Sådan dyrker du kål
Det er ikke svært at dyrke kål, og med insektnet får du flotte kålhoveder og kålblade uden gnav.
Hvis du vil have særligt sprøde, lækre kål, er du nødt til at dyrke dem selv i køkkenhaven. Det giver også et meget større udvalg, da du kan købe frø af utroligt mange arter og sorter af kål.
Hvis du dyrker et bredt udvalg, vil du være selvforsynende med kål næsten hele året - enten som friske kål i haven eller i en kule.
Planlæg og høst kål over en længere periode
Kål danner blade og hoveder første år og blomstrer det følgende forår – dog blomstrer blomkål og sommerbroccoli allerede samme år, som de sås. Normalt høster du kålene, inden de går i blomst. Blomsterskud af kål er dog en stor delikatesse i april/maj måned.
Der findes mange sorter af hver af de mange slags havekål, og hver sort har sin egen udviklingstid og egenskab.
Hvis du sår et helt brev hvidkål med en kort udviklingstid, får du en masse sommerhvidkål fra juli og en måned frem – og du drukner i hvidkål, som ikke kan gemmes, da de sprækker, når de når fuld udvikling.
Er det et brev vinterhvidkål, du får købt og sår, får du ikke store og høstklare hoveder før i efteråret, men de sprækker til gengæld ikke og kan gemmes til at bruge af hele vinteren, hvis du har et frostfrit og køligt opbevaringssted.
Det gælder derfor om at læse omhyggeligt, hvor lang udviklingstid en sort har. Som vejledning står der ofte sommer-, efterår- eller vintersort eller antal udviklingsdage.