Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere

Færdighæk til de utålmodige

Få en færdig hæk på 1,5 meter på en eftermiddag.

Det er nemt, og det ser færdigt ud, når du på en eftermiddag får rammet hele haven ind af 150 cm høje hækplanter. Men som ved al anden anlægsarbejde, er forarbejdet meget vigtigt for at få et vellykket resultat.

Fakta om færdighække

Færdighækplanter har vokset i planteskolen i 5-8 år. Undervejs er de blevet trimmet flere gange både over og under jorden.

Det er altså et mere forarbejdet produkt end hækplanter, der blot har fået lov til at vokse løs og blive større år for år uden menneskelig indgriben.

Sådanne ukultiverede, forvoksede hækplanter går ofte helt i stå i væksten, når de bliver flyttet. Desuden er de ofte nøgne for neden, så hækken ikke bliver tæt dér. 

Færdighækkene fås i flere plantearter og -sorter f.eks. naur, avnbøg, hvidtjørn, bøg, spirea, bærmispel og liguster.

Plant om efteråret

Det er optimalt at plante ligusterhækkene i september, mens de øvrige hæktyper først skal plantes fra november, når de har tabt bladene.

Hækplanterne skal bestilles på planteskolen, så du får dem den dag, du skal bruge dem.

De kan ikke tåle at stå i nogle dage, før de kommer i jorden. Derfor skal jorden være løsnet, plantesnoren strammet og renden gravet, når planterne ankommer.

Sådan gør du:

  1. Renden skal være omkring 30-40 cm dyb og bred. I bunden af renden skal jorden være løsnet, så rødderne har nemt ved at vokse ud i den.
  2. Vand helst hele renden igennem, så jorden er godt fugtig også i dybden.
  3. Hver hækplante er allerede klippet på siderne (og i rødderne) flere gange på planteskolen, så når den enkelte plante placeres, skal den vende korrekt. Sørg for, at de klippede sider vender udad.
  4. Overhold den angivne planteafstand mellem planterne.
  5. Når der er fyldt jord omkring hver plante, trædes jorden let til hele vejen rundt om hver plante. Efterlad en lille fordybning omkring hver plante, så vandet kan samles og løbe til rødderne.
  6. Vand igen og gentag mange gange de næste måneder. Hvis der ikke falder regn af betydning i en uge, giver du vand med slangen. En siveslange lagt ud mellem planterne, gør vandingen meget nemmere og mere økonomisk.
  7. Er der meget blæst, kan de høje planter have brug for støtte i de første måneder. Spænd stramme tråde ud på hver side af hækken ved at banke pæle i for hver to meter, og træk tråden videre til næste pæl.
  8. Når plantningen er slut, kan du rette hækken til i toppen ved at klippe 3-5 cm af, så hækken får den samme højde overalt. Siderne skal måske også have et klip eller to for at se lige og rette ud.