Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Tag selv frø af stauder og vilde blomster

I august og september modner frøene på stauder og og vilde blomster. Nogle frø kan sås med dem samme, mens andre gemmes til foråret. Se her, hvordan du høster frøene.

Frøstand fra alm. knopurt. Foto: Haveselskabet

Frøstand fra alm. knopurt. Foto: Haveselskabet

I sensommeren og det tidlige efterår er mange stauder og vilde blomster afblomstret og frøene modner. Det er nemt selv at høste frø, og en billig måde at få flere planter på. 

Høst frø af stauder

Mange stauder er enkle at høste frø fra og nemme at få til at spire. Det er en god måde at formere på, hvis man har brug for mange nye planter. Det man skal vide når man frøformerer er, at man ikke kan være helt sikker på at frøplanterne ligner moderplanten. Nogle plantearter er meget stabile, mens andre nemt krydser med hinanden. Det gælder fx akeleje, fingerbøl og purpurtorskemund. 

I august og september kan du høste frø fra stauder som fx akeleje, raketblomst, mandstro og mange flere. Frøene kan enten udsås direkte på et nyt voksested, eller du kan tørre frøene og gemme dem i frøposer, så du kan forkultivere dem i potter senere.

De fleste frø opbevares bedst i poser af papir, der opbevares i et tætlukket, tørt sylteglas evt. i køleskabet eller i i et skab hvor der ikke bliver for varmt. Her kan de ligge, indtil du skal så dem, uden at spireevnen går tabt.

Husk at mærke de enkelte frøposer med navne og årstal, så du kan skelne dem fra hinanden. Har man mange frøposer, kan der hurtig opstå forvirring.

Nogle stauder er utrolig nemme at frøformere, mens andre er mere vanskelige eller nemmere formeres på andre måder fx deling. 

Så de nemme stauder

Kuldekimere – hvad er det?

Kuldekimere er planter, hvis frø har brug for en kuldeperiode for at ophæve deres frøhvile og være i stand til at spire. Mange af vores hjemmehørende planter er kuldekimere, for det sikrer at frøene først spirer når vinteren er slut og foråret er på vej. Man kan sige, det er frøets sikkerhed for ikke at spire for tidligt. Når man sår frø i efteråret sørger naturen selv for at udsætte frøene for den nødvendige kuldepåvirkning i løbet af vinteren.

Læs mere

Guide: Høst frø fra vilde planter

Metoden når man høster frø fra vilde, hjemmehørende blomster adskiller sig ikke væsentligt fra høst af staudefrø. Men når man høster frø af vilde planter, giver det god mening at så dem med det samme. På den måde efterligner man naturen, hvor frøene ellers naturligt ville have spredt sig inden vinteren.

  1. Høst frø af vilde planter i dit nærområde. De vil sandsynligvis også kunne trives i din have.
  2. Udvælg et areal i haven hvor planterne skal gro. Jorden løsnes og jævnes, og græs og andet ukrudt fjernes.
  3. Hvis jorden er tør, skal der vandes.  
  4. Drys frøene tyndt ud på overfladen og dæk minimalt – 1-2 mm jord, sand eller grus.
  5. Med bagsiden af en rive trykkes frøene ned, så de får god jordkontakt.
  6. Herfra klarer naturen resten og næste år kan du nyde din egen blomstereng.

Tip! Du kan også så i bakker

Hvis du vil have lidt mere kontrol over de såede planter, kan du så dem i potter eller spirebakker, stille dem udenfor i vind og vejr, gerne med et lag visne blade over sig. Hold øje med at bakker el. potter ikke udtørrer.

Plante dem ud i haven, når de har fået lidt størrelse til foråret.

Vær opmærksom på, at planter med pælerod, som fx vild gulerod og tidsler, ikke bryder sig om omplantning og derfor med fordel sås direkte på voksestedet.

 

Læs mere