Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

3 måder, du kan hjælpe pindsvinene gennem vinteren – og 2 ting, du ikke skal gøre

Du ved sikkert, at pindsvinene går i vinterhi om efteråret. Men vidste du også, at de godt kan skifte vinterrede flere gange i løbet vinteren og holder af, at der er mange gode steder, de kan overvintre.

Pindsvinerede under kvasbunke. Foto: Sophie Lund Rasmussen

Pindsvinerede under kvasbunke. Foto: Sophie Lund Rasmussen

Pindsvin er et af de nyttige og hyggelige dyr, som vi kan støde på i vores haver. I efteråret går pindsvinene i hi, og der er flere måder, du som haveejer kan hjælpe pindsvinene komme godt igennem vinteren.

Vi har rådført os med biolog og pindsvineforsker, Sophie Lund Rasmussen, fra WildCRU på Oxford Universitet og gæsteforsker på Aalborg Universitet. Hun har forsket i pindsvins levevis i villahaver:

 

3 måder, du kan hjælpe pindsvinene:

 

1. Giv dem mad i efteråret, så de er klar til vinterhi

I oktober og november er både hunnerne og ungerne i gang med at fylde depoterne op.

"De skal spise sig tykke og fede, før de går i hi. Det er lidt forskelligt, hvornår det sker, for det afhænger af flere ting: hvornår der ikke længere er naturlig føde at finde i haven - for eksempel snegle og insekter- men også hvornår de enkelte pindsvin har opnået tilstrækkeligt huld til at overleve dvalen. De voksne hanner har ikke brugt energi på at opfostre unger hele sensommeren, så de er som regel de første, til at gå i hi", siger biolog Sophie Lund Rasmussen og uddyber:

”Du kan med fordel fodre dem i efteråret med vand og kattemad, når der nu efterhånden ikke er insekter og snegle tilbage. Når man fodrer dem, skal man sørge for at holde en god hygiejne – både at vaske de skåle man fodrer med, men også at vaske hænder”, siger hun.

2. Lav flere gode redemuligheder

Pindsvin kan finde vinterbolig flere forskellige steder i haven, blot det er tørt og muligt at indrette en rede foret med blade, græs eller lignende. Det kan være under en åben kompostbunke eller en større grenbunke. Det kan være under haveskuret, terrassen eller brændestablen. Man kan også købe et færdigt pindsvinehus og fore det med blade eller halm.

Faktisk er det helt normalt, at pindsvin skifter rede flere gange hver vinter, og derfor er det godt, hvis der er flere redemuligheder i haven eller hos naboerne.

”Pindsvin i vinterhi vågner op hver 9.-10. dag hele vejen igennem dvaleperioden, og nogle gange, forlader de reden for at finde en ny. Det kan ske, hvis haveejeren måske kommer til at forstyrre deres vinterhi. Det kan også skyldes, at der kommer vand ind ved et voldsomt regnskyl. Eller måske er det en måde for pindsvinene at ”skifte sengetøj”, og finde en ny rede, der ikke er så plaget af lopper, flåter og parasitter.

I min forskning har jeg fulgt pindsvin i villakvarter ganske tæt, og det er typisk, at de skifter rede 1-2 gange på en vinter, men jeg har set op til 8 redeskift. Meget få af dem bliver liggende samme sted en hel vinter”, siger Sophie Lund Rasmussen.


3. Lad blade, græs og småkviste ligge i haven

Som nævnt kan pindsvin finde et vinterhi forskellige steder i haven, men de vil gerne skabe en lun og hyggelig rede ved at fore den med tørre blade, mos, græs eller lignende. Og det kan være en udfordring, hvis haveejeren har ryddet for meget op, siger Sophie Lund Rasmussen:

”Der er en tendens til, at haveejere river nedfaldsblade og græsafklip sammen i haven og fjerner det. Det giver pindsvinene en masse ekstra arbejde med at samle redemateriale andre steder og bære det i munden hen til reden. Så efterlad gerne en masse blade og græsafklip, så de har noget at lave reden af”, siger hun

 

Se mere om, hvordan du kan hjælpe pindsvinene på www.danmarkspindsvin.dk 

 

2 ting, du ikke skal gøre om vinteren

 

1. Forstyr ikke pindsvine-hiet

Pindsvin kan først og fremmest godt lide at overvintre uforstyrret. Derfor er det et stort problem, hvis du har efterladt en stor bunke af grene og blade, hvor der er flyttet pindsvin ind, men som du begynder at rode i eller ligefrem at rydde hele bunken om vinteren.

”Selvom pindsvin kan finde på at skifte rede på eget initiativ midt om vinteren, så er det enormt energikrævende for dem at blive forstyrret midt i vintersøvnen og skulle flytte til et nyt sted. Det kan i værste fald sætte dem ud af balance, fordi de ikke har fedtdepoter og energi nok, så de ikke overlever vinteren”, siger Sophie Lund Rasmussen.

 

2. Bliv ikke bekymret, hvis du ser pindsvin i vinterhalvåret

Når man ved, at pindsvin går i vinterhi, kan man hurtigt få den tanke, at der er noget helt galt, hvis man ser et pindsvin om vinteren. Men det er ikke sikkert, det er tilfældet:

”For det første kan man støde på ungerne, som går lidt senere i vinterhi end forældrene, og ungerne kan sagtens være aktive langt ind i november og mere sjældent også i december, hvis det er mildt vejr”, siger Sophie Lund Rasmussen. ”For det andet, så er det som nævnt helt normalt, at pindsvin skifter rede i løbet af vinteren, nogle endda flere gange, så det behøver ikke at betyde, at pindsvinet er i problemer.

Hvis de generelt ser runde og sunde ud, og er aktive, så er det fuldstændigt naturligt. Hvis de omvendt ligger passivt på græsplænen, vakler afsted eller har tydelige sår eller skader, så er der noget galt, og så bør man kontakte en autoriseret pindsvineplejer for at få vurderet, om pindsvinet har brug for hjælp og hvad der i så fald skal gøres", siger Sophie Lund Rasmussen.

Gode steder at overvintre for pindsvin

  • Under en åben kompostbunke
  • Under en større bunke af grene og blade
  • Under en brændestabel, som fx står på en palleramme
  • Pallerramme med en form for låg over, fx en plade
  • Under terrasse, legehus eller haveskur
  • I et købt pindsvinehus

Se mere om pindsvin, og hvordan du hjælper dem på: www.danmarkspindsvin.dk

Læs mere