Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Skab en have, der (næsten) ikke skal vandes

Når tørken rammer, griber mange haveejere ud efter vandslangen, som den primære løsning. Men det er faktisk muligt at skabe en have, der klarer sig flot selv i lange tørkeperioder. Man skal være åben overfor at ændre både mindre ting, men også at foretage nogle ganske store ændringer, hvis man vil blive helt vandingsfri.

Have med mange tørkerobuste planter, og træer og buske, der kan give skygge en del af dagen. Foto: Hanne Gabel.

Når tørken rammer landet, oplever vi, at nogle haver klarer sig bedre gennem tørken end andre. Haver med en stor åben græsplæne, få træer og enkelte bede, har i udgangspunktet dårlige muligheder for at klare sig igennem tørken. For at skabe en tørkerobust have, kræver det både, at du vælger tørketålende planter, og at du skaber mere skygge.

 

5 konkrete tiltag i retning af en tørketålende have

 

1. Skab skygge

Den første og vigtigste ting, du skal ændre, er mængden af skygge. Har du ingen eller få træer og større buske, er det bare med at komme i gang med at plante. Mange træer og buske er tørketålende og deres svalende skygge er i tørkeperioder livgivende for både planter og mennesker. Samtidig er der rigtigt mange stauder og andre mindre planter, der fint trives i halvskygge under træer og buske, hvor der kun er sol en del af dagen.

Gode træer til tørke

Guldregn, Laburnum

Judastræ, Cercis siliquastrum

Mannaask, Fraxinus ornus

Mispel, Mespilus germanica

Pilebladet pære, Pyrus salicifolia

Robinie, Robinia pseudoacacia

Seljerøn, Sorbus intermedia

Spidsløn, Acer platanoides

Tretorn, Gleditsia triacanthos

Tjørn, Crataegus

Læs mere

Gode buske til tørke

Berberis, Berberis

Blåskæg, Caryopteris

Bærbuske: Solbær, stikkelsbær og ribs

Buskpotentil, Potentilla fruticosa

Gyvel, Cytisus

Havtorn, Hippophaë rhamnoides

Hyld, Sambucus nigra

Kristtorn, Ilex

Sølvblad, Elaeagnus

Parykbusk, Cotinus coggygria

Vildroser

Læs mere
Design: Træer til den lille have

 

2. Skift ud i plantevalget

Det kræver måske lidt viljestyrke at opgive nogle af sine gamle planter i haven, men hvis de hænger med næbbet, hver gang tørken rammer, så er det måske tid til at skifte dem ud med mere tørkerobuste varianter. Mange buske og træer er tørketålende, når de først er etableret (se under punkt 1 ovenfor).

Til staudebedet findes der en lang liste af tørketålende planter. Det gælder dels mange af de hjemmehørende arter som blåhat, engelskgræs, merian, smalbladet timian, sporebaldrian, torskemund og flere arter af storkenæb. Mange kan fint indpasses i mere traditionelle staudebede. Det gælder også tørketålende arter fra Syd- og Østeuropa, fx arter af salvie, lavendel, katteurt og storkenæb.

Eksempler på planter, man kan være nødt til at vinke farvel til, er havehortensia, rododendron, klematis, høstfloks, astilbe og hjertetræ, som ikke trives i en længerevarende sommertørke. Dog vil nogle af disse planter godt kunne klare en vis mængde tørke, hvis de står overvejende skyggefuldt.

Roserne bliver nogle gange nævnt som planter, der kræver meget vand, men selvom de er glade for vanding, så tåler de faktisk tørke fint. Hvis tørken bliver hård og langvarig som i 2018, går roserne blot i stå og smider måske bladene, men de skal nok komme fint igen næste år.

Planter du nye buske eller stauder i forår eller forsommer kommer du ikke udenom at vande i begyndelsen. Det er nødvendigt, indtil planterne har fået tilstrækkeligt rodnet til selv at hente vand nok i jorden. 

3. Tilfør jordforbedring og jorddække

Hvis du alligevel vil dyrke nogle planter, der måske i udgangspunktet ikke har optimale betingelser i den jordtype, du har på grunden, kan du arbejde med jordforbedring. I udgangspunktet holder en lerjord bedre på vandet end en sandjord, men i begge tilfælde er det dog endnu bedre, at jorden indeholder en større mængde organisk stof, som kan tilføres fra fx kompost. Blander du løbende kompost i sandjord, vil den blive bedre til at holde på vandet. Og blander du løbende kompost til lerjord, bliver den mindre stiv, og dræner bedre, hvilket kan være en fordel, hvis man planter tørketålende arter, der er sarte over for at stå vådt om vinteren.

Dog skal det nævnes, at hvis man har en sandjord og gerne vil have en mere vild og biodivers have, så skal man ikke tilføre meget kompost, men i stedet satse på de hjemmehørende arter, der naturligt kan klare sig på den sandede og næringsfattige jord.

Endelig kan man arbejde med jorddække mellem planterne. Det kan være græsafklip, findelt hækafklip, blade fra træer og buske og andet organisk materiale. Når jorden er dækket, holder den bedre på fugten.

4. Drop krukkerne eller lav dem bundløse

Den absolut mest vandingskrævende form for dyrkning, er planter i krukker, der i tørre perioder skal have vand dagligt. Skær ned på antallet af krukker eller lav bundløse krukker, så planterne kan sende rødderne helt ned i jorden og hente vand - vær dog opmærksom på, at det kan tage tid, inden plantens rødder er nået dybt nok ned, og du derfor er nødt til at fortsætte med at vande i en periode.

Sådan laver du bundløse krukker

 

 5. Nedsæt forventningerne til køkkenhave og skærehave

Erfarne køkkenhavedyrkede ved, at vanding er helt essentielt for at afgrøderne trives. Det er stort set umuligt at dyrke køkkenhave eller skærehave (med blomster til buketter) uden at vande.

Hvis man i tørketider ikke vander køkkenhaven, må man derfor også nedsætte forventningerne til årets udbytte.

Dog viser erfaringer, at en del afgrøder klarer sig igennem, hvis de jorddækkes grundigt. Det er bl.a. kål og  frilandstomater, der sætter dybe rødder. Det er også erfaringen, at nogle afgrøder, fx rodfrugter kan gå i stå under tørkeperioder men tager revanche, når regnen vender tilbage senere på sommeren, så der alligevel bliver et fint udbytte. Men generelt skal der vand til, og for en del afgrøder vil udbyttet blive mindre eller planterne vil bukke helt under uden vanding.