Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Peters minikøkkenhave - primo september

Hede må være overskriften på denne sommer – ikke mindst august. Men underligt nok var det de varmeelskende afgrøder, der led mest i køkkenhaven. I nogle af bedene har efterårs- og vinterafgrøderne nu overtaget scenen. Peter prøver en ny sort af aspargesbroccoli og må kigge langt efter spirer hos vinterkålen ‘January King’, men så er det godt med en plan B.

Agurk 'Silor'. Foto: Peter Norris

Agurk 'Silor'. Foto: Peter Norris

Bedoverblik:
Bed 1 Forskellige kål som blomkål, broccoli, spidskål, palmekål
Bed 2 Salat - gulerod - vinterporre
Bed 3 Tidlige kartofler - stangbønne - salat - agurk - courgette
Bed 4 Spinat - persille - ærter - rødbeder -cikoriesalat – spinat

Den ualmindelig varme og tørre sommer har præget minikøkkenhaven, men nogle afgrøder har været hårdere ramt end andre. Værst er det gået ud over Bed3, som pudsigt nok ellers består af de mest varmeelskende grøntsager: bønner, agurk og courgette. Især bønnerne har været udfordret, hvor selv en næsten daglig vanding ikke har været tilstrækkelig til, at planternes rødder har kunnet holde trit med den kraftige fordampning og de omkringliggende birketræers umådeholden tørst. Bønneplanterne gik ganske enkelt i stå og nåede næsten ikke toppen af deres stativ. Der er godt nok kommet nogle bønner ud af det, men slet ikke i en mængde som i en mere normal sommer og med en gunstigere placering. 

Også courgetterne har været plaget af heden, hvor der har været påfaldende få hanblomster, som kunne sørge for en bestøvning - og de blomster, som trods alt viste sig, visnede hurtigt og var sjældent åbne samtidig med hunnerne. Mange ansatser til frugter udviklede sig ikke videre, og selv om disse blev fjernet for at animere planten til at producere flere blomster, kom der ikke meget ud af det. Planten har ganske enkelt været stresset af varmen, hvilket andre haveejere også har oplevet med courgetterne i denne sommer. 

Jeg lader hanblomsterne sidde på agurk
Agurkerne har været de eneste i bedet, som tilsyneladende har trivedes med heden. Jeg satte to forskellige sorter: ‘Silor‘ F1 og ‘La Diva’, hvor ’Silor’ var langt hurtigere til at lave frugter, mens ‘La Diva’ i starten blot producerede en masse hanblomster. Ofte anbefales det at fjerne hanblomsterne for at forhindre, at agurkerne bliver bitre, men jeg har intet fjernet og ikke oplevet nogen form for bitterhed. Foreløbig synes ‘Silor’ dog at give det største udbytte. 

Aspargesbroccoli og palmekål må have en støttepind.
 

Efterårs- og vinterafgrøderne overtager scenen
I de øvrige bede har efterårs- og vinterafgrøderne nu overtaget scenen. I Bed1 har der været en fuldstændig udskiftning, hvor udplantningsplanterne blev sået først i juni og stod klar, da bedet var ryddet. Broccolinien ‘Hirzia’ er blevet erstattet af ‘Santee‘ F1, en ny sort, som jeg ikke tidligere har dyrket. Det er også en aspargesbroccoli, som giver lilla broccoliskud formodentlig til november. Sorten kan tåle en del frost og kan muligvis også give høst om foråret, hvis den ikke når det, inden vinteren sætter ind. Som et alternativ kunne man i stedet have udplantet almindelig broccoli, som er meget hurtigere udviklet, og som med garanti ville kunne høstes i løbet af efteråret. 

De øvrige nyplantninger i bedet er palmekål, som tåler en del frost og vil kunne høstes over en længere periode - samt vintersavoykålen ‘Jade’, som er helt vinterfast. Oprindelig var planen at vinterkålen skulle have været sorten ‘January King’, men frøene, som jeg havde fået fat, i spirede stort set ikke. Med gamle frø er det ofte en god idé at have en plan B i baghånden, og heldigvis havde jeg ‘Jade liggende’, som kunne sås en uge senere. 


Vinterporrer tager over efter gulerødderne
Bed2 er de fleste gulerødder efterhånden blevet høstet, idet vinterporrerne trængte til snart at få mere lys og luft. Den løbende høst her i bedet er sket midt på dagen for at undgå, at gulerodsfluen opdager hvad der foregår. Den opholder sig nemlig i hegn og hæk (som bedet ligger lige op ad) om dagen, og flyver først ved aftenstid ned for at finde gulerødderne - og hvis man roder rundt i gulerodsblade på dette tidspunkt, vil duften hurtigt lokke områdets fluer til. Efter høst af gulerødder har porrerne fået noget flydende gødning for at sætte lidt fut i væksten - de har jo heldigvis de næste tre måneder at vokse i, inden de første skal høstes. 


 

Så er der udsigt til bladgrønt 
Bed4 
er nu klar til at levere diverse bladgrønt de næste mange måneder. I august har der kun været rødbeder tilbage i bedet, og disse er blevet høstet løbende. De var udplantet i klumper med tre-fire planter, hvor den største i hver klump ikke blev trukket op, men i stedet vredet løs uden af forstyrre rødderne på de øvrige - og således kunne de tilbageblevne blot vokse videre. 

Spinaten gik i stok i heden
Sidst i august var alle blevet høstet, og bagerst i bedet udplantede jeg de flerfarvede bladbeder ‘Bright Lights’. Bladbeder trives bedst i det kølige efterår, tåler en del frost, og har derfor en ret lang høstperiode. Man høster bladene løbende, og jo oftere man høster, jo flere nye dannes der. Næste udplantning var cikoriesalaten ‘Sugar Loaf‘ - igen en bladgrøntsag, som danner kompakte cylindriske hoveder næsten som en romainesalat, og som tåler lettere frost. 

Som det sidste var planen at udplante et par rækker forkultiveret spinat i bedet. Spinat spirer meget dårligt ved temperaturer over 20°, hvorfor frøene blev stillet i køleskabet mellem et par fugtige kaffefiltre i tre-fire dage. Sådan en kuldebehandling bryder frøhvilen, og herefter blev de sået på normal vis i en pluggbox. Næsten alle spirede fint, men mens de ventede på, at der var ledigt til udplantningen, gik de ganske enkelt i stok midt i hedebølgen, selv om de var placeret i skygge. Sommetider går det alligevel galt, selv om man synes, man har gjort det rigtige, og man må blot bøje sig for overmagten. Som alternativ blev der i stedet plantet nogle rækker salat. Sorten ‘Merveille de Quatre Saisons’ tåler bedre kulde end så mange andre sorter, hvorfor jeg forhåbentlig vil kunne høste friske blade i flere måneder.