Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Sådan opbygger du en vinranke

At dyrke vindruer kræver lidt tålmodighed. Du skal nemlig bruge de første 3-4 år på at opbygge et godt stærkt skelet på planten. Læs hvordan du gør.

Sådan opbygger du en vinranke. Foto: Gap Photos/Jonathan Buckley

Sådan opbygger du en vinranke. Foto: Gap Photos/Jonathan Buckley

Det første, man skal gøre efter plantningen, er at klippe sin nyindkøbte plante tilbage til 15-20 cm over jorden. 

På den måde sikrer du, at der kommer gode skud nedefra, som du senere kan bruge til at opbygge hovedstammer.

En hovedstamme er det skelet, som bliver stående fra år til år, og som med tiden kan blive temmelig tykt. De sidegrene, som skyder ud hver sommer, er dem, der bærer druer. Når de har båret én gang, kommer der ikke druer på mere, så sidegrenene skal udskiftes hvert år. 

Hvilken form skal hovedstammen have?

Du kan selv bestemme, hvilken form hovedstammen skal have. Den kan fx have en kort lodret stamme med tre vandrette stammer ud til hver side. Eller en lang vandret stamme med korte lodrette stammer, eller du kan forme den i som en vifte eller noget helt fjerde.

Når man har bestemt formen, skal man sætte ståltråde op i den ønskede form, som hovedstammerne kan bindes til, efterhånden som de gror. En afstand på 30-40 cm mellem trådene er passende.

Opbygning af vinranken

Tegningen viser, hvordan man opbygger en vinranke over 3 år. Her har vi valgt en form med en lodret stamme, hvor sidegrenene skiftes ud hvert år. Det er en form, der ikke fylder meget, og som passer til de fleste drivhuse eller havemure. 

Første år

Det først år bindes det kraftigste skud op i den form, man ønsker. I vores eksempel er stammen bundet lodret op ad ståltråden.

Stammen får lov at vokse frit hele sommeren og bliver måske 2 meter lang. Sideskuddene kortes lidt ind. De må gerne være der, for de er med til at samle kraft til planten, som jo nu skal danne et kraftigt rodsystem.

Er der druer på skuddene, klippes de af.

Den første vinter afkortes hovedstammerne af til ca. 60-80 cm. (se tegning 1).

Det kan se lidt voldsomt ud, nu hvor planten lige har fået en fin form, men en plante, der bliver beskåret vil sætte flere skud, og det er på de skud, druerne kommer, så det er altså nødvendigt. Sideskuddene kortes ind til 1-2 knopper. 

Andet år

Den anden sommer vælger man igen det kraftigste skud og binder det op som en forsættelse af den lodrette hovedstamme, mens de øvrige topskud klippes af.

I løbet af sommeren fjernes evt. drueklaser, og alle sideskud fra hovedstammen klippes af efter 5-6 blade. Sideskud fra sideskuddene kortes af til 1-2 blade. 

Den anden vinter klippes den lodrette hovedstamme tilbage til ca. 120-160 cm, så den igen har fået lov at lægge ca. 60-80 cm. på i længden (se tegning 2). Sideskuddene kortes ind til 1-2 knopper.

Tredje år  

Igen vælges det kraftigste topskud, som bindes op lodret.

De bedste sideskud vælges og bindes til siderne med en afstand med ca. 40 cm. Andre skud og sideskud fra sideskuddene klippes af ved 1-2 knopper. Eventuelle drueklaser kan bevares. 

Tredje vinter afkortes toppen igen, så tilvæksten kun har været ca. 60-80 cm (se tegning 3).

Når toppen af espalieret er nået, kan toppen klippes af. De opbundne sideskud klippes af ved 2 knopper fra stammen.

De næste år

Når hovedstammen har nået den længde, man ønsker, klippes enden af hvert år.

Igen vælges sideskud med en afstand på ca. 40 cm og bindes til trådene. Nu skal hver sidegren have lov at bære et par klaser. Skuddene afkortes til 2-3 blade efter klaserne. Skud uden klaser klippes af efter 2-3 blade (se tegning 4)

Sideskuddene fjernes hver vinter et par knopper fra stammen, da det kun er unge skud, der bærer druer.

Knopperne bliver til nye sideskud hver sommer, som bindes til trådene. Når hovedstammen ikke giver så mange druer mere, klippes den ned, og man starter forfra.