Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Haven invaderes af ”Den røde hær”

Har du liljer eller vibeæg i din have og nyder du de smukke farver samt duften af disse helt fantastiske ofte meget store blomster? Så er det nu, du skal i aktion, for at sikre, at du får denne mulighed igen i år.

Foråret er over os og jorden er nu så varm, at liljernes værste fjende er kommet op af jorden for at lægge æg, der efterfølgende bliver til grådige larver, der med deres voldsomme appetit helt eller delvis fratager os muligheden for at nyde nogle af havens skønheder.

Men hvis du er lidt aktiv og følger disse gode råd, kan du undgå den store altødelæggende katastrofe:

Fjern og dræb billerne fra de tidligste vibeæg og liljer. Kontroller planterne dagligt og læg eventuelt et stykke stof ud under dem før undersøgelsen, så de ikke forsvinder ved at falde ned. Indfangede biller skal straks destrueres. Nogen foretrækker at klemme billerne i ihjel enten med neglene eller med en pincet, mens andre lader dem falde ned i et glas med sprit.

Kontroller undersiden af bladene fra marts og frem. Tvær æggene ud og fjern og dræb larverne.

Forebyggende metoder:
Du kan også få naturen til at hjælpe ved at give føde og lave skjul til de to arter af snyltehvepse, der vides at parasitere liljebillen: Lemophagus errabundus og Tetrastichus setifer. På den måde kan disse hvepse være med til at begrænse antallet af biller i din have.

Endelig er det også en god idé at kultivere jorden mellem planterne sommeren igennem.

Biologi:
Liljebladbillen (Lilioceris lilii) eller liljebillen som mange kalder den, hører til familien Chrysomelidae (Bladbillerne). Denne gruppe rummer i øvrigt mange af de smukkeste insekter vi har i Danmark. Mange af dem med såkaldt metalglinsende dækvinger i forskellige farver. Et af kendetegnene for denne gruppe er ligeledes føddernes bygning, der i dette tilfælde har såkaldte "plantefødder" forsynet med gribeklør, så de kan holde sig godt fast i løvet.

Lillejebillen har kun én generation pr. år, men alle stadier kan findes samtidig i løbet af sommeren.

Udover at liljebillerne er små og flyver hurtigt, har de en speciel forsvarsmekanisme, der gør dem svære at fange; når de føler sig truede, lader de sig falde til jorden, og ruller sig sammen med deres sorte bug udad, hvilket gør dem svære at få øje på. De kan desuden begynde at skrige, når de føler sig meget truede!

Livscyklus:
Den voksne bille er 6-8 mm lang og ikke til at tage fejl af. Den overvintrer som voksen i de øverste jordlag og kommer frem om foråret når der begynder at komme lidt lune i luften. Ret hurtigt efter parringen lægges de gullige ovale æg på undersiden af liljebladene.

Æggene lægges udelukkende på planter af Fritillaria (Vibeæg) og Lilium ((Lilium martagon var. album, formosalilje, kongelilje, kranslilje, madonnalilje, panterlilje, pragtlilje, pyrenæisk lilje, tigerlilje og trompetlilje). De rød-orange æg sidder som en uregelmæssig linje på undersiden af bladene, og de klækkes efter 7–10 dage. Hunnerne kan lægge op til 450 æg.

Larverne er ikke nær så iøjnefaldende som de voksne og kan minde om nøgne snegle, men oftest er de helt dækket af grågrøn luftfyldt afføring og er således ikke særlig delikate at iagttage.

Larverne har en glubende appetit og æder i 16–24 dage fra undersiden af bladene, hvilket hurtigt får liljerne til at miste deres skønhed. I starten er det bladene det går ud over, men efterhånden som fødemængden begrænses fortæres også stængler og knopper.

Forpupningen sker i jorden under planterne, og pupperne er klart orange. De nye voksne kommer frem efter 16–22 dage. De parrer sig først det følgende forår mellem marts og juni. Overvintringen sker i jorden på steder, hvor der er skyggefuldt, beskyttet, køligt og fugtigt (løvbunker, staudetop, kompost osv.)

Så derfor er det nu, at bekæmpelsen af liljebiller
skal sættes ind med fuld kraft!