Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Lok sommerfuglene til din have

Sommerfugle skaber farvestrålende og intense oplevelser af liv i haven. Heldigvis kan du selv gøre meget for at tiltrække dem.

Citronsommerfugl i mælkebøtte. Foto: Flickr

Citronsommerfugl i mælkebøtte. Foto: Flickr

Sommerfugle er blandt de første forårstegn og samtidig indbegrebet af højsommerens duftende varme. Selv når bladene falmer i haven i efteråret, lyser de op med deres klare farver.

Nektar året rundt

For at sommerfuglene skal trives i din have, skal der være et duftende og farvestrålende blomsterflor hele sæsonen igennem. Men det er ikke ligegyldigt, hvilke blomster du planter. De voksne sommerfugle lever af nektar, så det er vigtigt at vælge nogle af de blomstrende planter, der er mest rige på nektar. 

Her er sommerfuglebusk, Buddleja davidii, et oplagt valg. Med sine lange klaser af sødtduftende blomster tiltrækker den mange sommerfugle, men der findes mange andre fortrinlige nektarplanter, som med deres duft og blomsterrigdom kan forskønne din have og samtidig sørge for, at der er nektar til sommerfuglene lige fra det tidlige forår, til frosten sætter ind.

Du kan også plante natduftende blomster som natlys, Oenothera, kaprifolie, Lonicera, narcistobak, Nicotiana sylvestris, eller sæbeurt, Saponaria, så vil du i skumringen kunne nyde synet af de store aftensværmere, som hænger stille i luften og suger nektar fra blomsterne med deres lange snabler.

Forstærk duften - plant i grupper

Allerede i marts lokker de første solvarme dage sommerfuglene frem. På dette tidspunkt er der ikke meget nektar at finde, så derfor er raklerne på pil, Salix, ekstra værdifulde for dagpåfugleøje, nældens takvinge og citronsommerfugle, der kommer frem i det tidlige forår.

Senere på sommeren kan du vælge mellem et væld af gode sommerfugleplanter. Det er især planter med rosa, lilla og violette blomsterfarver, som fanger sommerfuglenes opmærksomhed, men de er ikke kræsne. Når blot blomsterne indeholder rigelige mængder af nektar, skal duften nok lokke sommerfuglene til.

Det er en god idé at sætte planterne i grupper – det forstærker nektarduften og gør de farvestrålende planter lettere at finde for sommerfuglene. 

Energi til rejsen sydpå

Sent på sommeren er der ikke så mange blomster at besøge, så derfor er det en god idé at forlænge sommerfuglesæsonen ved at plante sentblomstrende planter som for eksempel sankthansurt, Hylotelephium, asters, Aster, kæmpejernurt, Verbena bonariensis, og blåskæg, Caryopteris.

De smukke admiraler og tidselsommerfugle har brug for at tanke energi op, før de begiver sig ud på deres mere end 700 kilometer lange flyvetur til overvintringsstederne i Sydeuropa og Nordafrika, og her er nedfaldne, overmodne frugter et særdeles velkomment tilskud.

På en lun sensommerdag kan nedfaldne blommer og mirabeller samle mængder af nyklækkede admiralsommerfugle, der suger den gærende saft, før rejsen går sydover.

Elsker sol, læ og ly 

Sommerfuglene holder til på solrige steder i haven, og du ser dem kun undtagelsesvis i skyggen. De skal helst have luft og plads omkring sig, men ikke for meget vind.

Sørg derfor for at placere dine sommerfugleplanter på steder med sol og læ. Mange sommerfugleplanter trives også fint i krukker, som du kan have stående på terrassen.

Sommerfugle er sarte flyvere, som i dårligt vejr og om vinteren har brug for ly i tæt vegetation på et beskyttet sted. En klatrende vedbend er fortrinlig til dette formål, og desuden er vedbendens uanseelige blomster en vigtig energikilde, når den blomstrer om efteråret, hvor det ellers er svært at finde føde. På vedbenden lever også larven af den smukke skovblåfugl. 

Foder til de kræsne larver

Det er ikke kun de voksne sommerfugle, der har brug for energi. Deres larver skal også have noget at leve af, og de er kræsne. Nogle arter kan kun leve på blade af en helt bestemt planteart! Du kan hjælpe dem ved at plante nogle af larvernes yndlingsfoderplanter på solrige pletter i haven.

Vilde planter som løgkarse og engkarse er for eksempel gode foderplanter til larverne af den smukke aurora med orange forvinger, mens den kønne, gule kællingetand er levested for larverne af de sarte blåfugle. Og går du ikke af vejen for en gruppe brændenælder, kan du her få lejlighed til at følge med i udviklingen fra æg til færdig sommerfugl af blandt andet nældens takvinge, admiral, dagpåfugleøje og nældesommerfugl.

Frist med alkohol og søde sager

Lav en blanding af 2 dl rødvin, 2 dl vand, 100 gram sukker og ¼ pakke gær, og lad den stå og trække et par dage. Læg tykke snore af bomuld eller andet sugende materiale i blandingen, og lad dem blive godt mættede. Hæng snorene op i haven, og du vil blive overrasket over, hvor mange sommerfuglearter du kan lokke til.

Om dagen flokkes dagsommerfuglene om snorene, og i skumringen kan du studere de mange natsommerfugle, der sætter sig og suger den gærende sukkersaft.