Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Sådan dyrker du jordbær

Jordbær er nemme at dyrke, men de skal passes med vand og gødning. Her får du en guide til dyrkningen og til, hvordan du får flere planter.

Jordbær, Fragaria, Foto: Ukendt kilde

Jordbær, Fragaria. Foto: Ukendt kilde

Ingen sommer uden søde, saftige jordbær, så gør plads i haven til et jordbærbed. 

Sådan dyrker du jordbær:

Plantning:

  • Plant jordbærplanterne i rækker med 60 cm’s afstand og 40 cm mellem planterne, gerne mere.
  • Pas på ikke at dynge jord op i midten af planten, for der sidder hjerteskuddet, hvor alle nye blade skal komme fra, og det tåler ikke at blive dækket med jord.
  • Giv lidt kompost i jorden ved plantningen, men ingen rigtig gødning.

Pasning og pleje:

  • I løbet af foråret kultiverer (luger) du mellem jordbærplanterne og sørger for rigeligt med vand, hvis det bliver tørt.
  • Du kan med fordel dække jorden mellem planterne med halm eller løv, allerede mens planterne er i blomst. Det hæmmer fordampningen fra jorden og nedsætter vandingsbehovet. Halmen skygger også for ukrudtsfrøene, så de ikke spirer.
  • Det er meget vigtigt, at jordbær ikke mangler vand i perioden mellem blomstring og høst. Der skal bruges masser af vand for at få de små bær til at svulme og blive saftige. Det er ikke godt at vande på selve bærrene til sidst i modningsprocessen, fordi vandet fremmer udviklingen af gråskimmel, der får bærrene til at rådne.

Jordbær gennem en lang sæson

Der er adskillige sorter at vælge mellem, så du kan få jordbær, der modner på forskellige tidspunkter i løbet af sommeren.

Tidlige jordbær er fx 'Daroyal', 'Honeoy' og'Darselct'

Middeltidlige jordbær er fx 'Sonata'

Sene jordbær er fx '‘Salsa' og 'Malwina'

Børn af de gamle planter

Når planterne er blevet 3-4 år gamle, kan du tage stiklinger. Det gør du sidst på sommeren. Det er nemlig en forudsætning, at de gamle planter bliver erstattet af nye, hvis du vil fortsætte med at høste mange og store bær.

De nye stiklinger tages fra som småplanter, der har sat rod fra de lange udløbere, som er så karakteristiske for jordbærplanter. Småplanterne graves op, så snart de gamle planter er færdige med at give bær. Får du de nye planter i jorden inden 1. august, får de en god lang eftersommer at danne rødder i. Det kan både ses og mærkes på udbyttet det følgende år. 

Samtidig kan du klippe alle de grønne blade af de gamle planter. Nedklipningen er ikke nødvendig, men en nem måde at komme til at gøre rent mellem planterne. Efter nedklipningen skyder jordbærplanterne nye blade, og rækken af planter bliver lidt mere åben, så der ikke er så gode vækstmuligheder for gråskimmel. I processen kan du også spotte de snegle, der har gemt sig i skyggen under planterne, og på den måde mindsker du snegleangreb i din køkkenhave.

Gødning giver sunde planter

Jordbær skal gødes i sensommeren, når bærrene er høstet. Gøder du i foråret, vil planterne bare bruge gødningen til at sætte en masse store blade. Så kommer bærrene til at ligge i skygge, og luften bliver ikke skiftet ud omkring dem. Det betyder rådne bær og svampesygdomme.

Jordbærplanter – både nye og gamle – gødes med en organisk gødning og gives kompost. Planterne arbejder sig op af jorden år for år. Derfor sætter de ekstra meget pris på et lag kompost, der beskytter rødderne mod udtørring.

Vil du have tidlige jordbær?

Hvis du vil have ekstra tidlige jordbær, kan du grave nogle planter op og sætte dem i krukker, kasser eller potter i drivhuset. Husk vand og åbne vinduer, når de begynder at blomstre, så der kan komme bier ind og bestøve blomsterne. Med mindre du selv vil agere bi med en lille pensel, der flyver fra blomst til blomst og bestøver med det gule blomsterpollen. 

Læs mere