Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Her kan hele familien leve og lege

Skaberen af havedesignprogrammet Garden Sketcher, Kinna Majvig Sørensen, 36, har sammen med sin mand anlagt deres kun tre år gamle have så optimalt, at den er blevet en frodig og farverig oase, der dækker alle familiens behov for leg og levesteder. Og er nem at holde for en travl børnefamilie.

Bag havelågen til det nybyggede parcelhus i Herlev, vest for København, lyder glade børnestemmer. Det forstår man godt, når man træder indenfor, for bag lågen gemmer sig en velgennemtænkt 976 kvm stor have, som er forholdsvis nyanlagt netop med fokus på masser af tilbud til børn.

Børnene, Gabriel på seks og Lucca på fire år, har selv set haven blive til fra starten, for det er deres forældre, der har anlagt den. En del af ideerne har deres mor tegnet og overvejet via det digitale online-havedesignprogram Garden Sketcher, som hun selv har udviklet og søsat i år.

Hun hedder Kinna Majvig Sørensen, er 36 år og uddannet elektroingeniør med speciale i software og arbejder som selvstændig softwareudvikler og -konsulent.  Hun er indehaver af firmaet Imagine Development, som bl.a. rummer Garden Sketcher. 

Læs mere om Garden Sketcher her
”Egentlig overtog vi et gammelt hus og en eksisterende have på grunden i januar 2018, men da vi byggede et helt nyt hus i februar 2019, skulle haven også ”bygges op” forfra. Først tænkte vi som alle andre: vi skal have en stor græsplæne, et træ eller to og en hæk omkring – det var det billede, jeg havde inde i hovedet, og det var, hvad vi nåede i 2019”, fortæller Kinna Majvig Sørensen.

Men hvad skal vi egentlig med den græsplæne?

”Jeg er vokset op på en vidunderlig gammel gård med udsigt over marker, og selv om det var dejligt, husker jeg også, at mine forældre hele tiden knoklede for at holde alt ved lige, reparere hegn, der var gået i stykker, passe stor grund, osv.

Jeg tænkte derfor, at når jeg engang skulle have mit eget sted, skulle det være nemt at vedligeholde, så jeg ikke hele tiden skulle slide for, at tingene ikke faldt fra hinanden.

Men jeg savnede alligevel naturpragten fra min barndom og tænkte: hvordan kan jeg genskabe det i miniformat her i vores parcelhushave?

Jeg læste allerførst Gyldendals Havebog, derefter flere, og i en af de bøger stod der noget i retning af, at det er fint nok at ønske sig en stor græsplæne, fordi man ser mange muligheder for sig, men mange oplever, at når man først HAR den, så kommer tvivlen om, hvad man så egentlig SKAL på den græsplæne”, siger Kinna.

For nok er pladsen der til udfoldelser, men ofte bliver den bare ikke rigtigt brugt, fordi fantasien og lysten måske ikke rækker til at sætte aktiviteter i gang på sådan en bar plæne.

Haven som babysitter

”Det var i hvert fald den følelse, der ramte mig, og den udvidede sig naturligt til: men hvad ønsker jeg SÅ at kunne lave i min have, bl.a. med børnene?

De fyldte nemlig meget i mine havetanker, og da vi samtidig ramlede ind i coronaperioden og var herhjemme alle fire hele tiden, brugte vi meget tid udenfor på det førnævnte græs og med kun en trampolin som adspredelse”, fortæller hun.

Børnene sad sommetider langs med hegnet med deres små skovle og spande og kæmpede med den lillebitte smule jord og byggesand, der var, og det fik deres mor til at tænke, at så måtte det næste altså være en sandkasse! Gradvist blev hun og hendes mand nemlig mere og mere opmærksomme på børnenes behov.

”Vi fandt simpelthen ud af, hvor meget nemmere det er at være udenfor med børn, og jo mere uderummet passer til deres behov, jo sjovere bliver det”, fortæller hun.

I 2019 var der blevet lavet græsplæne og terrasse, i 2020 de sidste store udeting som skur, belægning foran huset, carport, osv., og så fulgte de sidste ting til børnene: sandkasse, legetårn, gynger og hængekøjer.

”Først derefter blev der egentligt overskud til at tænke i planter og ting, der ville glæde MIG. Jeg begyndte at gøre mig en masse tanker om, hvad jeg gerne ville, kiggede på havetegninger osv., og det førte altså frem til, at jeg i 2021 så småt begyndte at udvikle Garden Sketcher”, siger Kinna.

Lille have med plads til alle

Den kun 40 kvm store forhave er skabt som et lille dyrevenligt område i miniformat, men under kontrollerede former med bl.a. et ”vandløb” af sand i stedet for vand, af hensyn til børnenes sikkerhed.

Vegetationen er endnu lidt sparsom, da beplantningen er meget ung, men her er satset på et naturlook, som med tiden vil bestå af masser af bladplanter som hosta, løvefod og kulsukker, der danner et fint bunddække under træer og buske med bær til fuglene, f.eks. røn, bærmispel og surbær, Aronia.

Baghaven, som er langt den største, rummer både terrasse, et børneområde og en mere bredt defineret familie/loungeafdeling samt et lille ”eksperimentarium”, hvor Kinna kan pusle med nye planteideer.

Børneområdet – som kan ses fra køkken-alrummet – indeholder bl.a. en nedgravet trampolin, et legetårn, sandkasse, bord- og bænkesæt omgivet af jordbær-højbed samt to hængekøjer udspændt mellem tre nedgravede stolper.

Ved siden af stolperne er der plantet tre japanske kirsebærtræer, for det er tanken, at træerne skal overtage stolpernes bærende funktioner, når de er vokset godt til. Hængekøjerne markerer også overgangen fra ren ”børnehave” til den mere familieorienterede side af haven med shelter, højbede og træpavillon.

Det grønne legehjørne

”Trampolinen blev placeret, hvor den er, fordi vi har jordvarme, så den kunne kun være der. De andre legeting blev sat rundt om, fordi vi dels kunne holde øje med dem fra huset, men også så børnene nemt ville kunne gå fra den ene legeaktivitet til den anden og være i nærheden af hinanden.

Det viste sig at være en god beslutning, for de løber fra det ene til det andet og hygger sig, og det er super, når der er legekammerater - man kan hoppe på trampolinen og snakke med dem i legetårnet eller sandkassen”, fortæller Kinna.

Der er masser af beplantning i børneområdet og mere på vej.

Nogle af planterne går igen fra forhaven, men der er også flere pangfarvede planter, som gerne må signalere, at dette er et område med plads til leg og kulør, bl.a. rød, gul, pink og orange. Overalt suppleres med prydgræsser, ”fordi jeg elsker deres naturtouch, samt dagliljer, fordi de svajer så fint”, siger Kinna.

Mange af de enkelte funktionsområder i haven er formet som små elipser og cirkler, bl.a. også rundt om sandkassen, og inspirationen til dette fik Kinna på et havedesignkursus, hun deltog i. Da den beslutning først var taget og rammerne skabt, blev formerne fyldt ud med planter.

Også legeplads for voksne

Når man står på terrassen og kigger ud over den let skrånende have, ses børnenes afdeling til højre, mens der til venstre er nogle flotte elementer, som også tiltaler de voksne, bl.a. et smukt shelter med planter på taget, højbede der er hugget lidt ind i skrænten, så de står plant, samt en imponerende stor pavillon i træ.

I et andet område af haven, th for huset og ikke direkte synligt fra vinduerne, har Kinna skabt et lille plante-eksperimentarium i 10 pallerammer fordelt på tre rækker, så de er nemme at komme til fra alle sider.

Her eksperimenterer hun med mange forskellige planter, som starter deres liv her, f.eks. frøsåede planter, stiklinger, gaver, delte planter fra andre og planter, som hun er faldet for i en butik men er lidt i tvivl om.

De bor alle sammen side om side her, hvor hun kan observere dem og vurdere, om de skal videre ud i haven. Her er også plads til at frøformere og udplante stiklinger, og lige nu ”opfostres” der bunddækkeplanter her.

For at forskønne pladsen yderligere, er der sat tre rosenbuer, som Kinna har plantet klematis op ad, så det ser lidt mere dekorativt ud fra resten af haven.

Her fra ”laboratoriet” kan Kinna skue ud over hele haven og se sit værk tage mere og mere form, som årene går. Områdets største plante er en kolossal rabarber, som ikke ville falde igennem i en frodig køkkenhave på landet, og således er der bundet en fin sløjfe mellem barndommen på landet og nutiden i forstaden…