Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Trin for trin: Sådan planter du en busk

Få vores tips til, hvordan du planter prydbuske rigtigt, så de får en god start i din have.

Vil du have smukke og sunde prydbuske i haven, betaler det sig at gøre noget ud af plantningen, så du giver busken en god start. En forkert plantning kan i værste fald betyde, at busken aldrig kommer i gang.

Det bedste plantetidspunkt

Løvfældende træer og buske, der taber bladene om vinteren, skal helst plantes i perioden fra oktober til april, mens planten er i hvile. Det allerbedste tidspunkt er fra slut oktober til og med november. 

Jorden skal dog være tjenelig, hvilket vil sige, at den ikke må være sjask våd og tung. Hvis vejret er meget våd, er det en god idé at vente, til du igen kan grave i jorden, uden at det er et pløreælte. 

Hvis du planter buske i perioden fra maj til september, er det meget vigtigt, at du vander ofte, da den nyplantede busks rodsystem ikke er udviklet, og den derfor nemt kommer til at mistrives, hvis jorden er tør.

Jordforbedring, før du planter

Fjern alt ukrudt på plantestedet, før du planter. Hvis jorden er tung og leret eller meget sandet, er det en god idé at forbedre den, inden du planter busken. 

Tung lerjord

  • Grav jorden igennem i to spadestiks dybde, og løsn bunden af hullet med en havegreb.
  • Bland jorden med sand.
  • Sørg for, at det øverste muldrige lag jord stadig ligger øverst, når du er færdig med at grave.
  • Læg et lag kompost oven på jorden, når du har plantet busken. Regnorme og mikroorganismer vil hen over året trække komposten ned i jorden, så den efterhånden bliver mere let og muldrig. 

Forbedre jorden

Sandet jord

Sandet jord kan ligeledes forbedres med kompost, så den med tiden bliver bedre til at holde på vand og næringsstoffer. Kompost er ikke en engangsforeteelse, men skal gentages enten hvert eller hvert andet år, hvis det skal have en god effekt.

Kompost og staldgødning kan svide rødderne på de nye buske. Derfor bør du ikke komme det direkte ned i plantehullet lige omkring planten. Det er dog fint at blande lidt kompost eller komposteret staldgødning i det allerøverste lag jord.

Sådan planter du busken

1) Sæt først busken i en spand med vand i 10-20 minutter.

Så jorden og rødderne kan suge rigeligt med vand til sig.

Løsne jorden

2) Grav et stort hul

Læg det øverste muldrige jordlag i en bunke for sig. Hullet skal være stort nok til, at der er god plads til rødderne. 

Hvis du planter en barrodsplante, skal rødderne kunne være der, uden at de bliver trykket sammen nede i hullet.

3) Løsn jorden i bunden af hullet

Derved sikrer du et godt dræn, så vandet kan synke ned.

Rødderne skæres op

4) Studs barrodsplantens rødder lidt, hvis de er meget lange.

Er der tale om en klumpplante, skal nettet omkring rodklumpen blive siddende på, men nettet omkring stammen skal bindes eller klippes op, og forsigtigt lægges ud til siderne.

For planter i potter, hvor rødderne er snoet sammen, skal man skære 2-4 lodrette snit i rodklumpen, så man overskærer de sammensnørede rødder. Derved stimulerer man busken til at danne nye rødder, som langt nemmere kan søge ud til siderne i den omkringliggende jord. 

5) Placér planten i hullet, så den står præcis lige så dybt, som den stod i potten.

På barrodede planter og klumpplanter kan det være lidt svært at se, hvor dybt planten har stået i jorden på planteskolen, men du vil som regel kunne ane det, hvis du kigger nøje på stammen. 

Fylder jord på

6) Fyld råjorden fra de nederste jordlag i plantehullet.

Ryst og ryk let i busken undervejs, så jorden kan fordele sig godt mellem rødderne. Fyld hullet omtrent 2/3 op med jord.

 

Træder jorden til

7) Træd jorden til omkring planten.

Undgå at træde på selve rodklumpen, da det let kan ødelægge rødderne. 

 

 

Vand grundigt

8) Vand grundigt med 5-10 liter.

Vandingen sørger både for fugt til rødderne og for, at jorden får god kontakt med rødderne. Lad vandet synke ned i jorden, og fyld op med det øverste muldrige jordlag, som du havde lagt i en bunke for sig.

Lav eventuelt en lille vold omring plantehullet, så regnvandet løber ned til buskens rødder i stedet for at løbe væk.

De første par år skal du vande dine buske i tørre perioder. Du skal også sørge for at fjerne græs og ukrudt rundt omkring busken, så der ikke bliver for stor konkurrence om vand og næringsstoffer. Et tyndt lag kompost på et par centimeter hver forår er nok til at give næring til busken.

Cornus alba. Foto: Flickr