når man gastronomisk finder ud af, hvad kål kan i alle sine stadier, og også ser, hvordan man bruger kål i andre lande, så bliver det klart, at det er en ufattelig ingrediens, siger Jakob Mielcke.

Gør det nemt for sig selv 

Uanset om du er ny eller rutineret i køkkenhaven, er det oplagt at dyrke kål, lyder det fra Anja Kelvin, haverådgiver i Haveselskabet. Noget kål er nemt at dyrke, andet kræver lidt mere arbejde.

– Hvis man er begynder i køkkenhaven eller gerne vil gøre det nemt for sig selv, vil jeg anbefale, at man starter med at dyrke en mindre kålsort, for så har den en kortere udviklingstid og giver hurtigere resultat. Man kan f.eks. vælge knudekål fremfor hvidkål til en start. Hvis man sår med en uges eller 14 dages mellemrum, kan man høste kål en stor del af året, siger Anja Kelvin. 

Anjas tip: Skift mellem kål og bønner

Hvis du også dyrker bønner eller andre bælgfrugter i køkkenhaven, kan du med fordel sætte kål året efter, der hvor du har haft bønner – og omvendt.

– Bønner binder kvælstof fra jorden, så når du høster bønner ved at klippe af lige over jorden, bliver rødderne siddende med al sin næring, som så frigives til jorden.

Læs mere

Vidste du...

… at også vikingerne dyrkede kål? Med årene begyndte vi at indhegne vores nyttehaver – eller kålhaver, som de også blev kaldt – for at gør ejerforholdet tydeligt. Ifølge Jyske Lov, som blev nedskrevet i 1241, blev tyveri af kål straffet som indbrudstyveri.

I 1520 bosatte hollandske bønder sig på Amager. De bragte hvidkålen med til landet – en kål, der var så eksklusiv, fordi hollænderne passede godt på deres frø, at den på det tidspunkt kunne indgå som del af medgiften, når de hollandske kvinder giftede sig.

I 1800-tallet var grønkål den mest udbredte kåltype i de danske nyttehaver – undtagen på Falster, hvor hvidkål var den mest ef

terspurgte.