Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Ofte stillede spørgsmål om spagnum

Hvorfor er det et problem at bruge spagnum? Og hvad skal man gøre, hvis man ønsker at dyrke spagnumfrit? Få svar på det og meget mere her.

Foto: Haveselskabet

Foto: Haveselskabet

Vi haveejere er storforbrugere af spagnum. Vi bruger det i krukkerne, i surbundsbedet, i plantesække i drivhuset, og når vi formerer planter ved såning eller stiklinger. Når vi køber planter, er de som oftest dyrket i spagnum, så også planteproducenterne aftager store mængder.

Men det store forbrug er ikke helt uden problemer, og Haveselskabet opfordrer til, at haveejerne anvender spagnum med omtanke, og bruger spagnumfri alternativer, når det er muligt.

Vi modtager mange spørgsmål om, hvorfor brug af spagnum er et problem, og hvad man skal bruge i stedet, hvis man vil undgå spagnum. Vi har samlet nogle af de oftest stillede spørgsmål her.  

Hvad er spagnum?

Spagnum er et naturprodukt, der består af dødt plantemateriale, primært mosser i planteslægten tørvemos, Sphagnum. Det udvindes, bearbejdes og sælges som gødet spagnum og bruges til at dyrke planter i både på gartnerier og af haveejere. Spagnum er hovedingrediens i de fleste fabrikater af så- og priklejord, pottemuld og plantesække som haveejerne køber i sække. 

Hvor kommer spagnum fra?

Spagnum dannes i tørvemoser, hvor et helt specielt miljø hæmmer nedbrydningen. Tørvemoser eller højmoser er en særlig naturtype, som vi i Danmark ikke har særlig meget af. Men der findes store moseområder i andre europæiske lande, hvor meget spagnum importeres fra. I Danmark udvindes der ikke spagnum i aktive højmoser, men kun fra områder der tidligere er blevet drænet for at kunne opdyrke arealerne.

Hvad er fordelene ved at dyrke i spagnum?

Spagnum har mange fordele. Det har en naturlig lav pH-værdi, hvilket gør det velegnet til surbundsplanter som fx rododendron. Desuden har det en luftig struktur og vejer ikke særlig meget, og det holder godt på vandet. Spagnum er næringsfattigt i sin rå form, hvilket gør det nemt at tilføre næring i lige præcis den mængde, man ønsker. Sidst men ikke mindst, er det relativt billigt.  

Hvorfor er brug af spagnum et problem?

I tørvemoser bindes der store mængder CO2. Når man udvinder spagnummen, frigives denne CO2 til atmosfæren. Desuden er højmoser en sårbar og særegen naturtype, og spagnummen er flere hundrede år om at gendannes. I Danmark udvindes der ikke spagnum fra aktive højmoser.

 

Er det ulovligt at bruge spagnum?

Nej, det er ikke ulovligt at bruge spagnum. Men der bliver i dag brugt store mængder spagnum, hvor det slet ikke er nødvendigt eller direkte skadeligt. Set i lyset af de negative konsekvenser, der er ved at udvinde spagnum, opfordrer Haveselskabet til, at spagnum anvendes med omtanke. I England har det fra 1. januar 2024 været forbudt at sælge spagnumholdige produkter til private haveejere.

Vi skal tænke over, hvordan vi bruger spagnum, hvornår vi bruger det og i hvilke mængder, og at vi bruger spagnumfri alternativer, når det er muligt. Louise Møller, fagredaktør i Haveselskabet

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg vil undgå at bruge spagnum?

Der findes en lang række spagnumfri produkter på markedet. Både så- og priklemuld, pottemuld/krukkemuld, plantesække til drivhuset og jordforbedring. Læs her hvordan du kan dyrke spagnumfri i havens forskellige afdelinger. Man kan også blande sin egen spagnumfri jord baseret på kompost ( se mere nedenfor).

Hvad indeholder de spagnumfri produkter?

Langt de fleste spagnumfri produkter, man kan købe, er hovedsageligt baseret på kompost og træfibre.

Kan man selv fremstille spagnumfri jord?

Ja, det er bestemt muligt selv at fremstille spagnumfri jord. Det er hverken svært eller tidskrævende - især hvis man laver sin egen kompost. Læs mere om Haveselskabets test af dyrkning i hjemmelavet spagnumfri jord.

Test af spagnumfri dyrkning

 

Kan man dyrke surbundsplanter uden brug af spagnum?

Hvis man bor på sandjord, der er tilpas luftig, kan man dyrke surbundsplanter hvis man tilfører surbundsgødning som kan sænke jordens pH-værdi. Man kan desuden blande findelte gran- og fyrnåle (ikke træflis) rundt i jorden, når man planter, eller bladmuld af bøge og egeblade eller lægge frisk nålekompost på overfalden.

Har man lerjord i haven, er det vanskeligt at dyrke surbundsplanter uden brug af spagnum. Skal man anlægge et helt nyt bed, bør man overveje alternative planter, der kan trives i havejorden. Hvis man har et meget stort ønske om at dyrke surbundsplanter, må man prioritere at bruge spagnum her.  

Hvordan vedligeholder man et eksisterende surbundsbed uden at anvende spagnum?

Surbundsbede skal med års mellemrum have tilført ny spagnum. Dels fordi spagnum med tiden komposterer og synker sammen, og fordi pH-værdien naturligt stiger, hvis ikke der tilføres nyt materiale. Man kan udlægge nålekompost på overfalden, som vil bidrage til en lavere pH-værdi, men kan man ikke skaffe det i tilstrækkelig mængde, er spagnum alternativet.

Hvor er det overflødigt at anvende spagnum?

I Haveselskabets rådgivning er man jævnligt i kontakt med haveejere der har brugt, eller ønsker at bruge spagnum til jordforbedring fx i køkkenhaven eller når man skal plante en ny hæk. I sådanne tilfælde vil det være langt bedre for jorden og dens mikroliv at anvende kompost eller komposteret husdyrgødning.

Ligeledes er spagnum ikke egnet at komme i højbede når der skal dyrkes grøntsager. Her anbefaler vi, at man anvender højbedsmuld eller havejord der blandes med sand og kompost for at opnå en luftig struktur.