Gå til hovedindhold
Kejserbusk
Kejserbusk, Viburnum x bodnantense 'Dawn'. Foto: Flickr
Artikel for alle

Kejserbusk - hårdfør og nem

Kejserbusken hører til de vinterblomstrende buske, der begynder at blomstre i november og forsætter mere eller mindre hele vinteren igennem. I frostperioder holder den dog pause.
Laila Sølager - 
08. november 2007

Kejserbusken, Viburnum x bodnantense, er en løvfældende busk på 2-3 meter i højden. Fra november dukker de første blomster op, men i perioder med hård frost går blomstringen i stå, for blot at begynde på ny, så snart temperaturen stiger lidt igen. Blomsterne er samlet i små halvskærme ved skudspidserne. De er rosafarvede og meget velduftende.

Plant den ved hoveddøren

Kejserbusk bør absolut placeres der, hvor man færdes mest i vintertiden, så man dagligt kan glæde sig over blomsterne eller på et sted, hvor den kan ses indefra.

Stikker du næsen i nærheden af blomsterne, vil du opfange en dejlig duft. Planter du den fx i nærheden af fordøren eller ved garagen får du den største oplevelse af kejserbuskens højdepunkter. 

Busken blomstrer bedst på en lun placering. Den tåler at vokse i både fuld sol og næsten helt i skygge, og kan derfor sagtens anvendes, hvor der både er andre træer og buske i haven. Blomstringen bliver dog bedst, hvis den plantes solrigt.

Kejserbusken kan plantes både solitært eller i grupper og gør sig fint i områder af haven sammen med stedsegrønne buske som for eksempel rododendron og laurbærkirsebær.

Pasning

Eventuel beskæring foretages efter blomstring eller i august. Ved beskæring oppe på grenene kan der dannes vanris, der skal fjernes for at undgå et riset udtryk.

Kejserbusken er i øvrigt velegnet til drivning og kan fint anvendes indendørs i vaser.

Buskens karakter

Kejserbusk har en stift opret, grovgrenet vækst. Rodnettet består af kraftige og velforgrenede hoved- og siderødder, der når vidt omkring og langt ned.

Barken er først glat og brun med prikformede barkporer, senere bliver den netstribet i brunt/beige. Gamle grene får opsprækkende og gråbeige bark og knopperne er modsat stillede, ægformede, glatte og røde med grønne spidser.

Bladene er kraftige, ovale med skarpt savtakket rand. Hvor oversiden er rynket og mørkegrøn, er undersiden lysegrøn og høstfarven er på kejserbusken brunrød. Blomstringen fordeler sig over hele vinterperioden og veksler lidt med vejret. 

Frugterne er bær, der først er røde, men som senere bliver sorte. De ses næsten aldrig i Danmark, og spiredygtige frø udvikles i hvert fald ikke.

Kommer fra Kina

Kejserbusken gror i den nordvest-kinesiske provins Gansu, hvor den danner krat på de tørre bjergskråninger med næringsrig jordbund.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.