Lev med skvalderkålen og giv den selskab af robuste planter
Her får du Haveselskabets bud på 6 gode stauder, du kan plante sammen med skvalderkålen, der kan være svær at bekæmpe, når den først har fået fodfæste i haven. Men mange planter klarer faktisk konkurrencen og kan trives i et bed, hvor der også vokser skvalderkål.
Lavede man en top-3 over danskernes mest besværlige ukrudtsplanter, er der nok en stor sandsynlighed for, at skvalderkålen ville være iblandt. Med sine mange lange udløbere kan den på kort tid danne et grønt tæppe i haven. Har den først indfundet sig i hækken, under buske og i bede, er den svær at slippe af med. Den mest effektive metode er jævnligt at klippe den med plæneklipperen, men det kan selvsagt være svært, hvis den gror mellem skattede haveplanter.
Der er ingen mirakelkure og lette løsninger. Det kræver en vedholdende og grundig indsats, som mange løber sur i halvvejs. I stedet for at tage kampen op kan man vælge en anden strategi. Lad den være, og lad den blomstre i selskab med stauder og buske. Glæd dig over al den tid, der frigives, til sjovere haveprojekter, og nyd synet af de hvide skærme side om side med gode haveplanter.
Planter, der skal gro sammen med skvalderkål, skal have en vis pondus. Det skal være kraftige planter, der skyder tidligt frem om foråret, så de har et forspring i forhold til skvalderkålen. Lave, spinkle planter, der kommer sent i gang, har ikke en chance. De bliver hurtigt vokset over hovedet af den dominerende kål.
Her får du haveselskabets bud på 6 gode planter, der kan hjælpe dig med at tøjle skvalderkålen. De 3 første får alle, men de sidste 3 er kun for medlemmer.
6 gode selskabsplanter til skvalderkål
Bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum
Karakteristika: En høj art af storkenæb, som er utrolig robust. Løvet er lappet og ofte med smukke, mørke tegninger på bladene. Blomsterne er let nikkende med tilbagebøjede kronblade. Den er velegnet som bunddække.
Blomstring: Juni-juli.
Blomsterfarve: Mørk purpur. Der findes sorter i andre farver.
Højde: 50-60 cm.
Trives i: Sol-skygge. Almindelig havejord. Tørketålende.
Kærtepileurt, Persicaria amplexicaulis
(syn. Bistorta amplexicaulis)
Karakteristika: Kraftigtvoksende staude, som blomstrer fra midt på sommeren og langt ind i efteråret. Selvom den skyder frem relativt sent om foråret, har den så meget kraft, at den fint klarer konkurrencen med skvalderkål. Blomsterne sidder i tynde aks på lange stilke.
Blomstring: Juli-oktober.
Blomsterfarve: Rød, lyserød, rødorange eller hvid afhængigt af sorten.
Højde: 60-100 cm.
Trives i: Sol-halvskygge. Almindelig, ikke for tør havejord.
Kranslilje, Lilium martagon
Karakteristika: Elegant løgplante der også kaldes turbanlilje eller martagonlilje. Den har kransstillede blade forneden og hængende blomster med tilbagerullede kronblade, der ligner en turban, oftest prikkede. God til forvildning, selvsår sig under optimale forhold i en skovagtig beplantning eller andet bunddække som fx skvalderkål. Vælger man kransliljer i lyse farver, lyser de op i skyggen. Om natten afgiver blomsterne en kraftig, sød moskusduft, som lokker langsnablede natsværmere til.
Blomstring: Juni-juli.
Blomsterfarve: Arten er rødlig, fås også i andre sorter/farver – hvid, gul og orange.
Højde: 50-150 cm høj afhængigt af jordbunden og lyset.
Trives i: Sol med vandrende skygge eller halvskygge er dens foretrukne placering. Foretrækker en porøs og humusrig jord, der ikke er våd.