Hold varmen i haven med en juletoddy
Få opskrifter på to forskellige gode og varme toddyer du kan tage med ud på en vintertur i haven.
Bare fordi haven er blevet brunere og graderne markant er faldet, er haven jo ikke lukket ned. Den kan nydes på alle årstider. Lige nu er ingen undtagelse – måske kræver det lidt bedre fodtøj, en ekstra trøje og en varm kop kaffe - eller noget der varmer lidt mere i storetåen.
Vi har fået Adam Engel – forfatter til bøgerne ”Vild saft” og ”Toddy punch” - til at lave to lækre toddyer til at få varmen med i haven. Vælg mellem juletoddy med kirsebær eller brombær.
Juletoddy med kirsebær
Toddyen blander årets søde høst af kirsebær med norsk fadlagret Linie Akvavit, svensk Caloric Punch, som er en krydret likør, der leder tankerne hen på gløgg, og så Frederiksdals syrlige og lækre Kirsebærvin.
Toddyen tager ingen tid at lave, men er et fremragende alternativ til julens gløgg.
Det skal du bruge:
Juletoddy til 4 personer:
- 8 spsk kirsebærsyltetøj
- 5 dl Caloric Punch (eller anden svensk Punch)
- 4 dl Frederiksdal Kirsebærvin
- 1 dl Linie Aquavit
- 4 stjerneanis
Sådan gør du:
1) Hæld den hjemmelavede kirsebærsyltetøj eller -sovs i en gryde sammen med punchen og kirsebærvinen.
2) Kog det op og rør syltetøjet helt ud i væsken.
3) Lad det simre i fem minutter, hvorefter det sigtes gennem en si.
4) Hæld Linie Aquavit i den lune drik og servér den med det samme med en stjerneanis i hvert glas.
Brombær-toddy
God til havevandring i december.
Det skal du bruge:
Til 6 personer:
300 g honning
4 nelliker
2 kardemommekapsler
1 tsk. tørret ingefær eller 3 spsk. finthakket frisk ingefær
2 kanelstænger
1/4 muskatnød
400 g syltede brombær (kogt sammen af 1/2 del vand og 1 del sukker til 1 del brombær)
1 dl mørk rom
2 l vand (eller solbærvin)
Sådan gør du:
1) Knus krydderierne i en morter og hæld dem i en gryde.
2) Lad krydderierne tørriste kortvarigt i gryden, før de resterende ingredienser, undtagen rom, tilsættes.
3) Lad det koge op under konstant omrøring, indtil al marmelade og honning er fuldstændig opløst.
4) Sluk for blusset og lad det trække under låg en times tid.
5) Sigt drikken og varm den op igen. Du kan også hælde drikken på flasker, som du kan stille i køleskabet og varme op igen, når du skal bruge den.
6) Tilsæt mørk rom umiddelbart før servering.
7) Pynt med et bredt stykke skal skåret af en appelsin med et par nelliker i.