Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Sådan okulerer du roser

Vil du lave mange flere roser af en af dine favoritter i haven, så er okulation en god metode. Og ved at okulere frem for at stiklingeformere giver man den nye rose en robust rod at leve videre på. Her viser Per Eskelund Madsen, hvordan du bærer dig ad.

Dette skal du bruge

Grundstammer af Rosa laxa – kan bestilles hos din lokale planteskole.


Okuleringskniv Det er meget vigtigt, at kniven er “knivskarp”, ellers kan man ikke skære et rent og skarpt snit.


Kraftig klud, fx et håndklæde. Kluden bruges til at rengøre den nederste del af grundstammen med, hvor okulationen skal foretages, for der må ikke komme skidt ind under barken. Bare der kommer et sandkorn ind i okulationsstedet, kan det være nok til, at øjet ikke vil vokse fast.


Gummibånd Det hindrer, at der kan komme vand og snavs ind i den nye okulation. Gummibåndene kaldes også okulationslapper og kan købes hos velassorterede planteskoler, bl.a. kridtvejsplanter.dk.


Skilt til mærkning af rosen.


En rosengren med øjne, som kan okuleres over på grundstammerne. Man kan klippe grenen af dagen i forvejen og pakke den ind i en våd avis eller sætte den i en spand med vand i bunden, men friskafklippede grene er også godt

Læs mere

 Sådan gør du

1. Det bedste tidspunkt at okulere på er i august. Per Eskelund Mortensen stryger torne og blade af, så han slipper for at blive revet. Det behøver man ikke, men det foretrækker han.

2. For hvert blad sidder der et øje, som man kan bruge til okulation. Per Eskelund Mortensen anbefaler, at man kun bruger øjne fra den midterste del af grenen, for de øverste er for bløde og de nederste for hårde at arbejde med.

3. Per Eskelund Mortensen skærer det øjeud, som skal sættes ind på rodhalsen. Han lægger snittet lige under øjet og skærer et stykke op på grenen, så der er noget at holde i. Den overflødige bark bliver senere skåret af.

4. Øjet er skåret af grenen.

 5. Når man ser nærmere på det afskårne øje, ser man en tynd flig på bagsiden af øjet.

6. Man trækker fligen af øjet, og når den ligner et par bukser, så ved man, at man har skåret øjet rigtigt af. Bukserne smides væk. Det er den grønne del med øjet, som skal bruges til okulationen.

7. Grundstammen, Rosa laxa, gnubbes med en klud, så rodhalsen er helt ren.


8. Per Eskelund Mortensen har skåret et vandret snit og er i gang med at skære det lodrette snit i T’et.

9. Når barkfligene på grundstammen er løsnet, skydes øjet ned under de to flige. Husk, at øjet skal vende på samme måde, som da det blev skåret, altså med det lange barkstykke opad. Øjet skal skubbes helt ned til bunden i det T-formede snit på grundstammen.

10. Når øjet er på plads, skæres der i T’ets vandrette rille, så man skærer den aflange, overflødige bark af øjet. Derefter trykker man de to barkflige på grundstammen godt sammen om øjet.

11. Et gummibånd sættes stramt rundt om okulationen. Gummibåndet hindrer, at der kan komme vand og snavs ind i den nye okulation. Gummiet mørner med tiden, så når det bliver forår, kan øjet sende et skud igennem gummiet. Metalklipsen ruster og forsvinder.

12. Den okulerede rose mærkes med navnet på den rose, der er okuleret på.

Om okulering

En metode Okulation er en podningsmetode, hvor en knop fra en moderplante podes på en grundstamme. Det latinske ord oculus betyder øje i betydningen knop (kilde: Den Store Danske Encyklopædi).


Derfor okulerer man roser Okulering af roser har flere formål. For det første opformerer man sine roser, for én rosenplante har mange øjne, og de fleste øjne kan blive til nye roser, når de okuleres over på en grundstamme. Ét øje pr. grundstamme. For det andet giver man rosen en robust rod, som kan forsyne den forædlede rose med vand og næringsstoffer og give en god og kraftig vækst.


To mulige grundstammer til okulering Man kan okulere på to forskellige grundstammer: Rosa multiflora og Rosa laxa. Per Eskelund Mortensen anbefaler Rosa laxa, da den er nemmest at arbejde med.


Bedste tidspunkt at okulere er i august

Læs mere