Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i juli

Hvad skal du lave i haven i juli? Her er Haveselskabets 5 bud. Lav nye jordbærplanter, høst hvidløg, klip stauder tilbage for at få endnu en blomstring, nip tomaterne og ryk vildskud af roserne. God fornøjelse i haven i juli.

Staudebeskæring. Foto: Haveselskabet

Haven i juli

Klimaforandringerne har ændret årets gang i haven, og få ting er i dag, som da vi voksede op. Haveselskabet har derfor lavet en guide til, hvad du kan gøre måned for måned, nu hvor tommelfingerregler som at klippe hæk før Skt. Hans og beskære roser til dronningens fødselsdag ikke længere dur. Her får du inspiration til gode gøremål i haven i juli.

Juli byder for de fleste på sommerferie, og mange glæder sig til at dase i hængekøjen og spise friskplukkede ærter og jordbær. Men mange af os kunne faktisk få endnu mere dasetid derude – og spare penge – hvis vi i højere grad indretter vores haver og havevaner efter klimaet.

Sådan lyder det fra Anne Stine Bruun. Hun er landskabsarkitekt og haverådgiver i Haveselskabet – en non-profit forening for haveejere med medlemmer over hele landet, der gennem mere end 150 år har arbejdet for at give haveejerne den nyeste viden om haven. Anne Stine Bruun er gennem Haveselskabets rådgivning løbende i kontakt med haveejere over hele landet, og det samme problem går igen derude.

Vi kører guld af sted på genbrugspladsen – lad hellere haveaffaldet blive i haven

”Mange planter har det dårligt, fordi de står det forkerte sted. Hvor vi planter hvad bliver endnu vigtigere i fremtiden. Vi skal tænke meget mere over, om planten har det bedst i fuld sol eller skygge, og hvilke jordforhold, planten trives i. Det giver stærkere planter, som skal vandes og gødes mindre og får færre sygdomme. Og det betyder, at vi ikke skal købe ind i dyre domme af planter, som ender med at dø i vores haver. Der er et alt for stort spild. I løbet af vinteren har vi set haver stå under vand, hvor der aldrig før har været vand. Store træer, der dør, fordi rødderne er oversvømmede, eller som vælter, fordi de ikke kan stå fast i den våde jord. Omvendt er der planter, som vi vander hele sommeren, fordi de er plantet i sol, men faktisk har det bedst i skygge og derfor ikke trives og bliver syge,” forklarer hun.

 

Det ekstreme vejr, som vi har oplevet de seneste år, skal vi forberede os på meget mere af i fremtiden. Derfor anbefaler Haveselskabet, at vi gør vores haver mere robuste. Det gælder om at have mange forskellige planter i haven og netop huske de hjemmehørende arter, som er mere hårdføre, men også om at huske at skabe skygge for både mennesker, dyr og planter og tænke på at samle regnvand op til brug i tørkeperioder.

”Vi skal plante mere, så vores haver bliver mere grønne. Mange haver er golde, fordi de kun har monokultur, altså ens planter. Hvis de skal være klimastærke, skal vi have mange forskellige planter og både træer og buske i haven. Den bare jord skal også dækkes til, så der skabes plads til kryb og insekter. De er med til at skabe diversitet, og sammen med træer og buske er de vigtige for fuglelivet og gør haven mere robust,” forklarer Anne Stine Bruun.

Haveselskabet anbefaler

At vi gør vores haver langt mere robuste til at kunne klare forandringer i klimaet.

Den bare jord kan plantes til eller dækkes med græsafklip, blade eller andet, som ellers ville ryge på kompostbunken. Har man adgang til det i nærområdet, kan halm, hø eller tang også bruges.

”Når vi luger, klipper og beskærer, fjerner vi næring fra jorden. Når vi efterfølgende kører haveaffaldet på genbrugspladsen, giver vi ikke det tilbage til jorden vi har fjernet, og det er en skam. Lad i stedet være med at køre så meget haveaffald på genbrugspladsen – det er jo guld, der bliver kørt væk. Sørg for at have en god kompostbunke i haven, hvor du kan lægge haveaffaldet – her får du gratis, klimavenlig jordforbedring til haven,” siger Anne Stine Bruun og tilføjer:

”På sigt vil det give os mere robuste haver – og også mere sommerferie.”

Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i juli

1. Lav nye jordbærplanter

Jordbærplanter bliver med tiden gamle og trætte og udbyttet falder, typisk efter cirka fire år. Det er heldigvis nemt at lave nye planter af de gamle, for jordbærplanterne laver selv en masse udløbere. Løft udløberne op og sæt potte med jord under. Udløberen holdes nede, så den har kontakt med jorden i potten, med en sten eller en krampe. Når de har slået rødder, kan du ’klippe navlestrengen over’, og så har du en ny jordbærplante. Jordbærplanter har bedst af at rotere i sædskifte, så det er en god idé at sætte de nye planter ud på et nyt stykke jord – ellers risikerer du at de nye planter ikke vil gro. Efter nogle år kan man rotere tilbage til det gamle jordbærbed med nye, små planter, og på den måde kan man holde haven velforsynet med jordbær sæson efter sæson.

 

 2. Høst hvidløg

I anden halvdel af juli er det tid til at høste hvidløg. Vent ikke til de er visnet helt ned. Bladene på hvidløgsplanten begynder at visne nedefra, så når cirka tre blade er visnet, kan man med fordel tage dem op og tørre dem. Tør hvidløgene i ca. 14 dage – lidt længere, hvis de er store. De har godt af at tørre i solen eller i overdækket sted, hvor der er god luftgennemstrømning.

 

 3. Nip tomaterne

Husk at tage sideskud på tomatplanterne. Det skal gøres løbende, men især i juli er der virkelig vækst i planterne. Vender du ryggen til dem i bare en uges tid, kan de hurtigt løbe fra dig. Mellem tomatplantens stamme og blade sidder de små, nye skud, som skal fjernes. Klip dem ikke, men nip eller bræk dem gerne af med fingrene. Fjerner du ikke de nye skud, danner de en ny top og laver en parallel plante, og det vil gå ud over udbyttet.

 4. Klip stauder tilbage – og få en ekstra blomstring

Når stauderne har blomstret, kan du med fordel klippe blomsterne af og få endnu en blomstring i år. Vent ikke, til de er visnet helt ned, men klip dem gerne, lige når de har toppet, og gerne i begyndelsen af juli, hvis de skal nå at komme i blomst igen. Det kan man bla. gøre med staudesalvie, katteurt, nogle storkenæb og stjerneskærm. Nogle stauder, f.eks. løvefod, ligger gerne hen ad jorden, når den har blomstret, men klipper du toppen af, bliver den fin og frisk og rejser sig igen. Det samme gælder for mange sommerblomster – klip blomsten af, når den har toppet, så blomstrer de igen efter lidt tid.

5. Ryk vildskud af roserne

Kommer der skud nedefra på din rose, som ser væsentligt anderledes ud end resten af planten, så skal det fjernes. Det er vildskud, som betyder, at den stamme, rosen er podet på, prøver at tage over. Får den lov til det, vil det give helt andre blomster end den rose, du oprindeligt har anskaffet dig, og vildskuddet vil overtage fuldstændig. Vildskud er nemme at genkende, for de ser markant anderledes ud end den eksisterende rose og vokser opret fra bunden af planten.

 

Læs mere om haveglæde i godt selskab lige her