Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Åbne Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Sortfrugtet surbær – verdens sundeste bær

Hvis du vil gøre noget for din sundhed, skal du dyrke sortfrugtet surbær (aroniabær) i haven. Busken får knaldrøde efterårsfarver og dybsorte bær i september. I juni får den mange hvide blomster, der sidder i små skærme.

Surbær er klar til høst i september. Foto: iStock/Gojak

Surbær er klar til høst i september. Foto: iStock/Gojak

Sortfrugtet surbær, Aronia melanocarpa, er en ren sundhedsbombe på grund af sit høje indhold af antioxidanter og vitaminer. Antioxidanter bekæmper de skadelige ”frie radikaler”, som dannes i kroppen når vi for eksempel er stressede, ryger, bevæger os i forurenet luft  eller spiser dårlig mad.

Surbær indeholder i det hele taget en række sunde stoffer, som er gode for hjerte og blodkar. Det er derfor ikke så underligt, at bærret er blevet meget populært som kosttilskud og kaldes for verdens sundeste frugt. I USA går kendisserne helt amok og spiser surbær som slik, fordi bærrene angiveligt skulle mindske ældningen af kroppens celler.

Om det er sandt, er svært at sige, men i hvert fald bugner buskene i september med plukkemodne, sorte bær, som er på størrelse med store solbær. De smager ikke specielt godt direkte fra busken, og de er temmelig bitre. Men hvis de bliver tilsat sukker og koges til saft eller marmelade, smager de dejligt.

Selve plukningen af bærrene går utrolig let. De modner på samme tid og sidder i store tunge klaser. Men pas på tøjet og de nærmeste omgivelser, for bærrene afgiver meget farve, som kan være svær at få af både tøj og hud.

Passer perfekt til det danske klima

Busken er smuk og lidt åben i væksten med en opret grenstruktur. Den bliver ca. 1,5 m høj og udmærker sig ved flotte, knaldrøde efterårsfarver og de dybsorte bær. I juni får den mange hvide blomster, der sidder i små skærme.

Sortfrugtet surbær stammer fra den østlige del af Nordamerika. Den vokser bedst i milde, fugtige egne og er velegnet til det danske klima. Nogle arter kan endda klare sig i så langt mod nord som til polargrænsen.

I Danmark dyrkes tre arter, hvoraf den mest udbredte er Aronia melanocarpa. Vælg gerne sorten 'Aron', der er anbefalet af Dansk Jordbrugsforskning.

Busken er meget nem at dyrke. Den er robust og hårdfør og kan vokse på al slags jord. Den tåler vind og en del skygge, men efterårsfarverne udvikles bedst i fuld sol. Den plantes ofte i busketter, som fritvoksende hæk eller under træer.

Opskrift på surbærmarmelade

Surbær smager som sagt bedst, hvis bærrene koges til saft eller marmelade. Her er en god og nem opskrift på marmelade:

  • 1 kg bær
  • 500 g skrællede æbler skåret i små tern
  • 3 dl vand
  • Saft og frugtkød af ½ lime
  • Sukker efter smag og behag
  • 1 ½ tsk. Melatin

Bær, æbler og lime koges sammen med vandet, til bærrene brister, og saft og vand er synligt blandet sammen. Sukker tilsættes og herefter Melatin. Blandingen koges op og hældes på glas skyllet med atamon.