Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

9 gode sommerfugleplanter

For at sommerfuglene skal trives i din have, skal der være et duftende og farvestrålende blomsterflor sæsonen igennem. Her får du portrætter af ni af de bedste sommerfugleplanter, og en liste over gode værtsplanter til de kræsne larver.

De fleste kender til sommerfuglebusken, Buddleja davidii, men den er blot en af de smukke planter, du kan plante for at tiltrække dagpåfugleøje, blåfugl, aurora og andre smukke sommerfugle til din have.

Ni af de bedste sommerfugleplanter:

 

1. Plettet hjortetrøst, Eutrochium maculatum (syn. Eupatorium maculatum)

Kraftig staude på 1,5-2 m i højden, som er en af de bedste sommerfugleplanter til haven. Den blomstrer fra august til oktober med store, mørkrosa blomsterstande, der har en sød, krydret duft. 

Plettet hjortetrøst er en høj og rank plante med mørkerøde stængler, der giver en flot kontrast til det tætte løv af lancetformede, kransstillede blade. Plantet i en større gruppe giver den haven et udtryk af stor frodighed. Den trives bedst på fugtig jord i sol eller halvskygge og er derfor et godt valg til et fugtigt bed, til bredden af havedammen eller i et regnbed. 

Her vil den være et både smukt og markant indslag sammen med for eksempel kattehale og hvid fredløs. Den kan godt klare sig i et staudebed i almindelig, næringsrig havejord, hvis den ikke er for tør, men den udvikler sig flottest i fugtig jord. Kan formeres ved frø, stiklinger og deling. 

Også de beslægtede arter rød hjortetrøst, Eutrochium purpureum, og ikke mindst den hjemmehørende hamphjortetrøst, Eupatorium cannabinum, er gode sommerfugleplanter.

2. Pil, Salix

Træ/busk på 1-10 m i højden. Pil er en vigtig nektarkilde for overvintrende sommerfugle i det tidlige forår. Nogle arter blomstrer allerede i marts, blandt andet spydpil, S. hastata, og seljepil, S. caprea. Bladene er desuden vigtige som foder for larverne af mere end 100 forskellige sommerfuglearter. 

Pil findes i mange forskellige arter og sorter, som har stor prydværdi i haven på grund af deres smukke vækstformer, dekorative bark og dunede blomsterstande (“gæslinger”). Blomsterne indeholder store mængder nektar; især hanblomsterne er meget dekorative med iøjnefaldende, gule støvdragere. 

Det er en robust og sund plante, som trives bedst i fugtig jord i sol. Den gror også fint i en stor potte, blot den vandes godt. Visse arter, især de lave, krybende arter, klarer sig fint på mere tør jord og kan vokse i stenbedet.

3. Mørk blåskæg, Caryopteris x clandonensis

Løvfældende, lav busk på cirka 1 m i højden. Planten får lavendelblå blomster i tætte kvaster fra august-september, til frosten sætter ind, og den er en af sommerfuglenes mest yndede buske her sidst på sommeren. 

Væksten er let overhængende og yndefuld, bladene lancetformede og duftende. Mørk blåskæg foretrækker at vokse i let og tør jord på et lunt sted med læ, og den er også fin i store krukker. 

Planten kan fryse delvist tilbage om vinteren, men det er normalt ikke et problem, da den skyder villigt fra grunden om foråret og blomstrer på etårsskuddene. I hårde vintre bør den dog vinterdækkes. 

Også den nært beslægtede grå blåskæg, Caryopteris incana, er yndet af sommerfuglene. Dog blomstrer den så sent på året, at blomstringen kan slå fejl, hvis frosten kommer tidligt.

4. Havepurpursolhat, Echinacea purpurea

Staude på 60-90 cm i højden, som findes i et utal af smukke sorter i strålende farver fra hvid og sart gul over gulorange til stærk pink og dyb purpurrød, ja endog limegrøn. De blomstrer længe, fra juli til oktober, og især sorter i purpurviolette farver er attraktive for sommerfuglene. For eksempel kan sorten 'Magnus' anbefales. 

Purpursolhat stammer fra steppeområder og trives derfor bedst på en tør, men næringsrig jord i solen. Den er fin både som solitærplante, i præriebedet og i det vilde staudebed, og den vil stå smukt sammen med andre gode sommerfugleplanter som sankthansurt, salvie og mandstro.

Det er nødvendigt at luge omkring planten, da de oprette, stive stængler med spredte blade ikke dækker jorden. Kan formeres ved frø eller deling i foråret.

Skal vi åbne havelågen?

Hvis du er medlem, kan du logge ind og læse artiklen - og få adgang til en mængde spændende havestof. Du logger ind ved at trykke på "log ind her" i bunden af denne kasse.     Dygtige skribenter og fotografer laver materiale for Haveselskabet. Derfor er der ikke adgang for alle - det her område er kun for medlemmer. Medlemmer af Haveselskabet er lige så forskellige som deres have, men haveglæden den deler de.     𝘏𝘢𝘷𝘦𝘨𝘭æ𝘥𝘦 - 𝘰𝘮𝘵𝘢𝘯𝘬𝘦 - 𝘧æ𝘭𝘭𝘦𝘴𝘴𝘬𝘢𝘣 - 𝘵𝘳𝘰𝘷ær𝘥𝘪𝘨𝘩𝘦𝘥
Få Danmarks bedste havemagasin Få Danmarks bedste havemagasin
Få hjælp til havespørgsmål Få hjælp til havespørgsmål
Haveglæde i godt selskab Haveglæde i godt selskab
Er du allerede medlem? Log ind her