Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Hvorfor får bladene høstfarver?

Efterårsfarverne ligger gemt lige under overfladen i de grønne blade og venter bare på mere kølige temperaturer.

I planternes blade er der tre farvepigmenter:

  • Grøn, som kommer fra klorofyl
  • Gul og orange, som kommer fra carotenoider
  • Blårøde, som kommer fra anthocyanin. 

Den grønne farve

Der findes forskellige farvestoffer i et blad. Et af farvestofferne er grønt. Det kaldes klorofyl – og findes inde i plantens grønkorn og er det farvestof, der fanger solens lys, når bladene skal lave fotosyntese.

Klorofylet absorberer de røde og blå farver, resten af regnbuens farver optager de ikke, de reflekteres, derfor er blade normalt grønne.

Fotosyntese – helt kort

Fotosyntese er den mekanisme planter bruger for at danne det sukkerstof de lever af. Planterne optager CO2 fra luften og vand fra jorden – og med lys som energikilde omdanner de det til sukkerstof og ilt. Sukkerstoffet er det stof som træet lever af – og det bliver omdannet til mange af de forskellige stoffer, som træet består af.

Læs mere

De gule og orange farver

Der findes også andre farvestoffer i bladene. Gule farvestoffer og orange-røde farvestoffer (carotenoider). Carotenoider er de stoffer, der gør fx tomaterne røde og solsikkeblomsterne gule. Carotenoider er i bladene samtidig med, at der er klorofyl. De farvestoffer har andre funktioner i bladet end klorofyl. Carotenoiderne optager sollys, som de videregiver til klorofylet, og de omdanner overskydende lys til varme.

De orange-røde og gule farvestoffer er ikke så kraftige som klorofyl. Derfor bliver de overskygget af den grønne farve, så længe der er klorofyl er i bladene.

De røde og blå farver

Anthocyaninerne dannes af produkter fra fotosyntesen. Anthocyaniner reflekterer det røde og blå lys. Planter med rødt eller mørkt løv indeholder meget anthocyanin. Anthocyaninerne nedbrydes langsommere end klorofyl og bidrager til løvets røde og purpur efterårsfarver. Efter en solrig sommer med gang i fotosyntesen, får bladene særlig flotte høstfarver.

Hvorfor bliver bladene gule?

Klorofyl er et vigtigt stof, og det er dyrt for træet at producere. Om efteråret smider træerne alle bladene, og for ikke at smide så dyrt et stof ud, så trækker træerne klorofyl tilbage fra bladene - ind i kviste og grene. Her bliver stoffet brugt til at danne nye knopper eller gemt til næste forårs blade.

Når klorofyl bliver trukket tilbage, forsvinder det grønne stof, der har dækket for de gule og røde farver. Så bliver bladene gule og røde. Nu overdøver klorofyl nemlig ikke de røde og gule farvestoffer mere. De røde og gule farvestoffer er ikke så dyre at producere. De falder derfor af sammen med bladene.