9 gode æblesorter, du burde kende
Æbler er et helt univers af oplevelser. De utallige æblesorter byder på en bred vifte af smage, dufte, farver, former og teksturer. Hårdt knas, sprøjtende saft eller tyggevenligt kød, syrlighed så det snerper eller sødme på grænsen til det vamle, aromaer der spænder fra blomster og ananas til acetone og andre ubehageligheder.
De fleste nyere æblesorter er udvalgt for at være: røde, sprøde, saftige og søde og med en aroma, der ikke generer nogen. Men æbler behøver ikke at være så ensformige. Her får du 9 sorter, som ikke er så kendte, og som kan give en spændende afveksling fra supermarkedets æbleudvalg. De ni sorter er alle robuste nok til at klare sig i danske haver og tilsammen tilbyder de æbler fra sidst i juli til maj måned.
Nanna
’Nanna’ giver sommerens første æbler, de modner allerede sidst i juli. Det er et ret stort, sødsyrligt og saftigt æble, som skal nydes direkte fra træet. Som alle sommeræbler har det en kort holdbarhed. Til gengæld modner det over nogle uger, så man kan hente dagens friske æble fra Nanna-træet i hele tre uger. ’Nanna’ er et norsk æble fra 1999.
Brændekilde
’Brændekilde’ kan plukkes fra midt i august og 2-3 uger frem. Det er et stort gult og rødt æble, enormt saftigt og smager fuldstændig som Gråsten-æbler. ’Brændekilde’ modner bare tidligere og træet er mere robust. ’Brændekilde’ stammer fra Fyn og blev første gang beskrevet i 1913.