Gå til hovedindhold
Bladlus i køkkenhaven går ud over dit udbytte. Fotof: Magnus Gammelgaard Nielsen.
Bladlus i køkkenhaven går ud over dit udbytte. Fotof: Magnus Gammelgaard Nielsen.
Artikel for alle

Bladlus

Bladlus i alle afskygninger; sorte, gule, grønne og i forskellige størrelser, findes derude på vore planter.
Magnus Gammelgaard Nielsen og Susanne Harding - 

Forestil dig at være omkranset af flyvende glubske rovdyr der som ”F16 jagere” med læggebrod, forsøger at plante et æg i dig. Eller svirrefluer der som små helikoptere, står stille i luften for at aflevere deres afkom i din nærhed. Sådan er der vel ingen der har det? -  Jo bladlus!

Det er i juni de yngler heftigt

Bladlus tilhører gruppen ”næbmundede”. Med deres sugeorganer nedsænket i planternes saftbaner nærmest sprøjter saften direkte op i dyret.

Bladlusene samler sig ofte i skudspidser, på nye frugter eller andre steder på planterne, hvor der er nyvækst. Det gør de fordi der her er stor koncentration af aminosyrer og fordi det her er let at få plantet sin ”snabel”.  

Hårde vintre har ingen betydning for de fleste af disse insekter. De klarer det enten som æg eller i andre udviklingsstadier, hvor de er vinterhårdføre.

Næbtæge.

Nyttedyrene hjælper dig

Nu gælder det om at have ”is i maven”. Der er slet ingen grund til at fare ud med sprøjten og gøre livet besværligt for alle og enhver.

En lang række nyttedyr er klar til at tage over og komme os til hjælp.

Mariehønsene og deres larver kender vi. Svirrefluer der lægger æg ved bladlusekolonierne og deres larver (bladlusløver) er glubske rovdyr.

Små flyvende snyltehvepse lægger æg direkte i de levende bladlus og galmyglarver kravler rundt og stikker deres kindbarker ind i de svulmende lusemaver.

Galmyglarve

Du kan planlægge dig ud af problemet

Nuvel  -  lusene får skuddene til at krølle. Bladlus udskiller overskydende sukkerstoffer (honningdug) det giver lidt fedtede blade. Planterne sættes lidt på standby, men som regel er det til at overse. Mejserne hopper rundt i træerne og forsyner sig.

Det næste kraftige regnvejr vil udrydde mange lus og vil du endelig selv gøre noget, kan en kraftig vandstråle fra haveslangen fjerne store mængder af bladlus.

Svirreflue.

Nu er chancen for at opleve en ny dimension af havens mange facetter ved at lære nyttedyrene at kende.

Mariehøns, snyltehvepse, galmyg, svirrefluer, næbtæger er blot nogle af de gratis hjælpere der står klar till at give en hjælpende hånd.

Fremadrettet kan du tilmed planlægge din have sådan, at nyttedyrene får gode steder at yngle og bo.

Plant varieret og sørg for at have nogle mere vilde områder i haven, hvor du giver plads til vild kørvel og skvalderkål, der går i blomst. Andre gode planter til nyttedyr er: Dild, fennikel, stjerneskærm, røllike og mandstro.

I det hele taget søger flere af nyttedyrene hen, hvor der er blomsterrigt og vildt.

Rosenbladlus.

Sådan skader bladlus

Når bladlusene suger på plantens mest vitale dele, påvirker det væksten. Det kan gå ud over skud, blade og blomsters udseende. Bladene bliver gule og visne, og ved kraftige angreb falder de af. Væksten nedsættes, og i værste fald går den helt i stå. Blade, skud og blomster kan blive misdannede.

Når bladlusene har været på spil i køkkenhaven, resulterer det i nedsat vækst. Det betyder mindre udbytte – små planter, dårligt udviklede rødder og knolde, ødelagte kålhoveder og færre bær. Nogle bladlus suger på frugtanlæg og småfrugter, som falder af eller bliver små og deforme.

Honningdug lægger sig som et glinsende, klæbrigt lag på planten, så den ikke kan ånde. Det giver grobund for vækst af sorte branddugsvampe, også kaldet sodskimmel. Det sviner blade, blomster og frugter til og giver et ulækkert udseende, og det sorte lag nedsætter plantens fotosyntese, så væksten bliver hæmmet.

Når bladlus suger på en syg plante, optager de virus med plantesaften, og når de dernæst stikker i en sund plante, overfører de samtidig virus. Mange plantevirussygdomme spredes udelukkende via bladlus. I haven og drivhuset spreder bladlusene virussygdomme i bl.a. gulerødder, ærter, kartofler, agurker og hindbær og desuden i prydplanter som for eksempel tulipaner, nelliker og krysantemum.