Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Akelejer allevegne

Den er uforudsigelig, genert og smuk og en nem og oplagt begynderstaude. Der findes et utal af arter og sorter. Man taber nemt sit hjerte til akeleje. Læs mere om den yndige staude her.

Forskellige sorter af de såkaldte klematisblomstrende akeleje. Haveselskabet

Forskellige sorter af de såkaldte klematisblomstrende akeleje. Foto: Ann Malmgren

Almindelig akeleje, Aquilegia vulgaris, er den skønneste staude. Den er smuk, hårdfør, dækker af for ukrudt, og den er både robust og elegant. Den gør sig godt i et forvildet skovbed i let flimrende skygge. Den gør sig godt i solen. Den sår sig selv (næsten lidt for villigt), og man kan forære frø til højre og venstre. Og den slår aldrig fejl. Det er den nemmeste staude til dig, som bare gerne vil have succes i haven.

Akeleje sår sig selv

Den er også lidt uforudsigelig. Man ved aldrig helt, hvor den er flyttet hen, og havde den ikke en anden kulør sidste år? Pludselig dukker den op i den anden ende af bedet, men man tilgiver den, når den folder de lidt generte, nikkende blomster med de fine nektarsporer ud. Hele maj og juni svæver blomsterne på lange stilke over det grønne, og så er det blevet sommer i Danmark. 

Kort om akelejer

Familie, slægt og art: Slægten akeleje hører under ranunkelfamilien. Der findes 120 vildarter, og almindelig akeleje, Aquilegia vulgaris, er den art, vi oftest dyrker som prydplante i Danmark.

Oprindelse: Almindelig akeleje er hjemmehørende i Europa med Danmark som nordgrænse. Den menes at være vildtvoksende på Bornholm, mens det er forvildede havesorter, der findes i resten af landet.
Karakteristika: Yndige, nikkende blomster, hvor de yderste fem kronblade er omdannet til nektarsporer.

Blomstring: Især maj-juni, men afhænger af art.

Størrelse: 10-100 cm afhængigt af art.

Vækstkrav: Alm. akeleje foretrækker fugtig, muldet jord og helst let skygge. Gerne i et skovbundsbed, men klarer sig under de fleste forhold, også i fuld sol. Andre arter kan have særlige krav.

Sundhed: Alm. akeleje er sund og hårdfør, og den almindeligste skadevolder er den lille minérflue, som gnaver gange i bladvævet, men som i øvrigt er helt uskadelig.

Læs mere

En akeleje lever kun i kort tid

Den enkelte plante lever kun i en kort årrække, men lader man den sprede sine frø, vil der være akelejer år efter år. Første år kommer der kun en grøn roset af blade, men andet år sender den de lange blomsterstængler op.

Planten kan på tre-fire år blive en temmelig stor og kraftig sag på op til en meters højde og næsten lige så bred. Den opbygger effektivt næring i den tykke pælerod og kan være svær at grave op. Og glem alt om deling, for den tåler dårligt omplantning – det er meget nemmere at frøformere den. 

 

Krydser villigt og spredes med frø

Har man den først i haven, vil den komme igen og igen til evig tid, fordi den frøformerer sig ganske effektivt. Kort tid efter at blomsterne er visnet, står de tørre, brune kapsler med mange hundrede frø og drysser rundt ved den mindste vind. Uønskede frøplanter er dog nemme at fjerne, så rigtig problematisk bliver den aldrig.

Der er ingen garanti for, at frøplanterne kommer til at ligne moderplanten, da en almindelig akeleje kan bestøves af andre sorter og arter af akelejer og dermed bliver en blanding af de to forældreplanter. Har man flere sorter i haven, kan der komme mange farvevariationer i de nye planter – både med enkle og fyldte blomster og med forskellig sporelængde.

De mest levedygtige vil producere flest spiredygtige frø, og efterhånden vil du få en ret ensartet bestand af akelejer, der trives i din have. De kan ligne den vilde, blå akeleje eller måske har de lyserøde blomster. 

Frø af akeleje

Når akelejerne er afblomstret omkring 1. juli, ser de lidt kedelige ud, og man kan klippe de grønne frøkapsler af. Man kan også lade dem sidde, til de er brune og tørre, og lade frøene så sig selv. Vil man forære frø til venner og bekendte, skal man samle de brune, modne frøkapsler. Ganske få kapsler giver frø nok til alle. De kan sås med det samme eller gemmes køligt til foråret.

Læs mere

 

God plante for insekterne

Akelejens yderste kronblade er omdannet til lange rør, også kaldet sporer. I bunden dannes nektar. Insekter, som skal have glæde af nektaren, skal være udstyret med en specielt lang tunge for at kunne nå ned i bunden af sporen. Især den danske havehumle, Bombus hortorum, har stor gavn af akelejer. Pollen fra akelejer er næringsrig og nyttig for både bier, svirrefluer og sommerfugle. 

Navnet akeleje

Det engelske navn for akeleje er columbine, der stammer fra det latinske columba, der betyder due. Det hentyder til de fem duehoveder, som sporerne med lidt god vilje danner. Og for at blive i fugleverdenen, så betyder det botaniske navn, aquila, ørn – måske fordi sporerne ligner en ørneklo.

 

Læs mere

Hvem var Nora Barlow?

Nora Barlow var en engelsk planteforsker, som dyrkede akelejer i sin private have, og da hun forærede frø til sin ven forædleren Alan Bloome, opkaldte han en serie af hybrider efter hende. Nora Barlow studerede plantegenetik på bl.a. University of Cambridge i starten af 1900-tallet. Hun arvede interessen for genetik fra sin farfar, den berømte Charles Darwin, og hun var selv en pioner inden for forædling af især primula.

Læs mere

 

I godt selskab

Plant for eksempel akeleje sammen med kærmindesøster, Brunnera macrophylla, klokke, Campanula, hosta, høstanemone, Anemone hupehensis, storkenæb, Geranium, lodden løvefod, Alchemilla mollis, og bispehue, Epimedium. Også sammen med bregner er den køn. Når akelejerne er afblomstret omkring 1. juli, er der ikke meget sjov ved dem længere, og så er det godt, hvis for eksempel roser eller græsser kan tage over og fylde bedet i sensommeren. 

I det følgende dykker vi ned i de fyldte, klematisblomstrende akelejer, de amerikanske langsporede og de lave, der egner sig godt til stenbedet. 

 

Klematisblomstrende akeleje

En særlig varietet af almindelig akeleje, A. vulgaris var. stellata, kaldes klematisblomstrende akelejer. Blomsterne er fyldte og mangler sporerne. Det er høje, længeblomstrende og robuste stauder, og nogle af de smukkeste akelejer til forvildede skovbundsbede. Der har været forædlet på denne varietet siden 1600-tallet. Der findes mange sorter, heriblandt Barlow-serien, hvor den smukkeste er den underskønne 'Nora Barlow' i lyserødt og hvidt med et strejf af grønt på det yderste af kronbladene.

 

 

De mere specielle akeleje

Har du allerede et godt kendskab til almindelig akeleje, så tag et kig på disse mere langsporede amerikanske arter og de lave, der er egnede til stenbede.

Coloradoakeleje, A. coerúlea, der er vildtvoksende i Rocky Mountains, USA, er kendetegnet ved fem lange, elegante nektarsporer og en tofarvet blomst. Vildarten er lyseblå med hvid midte, men er ophav til et utal af forædlede hybridsorter i mange farvevarianter. De spænder fra lys blå over hvid til lysegul, rød og pink. De fleste med hvid midte. Gode sorter er den røde 'Crimson Star', den blå 'Blue Star' og den hvide 'Kristall'. De er gode i blandede staudebede sammen med hosta, storkenæb, pæon og floks.


Guldakeleje, A. chrysantha, stammer fra det sydvestlige USA og har også meget lange, fine nektarsporer. Den blomstrer rigt og længe og er fuldt hårdfør hos os. Den kendteste sort er 'Yellow Queen', som bliver op til en meter høj og står fint sammen med bregner, bispehue, sommeranemoner og hvide høstanemoner.


Alpeakeleje, A. alpina, hører hjemme i Europa og vokser bl.a. i Alperne. Den bliver 30-50 cm høj med blå blomster og korte sporer. Denne art kan være lidt vanskelig, da den kræver en sur, fugtig og kølig jord til forskel fra almindelig akeleje.


Canadisk akeleje, A. canadensis, er kendt for blomstens orangegule farvekombination. Den er lige så let at dyrke som almindelig akeleje og trives i almindelig, veldrænet havejord. Den bliver normalt 30-60 cm høj, men findes i en dværgform, som er fin i stenbedet.