Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Hvilket hegn skal du vælge?

Er du til mur, metal eller træ? Eller måske noget helt fjerde? Og hvilke fordele og ulemper er der ved at opføre et hegn i stedet for at plante en hæk?

Klematis_‘Blekitney Aniol’

Klematis, ‘Blekitney Aniol’. Foto: Haveselskabet

Man kan bygge hegn af mange materialer, der hver har deres egenskaber og visuelle udtryk. Hvilken type man vælger, afhænger af flere faktorer. Nok først og fremmest udseende og pris – og hvor svært det er at bygge. Kan man gøre det selv, eller skal der professionelle håndværkere til? Med de mange typer af færdige hegnsmoduler af træ, som kan købes i byggemarkeder, kan man forholdsvis hurtigt og billigt opføre hegn i haven. Men man skal være opmærksom på, at modulernes levetid kan være kortere end for de hegn, der opføres fra grunden med solide materialer.


Kighuller samt høj og lav beplantning. Træ er et godt materiale til havens hegn. Med tiden patinerer den gyldne farve til en grålig nuance. Her er grupper af sporebaldrian, Centranthus, og hosta, Hosta, foran samt en blåregn, Wisteria, bagved med til at give hegnet ekstra liv. For at bryde den lange flade er der med regelmæssige mellemrum lavet kighuller ind til den grønne baggrund.

 

Planter giver liv i hegnet 

Hegn, der er bygget af “døde” materialer, kan med fordel fornyes eller friskes op med planter, og her er der rigtig mange muligheder. Hvilken type planter og beplantning man skal vælge, afhænger af hegnets udformning, og hvor i haven det er placeret. Der er forskel på, hvilke planter man skal vælge til et lavt og et højt hegn, til et massivt hegn og til et med gennembrudt overflade. Endvidere skal planterne passe til havens stil og indretning, og endelig skal man naturligvis vælge nogle, der passer til de vækstbetingelser, man kan tilbyde på det pågældende sted.    

I princippet kan man bruge alle former for planter. Klatre- og slyngplanter er oplagte til at give liv til hegnet. Man kan også vælge stauder og sommerblomster i et bed foran. Stedsegrønne vækster giver noget smukt at se på hele året, men også løvfældende træer og buske kan have deres charme, især hvis man vælger nogle med markante stammer og grensætning, som også er smukke efter løvfald, så de træder skarpt frem foran hegnet.

Hvis hegnet er helt glat, kan man med fordel gå efter de klatreplanter, som er selvhæftende ved hjælp af fx hæfterødder eller klatretråde med hæfteskiver. Det gælder planter som vedbend, Hedera helix, klatrehortensia, Hydrangea anomala, rådhusvin, Parthenocissus tricuspidata, og klatrevildvin, Parthenocissus quinquefolia. Ellers må man hjælpe til med wirer, espalier og lignende foranstaltninger, så planterne har noget at gribe fat i og slynge


Blomstrende rionet. Rionet af metal er et glimrende materiale til åbne hegn, der næsten råber på at blive indhyllet i blomstrende frodighed; her den skønne rose ‘Charles de Mills’ sammen med ridderspore, Delphinium, og løvefod, Alchemilla. 

 

Træ, metal eller murværk?

Et hegn skal være så robust, at det kan holde til vind og vejr gennem en lang årrække. 

Træ. Et glimrende og måske det mest anvendte materiale. Der findes en række træsorter og udformninger. Hvis hegnet ikke males, vil træet med tiden patinere til en sølvgrå nuance. Alle typer træ kan bruges, men noget har længere levetid end andet. Hegn af ubehandlet gran og fyr har kortere levetid end trykimprægneret. Der findes andre typer af træ, som har en lang levetid og ikke behøver imprægnering eller efterbehandling. Det er fx robinie, som er hårdt og har en levetid på 40 år eller mere. Lærk har en levetid på op til ca. 20-25 år. Douglasgran har en levetid på 10-15 år. For dem alle gælder det, at regelmæssig overfladebehandling vil forlænge levetiden. 

Metal. Hegn af metal er robuste. Metallet nedbrydes langsomt og har derfor en lang levetid. Nogle hegn fås i standardmål, andre kan bestilles efter specialmål. Galvaniseret stål er et velegnet materiale. Også rionet er blevet utrolig populært. Monteres det på træstolper, kan det bruges til forskellige former for hegn.

Murværk. Giver et stærkt og stabilt hegn Mure kan bygges af tegl eller gasbeton, der opføres på traditionel vis med mursten eller af gasbetonsten, der limes sammen. . Tegl er et smukt materiale, der ældes med ynde. Murværket kan fx pudses eller vandskures, eventuelt med farvet mørtel.


Hvid baggrund til tujaerne. Det hvidmalede stakit fremtræder flot på baggrund af de mørkegrønne tujaer, mens de glade orange morgenfruer og røde lupiner lyser op ude mod vejen.