Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere

Timian

Timian er en dejlig krydderurt, der dufter skønt. Dyrk den enten i køkkenvinduet, hvor den kan trives i urtepotte, i altankassen eller i haven.

Timian er hårdfør, og forbliver grøn i vinterhalvåret. Derfor er den dejlig at have ved hånden om vinteren, hvor dens friske bladstilke gør godt i suppe, te og kødretter. Har du først smagt en kop dampende hed urtete, lavet af friske timianstilke, vil du foretrække den friske vare frem for den tørrede udgave, du kan købe i butikkerne.

Sund og velsmagende

Timian dyrkes både for duften og smagens skyld. Brug fx timian i marinader til kød, både ovn og grillretter, eller kog stilke med i vinterens urtesupper. Du kan også finthakke friske blade og bruge dem i dressinger til f.eks. kålsalater.

Drik timiante, når halsen driller, eller når du har hovedpine. Har du ondt i halsen, hjælper det at gurgle med et kraftigt afkog tilsat honning. Timian indeholder nemlig garvesyre, bitterstoffer og flygtige olier (tymol), der har desinficerende egenskaber.

Sol- og jordbundsforhold har betydning for aromaen, så sydens timian dufter stærkere end vor egen timian.
 

Trives solrigt og tørt

Timian kan købes i potter på torve eller i planteskoler, hvor flere sorter er i udbud. Planten er en halvbusk på ca. 25 cm med træagtige stængler og elliptiske blade. De bleglilla blomster, der blomstrer i juli/august, er små og sidder samlet i bladhjørnerne i tætte klaser.

Når timian skal plantes ud, bør den sættes et solrigt sted i en tør, ikke for næringsholdig jord, der gerne må være kalkholdig. Det kan være en god ide at blande en kompakt jord med en god portion sand, der hvor timian skal plantes. Som alle andre krydderurter fra sydens lande, skal den helst stå i fuld sol og lidt læ for at trives bedst.

Den er velegnet som bunddækkeplante på tørre steder. Det sker, at den af og til fryser tilbage, især ved langvarig barfrost, men den vil næsten altid skyde på ny om foråret.

 

Skifter ud hvert fjerde år

Når timian er over fire år gammel, er det tid at skifte den ud med nye planter.

Klip den ned hvert forår, så bliver planterne mere tætte og grønne. Er timian først blevet etableret i et bed, vil den ofte kunne så sig selv, så du hele tiden har nye planter at skifte de gamle ud med.

To vilde arter i Danmark

Herhjemme kan vi støde på to vildtvoksende arter, der vokser på tørre bakker og i klitområder. Det er smalbladet timian, Thymus serpyllum, og bredbladet timian Thymus pulegioides. Begge er lave planter med krybende stængler og små grønne blade, der dufter, når man gnider dem mellem fingrene. De små lyserøde blomster tiltrækker bier.

I middelhavsområdet findes der omkring et halvt hundrede timianarter, bl.a. almindelig timian, Thymus vulgaris, som også kaldes havetimian eller lægetimian.