Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Liv i den naturlige have

Havedesigner Tony Skovsendes naturlige sommerhushave, er skabt med mange almindelige, sunde og robuste haveplanter, som er rigtig gode for insekter og fugle.

Tony Skovsendes have i Nordsjælland er et resultat af afprøvninger og erfaringer med vilde og dyrkede planter igennem de sidste 25 år. De grundlæggende erfaringer fik Tony i sin tidligere sommerhushave.

»Jeg var opsat på at bevare et uformelt og naturligt udtryk, og de store, ryddede arealer skulle hurtigst muligt dækkes af kønne blomster,« fortæller han.

 

Robuste stauder blev en succes

Først afprøvede han frøblandinger til blomsterenge, men græsserne fik lynhurtigt magten, og de spinkle, enstilkede frøplanter, som fik etableret sig, lå vandret over jorden ved den første slagregn. Derfor samlede han frø og stiklinger af de planter, der klarede sig godt i andre ryddede, sandede områder af sommerhusområdet: blodrød storkenæb, lægebaldrian, røllike, nyserøllike, ærenpris, fingerbøl, tjærenellike, katost, kattehale, akeleje og gederams blandt andet. »Når de kunne klare sig, kunne deres mere kommercielle fætre og kusiner nok også. Jeg supplerede med pragtrøllike, virginsk ærenpris og mange, mange sorter af forædlede storkenæb. Sibirisk iris, dagliljer, visse asters, torskemund og knoldet mjødurt er også planter, der ikke lader sig slå ud af græsser og ukrudt, når først de er etablerede,« forklarer han.

Stauderne blev indkøbt i store mængder og plantet tæt – seks til otte planter per kvadratmeter – for at de skulle lukke hurtigt.

»Det blev en succes! Det hele blev meget smukt og lidt af et udflugtsmål i kvarteret, indtil de levende hegn lukkede for indsyn. Naboer og venner bad mig om at skabe noget lignende hos dem,« fortæller han. Grunden var lagt for en virksomhed med havedesign.

For ti år siden flyttede Tony sammen med sin ægtefælle, Henning, ind i det smukke, gamle sommerhus, hvor de nu bor. Jorden er sandet, og den nye have blev anlagt efter de samme principper, som havde været en succes i den gamle have, men nu med et mere bevidst design og bredere planteudvalg. Øer med stauder blev stykke for stykke etableret i plænen, og de 600 af grundens 1.100 m2 består i dag af blomstrende bede.

Efterligner naturen med haveplanter

»En naturlig have er en have med stor biodiversitet,« forklarer Tony Skovsende. »I naturen kan der på kun én kvadratmeter findes over 100 forskellige plantearter. De enkelte arter blomstrer skiftevis gennem sæsonen, så det visuelle udtryk skifter. Den rytme skal man efterligne, hvis man ønsker et naturligt udtryk i sin have.«

Havedesigneren har derfor store, blå driver af pragtstorkenæb ned igennem haven. De blomstrer i juni, mens udtrykket ændrer sig i juli til bølger af hvidt og gult med kongelys. »Det er vigtigt, at bedet opleves som en helhed og ikke fragmenteret. Det er det væsentligste designelement, vi lærer af at iagttage naturen,« fastslår han.

Vilde planter er vanskelige at arbejde med. Drømmen om en vild blomstereng bliver sjældent til virkelighed, men de dyrkede planter kan også skabe en have, som er nyttig for insekter og fugle – særligt når man vælger arter, som er hjemmehørende eller i familie med de hjemmehørende samt enkeltblomstrende. Det vigtige er primært, at græsplæner og befæstelser begrænses. »Der skal ikke meget til for at bibringe privathaverne større naturlighed, for situationen er jo den, at de fleste haver i dag er udlagt med græsplæner og beton. Ethvert lille bed, enhver tilplantet krukke er et skridt i den rigtige retning,« fastslår Tony.

»Insekterne skal nok indfinde sig. De er ligeglade med, om det er vilde planter eller forædlede sorter, så længe blomsten kan byde på nektar og pollen. Sørg for, at der er blomster i hele sæsonen. På den måde er menneskenes og insekternes interesser sammenfaldende,« tilføjer den naturlige haves fortaler.

Gode insektplanter

Tony Skovsendes have er et paradis for insekter og fugle. Stort set alle planterne er enkeltblomstrende, så insekterne nemt kan komme til pollen og nektar, og der er blomster fra tidligt forår til vinter. Her er blot nogle af de mange sommerblomstrende planter, som insekterne nyder godt af:

1. Glatbladet tidselkugle, Echinops ritro, tiltrækker humlebier og sommerfugle til haven.

2. Ved filtbladet kongelys, Verbascum thapsus, kan man være heldig at se hunner af uldbier i gang med at samle redematerialer fra plantens behårede blade.

3. Hestemonarda, Monarda didyma, er rige på nektar og virker som magneter på humlebier og sommerfugle.

4. Aksærenpris, Veronica spicata, blomstrer frodigt i sommermånederne og er attraktive for havens bier.

5. Blomstrende høstanemone, Anemone hupehensis, er attraktive for insekterne sidst på blomstringssæsonen.

6. De metalblå russisk mandstro, Eryngium planum, tiltrækker mange slags bier, svirrefluer og sommerfugle.

 

Andre af Tonys favoritter

• Nyserøllike, Achillea ptarmica.

• Kæmpejernurt, Verbena bonariensis.

• Virginsk ærenpris, Veronicastrum virginicum.