Kokken i køkkenhaven: ”Friskhøstede tomater smager nærmest af slik”
Kokken Jakob Mielcke, er indehaver af restauranten Mielcke & Hurtigkarl, der ligger i Haveselskabets Have på Frederiksberg. Han har dyrket grøntsager gennem mange år, og er ikke i tvivl om, at det er de hjemmedyrkede han foretrækker.
Kokken i køkkenhaven: ”Friskhøstede tomater smager nærmest af slik”
Kokken Jakob Mielcke, er indehaver af restauranten Mielcke & Hurtigkarl, der ligger i Haveselskabets Have på Frederiksberg. Han har dyrket grøntsager gennem mange år, og er ikke i tvivl om, at det er de hjemmedyrkede han foretrækker.
Kvaliteten har været en øjenåbner for mig.
Sådan siger Jakob Mielcke, om de friskhøstede grøntsager han høster i sin egen køkkenhave.
”De få cherrytomater, jeg dyrker, det er typisk 4-5 forskellige slags, kan jeg også købe konventionelt i de fleste supermarkeder. Men jeg dyrker dem, fordi jeg nyder det, og fordi det er sundt og godt for mine børn at vide, hvor maden kommer fra og lære at følge årstiderne, og så betyder friskheden også noget. Mange af de tomater, som bliver solgt i Danmark, smager ikke af tomat, men friskhøstede tomater smager nærmest af slik".
Jakob Mielcke har dyrket køkkenhave i 20 år. De første mange år som en del af sit arbejde i restaurant, men de seneste år også i sin private have. Her har han bl.a. et minidrivhus, han kan sætte på højbedet.
Dansk sommer, barndom og ren haveglæde
For mange haveejere er der ingen tvivl om, at hjemmedyrket grønt smager bedre. Årets første friskopgravede kartofler. Solmodnede jordbær og sprøde asparges. For mange er det indbegrebet af dansk sommer, af barndom eller af rendyrket haveglæde, og tanken alene kan få tænderne til at løbe i vand.
For det er en helt særlig oplevelse at høste sine egne grøntsager – også for smagsløgene, fortæller Anja Kelvin, haverådgiver i Haveselskabet.
"Ærter, som jeg selv putter i posen i supermarkedet, er typisk lidt slatne i bælgen og har nok typisk fire-fem dage på bagen. Det generede mig aldrig, før jeg selv dyrkede ærter, men nu hvor jeg ved, hvordan de smager, når de er helt sprøde og friske, så gør det en forskel. Det er ikke alle grøntsager, som jeg kan smage forskellen på, i nogle tilfælde handler det også om konsistens, men det er klart en bedre oplevelse at spise wok med min egen spidskål. Så nyder jeg det bare mere", siger hun og kommer i tanke om endnu en favorit.
"Friskplukket broccoli, som kommer direkte ind på panden med salt og hvidløg er bare en anden oplevelse, end den jeg kan købe mig til i supermarkedet", siger hun.
For Jakob Mielcke handler det også både om smag og friskhed og om glæden ved at dyrke selv.
– Det gør en forskel, at jeg selv kan gå ud i haven og høste rosmarin, som jeg kan gå direkte ind og lægge på panden med lam. Det er en anden kvalitet rosmarin, end den jeg kan købe i supermarkedet. Ud over at det gør mig glad, er det sundt at være i haven som kontrast til at være på skærmen, og grundlæggende sundt at mærke, at man bor i et land med fire distinkte sæsoner, siger Jakob Mielcke.
En af de steder, han især kan smage forskel, er når han høster en helt frisk agurk fra stænglen.
– Det er med den friske agurk, som det er, når folk får rigtig bearnaise første gang og aldrig har smagt andet end pulversovs. En ’rigtig’ agurk kan have sådan en lille syrlighed med sig, som konventionelle agurker fra supermarkedet ikke har, men nærmest kun smager af vand. Der er meget, meget lidt gastronomisk kvalitet i meget af det konventionelle frugt og grønt, vi køber, forklarer han.