Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i august

Hvad skal du lave i haven i august? Her er Haveselskabets 5 bud. Slå blomsterengen ned, fjern syge frugter, klip hækken, nå det sidste i køkkenhaven og gød en aller sidste gang. God fornøjelse i haven i august.

Få det sidste ud af køkkenhaven. Bergs Fairytalegarden. Foto: Ann Malmgren

Haven i august

Klimaforandringerne har ændret årets gang i haven, og få ting er i dag, som da vi voksede op. Haveselskabet har derfor lavet en guide til, hvad du kan gøre måned for måned, nu hvor tommelfingerregler som at klippe hæk før Skt. Hans og beskære roser til dronningens fødselsdag ikke længere dur. Her får du inspiration til gode gøremål i haven i august.

August er måneden, hvor du som regel kan give havehandskerne et hvil, læne dig tilbage i havestolen og nyde mange måneders indsats i haven med at så, plante og luge. Men i år er det også en måned, hvor du med fordel kan bruge tiden i havestolen på at gøre status over den seneste tids ekstreme vejr og overveje, om det giver anledning til at ændre nogle forhold i haven. 

Sådan lyder det fra Marlene Nielsen. Hun er gartner og landskabsarkitekt hos Haveselskabet, der er en non-profit forening for haveejere med medlemmer over hele landet, som gennem mere end 150 år har arbejdet for at give haveejerne den nyeste viden om haven.

Mange haver har været hårdt ramt af ekstremt vejr i de forgangne måneder, og august er et helt oplagt tidspunkt at se på, om der er hjørner af haven, som har stået under vand, eller hvor det ofte er tørt, og man hele tiden skal vande. September er en oplagt måned at sætte nye planter i haven, og derfor er det godt at begynde at planlægge nu.

Mange haveejere er vant til at plante nyt i foråret. I årets første måneder faldt der imidlertid så meget regn, at jorden mange steder var for våd til, at der kunne plantes nyt. De seneste år har budt på både ekstremt våde og ekstremt tørre forår og gjort det mindre hensigtsmæssigt at plante nyt i starten af året. Efteråret er oplagt til store planteprojekter.

”Det er gerne her i august, hvor man har tid til at sidde og nyde haven, måske mens man spiser friskplukket frugt fra træerne, at ideerne kommer om et nyt bed eller nye, forårsblomstrende løg. Hvis man er den type, der ikke kan sidde stille og dyrke ”arm chair gardening” fra havestolen, så er det helt oplagt at bruge august på at få tjekket tagrender og regnvandstønder, for det bliver stadig mere aktuelt at få samlet regnvand op – der kommer flere kraftige regnskyl og flere tørre perioder,” siger Marlene Nielsen.

Det ekstreme vejr, som vi har oplevet de seneste år, skal vi forberede os på at se mere til i fremtiden. Derfor anbefaler Haveselskabet, at vi gør vores haver mere robuste. Det gælder om at have mange forskellige planter i haven og netop huske de hjemmehørende arter, som er mere hårdføre, men også om at huske at skabe skygge for både mennesker, dyr og planter og tænke på at samle regnvand op til brug i tørkeperioder. Når vi går i haven nu, er det derfor en god ide at have et forandret klima med i overvejelserne.

TIP

2024 har været et stort snegleår, og mange tusinde haver har været hårdt plaget af dræbersnegle og plettet voldsnegl. Sneglene begynder – afhængig af vejret – gerne at lægge de første æg i det tidlige efterår. Det kan derfor være en god idé at gå en daglig runde i haven i august og indsamle og aflive de uønskede snegle.

 

Læs mere

Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i august.  

1. Slå blomsterengen ned

Det er blevet populært at have blomstereng i haven med både enårige, toårige og flerårige planter, som de fleste steder har blomstret fint indtil nu. Mange af blomsterne begynder her i august at sætte frø og har frøstande. Derfor er august en fin måned at slå blomsterengen ned, så frøene bliver spredt, og mange af planterne vil kunne nå at sætte nye blade, så der kommer lidt nyt grønt hen over efteråret. Sådan gør du: Slå det ned og lade afklippet ligge og tørre i 1-2 uger. Herefter kan du ryste frøene af. Når frøene er rystet af, så fjern afklippet fra engområdet – blomsterengen trives bedst i næringsfattig jord, og derfor skal afklippet væk, så det ikke giver næring til jorden. Læg afklippet på kompostbunken. Du kan også bruge det som jorddække i køkkenhaven, hvis du er sikker på, at frøene er rystet godt af. Til at slå blomsterengen ned kan du bruge en le, en buskrydder eller et segl. Du kan også klippe det med hækkesaks – men ikke en plæneklipper, da den klipper det for kort.

2. Fjern syge frugter fra frugttræerne

Sidste år blev mange frugttræer angrebet af svampesygdommen gul monilia. Især æble- og blommetræer blev ramt. Gul monilia starter som et lille brunt mærke, der pludselig breder sig til hele frugten. Det smitter hurtigt, når frugterne hænger tæt. Hvis vi igen får en sommer, hvor det veksler mellem tørt og fugtigt vejr, og hvor træerne i perioder er våde over længere perioder, risikerer vi mange angreb igen. For at mindske spredning gælder det om at få fjernet de angrebne frugter, så snart du ser de første tegn. Fjern de angrebne frugter løbende. Beskær også træerne, så der kommer lys og luft ned gennem kronen – det hjælper frugterne med at tørre hurtigt efter regnvejr. August er en fin måned at beskære frugttræer på.

3. Klip hækken

Nogle klipper hækken en enkelt gang i sæsonen, andre to eller flere gange. Især taks, avnbøg og almindelig bøg kan trænge til et sensommerklip eller en studsning, hvis den er blevet klippet i slutningen af juni, for hækken vokser typisk meget i juli og august og kommer nemt til at se ’langhåret’ ud. Klipper eller studser du den i august, står den skarpt til efteråret og vinteren.  

4. Nå det sidste i køkkenhaven

Ærter og kartofler er allerede høstet, men vil du nå at få mere ud af køkkenhaven for i år, kan du i starten af august så urter som dild og koriander og i løbet af måneden også salat, spinat og asiatiske bladgrøntsager som pak choi. Har du mere plads i køkkenhaven, kan du også så grøntgødning, som er planter, der dækker jorden i efteråret og siden skaber næring til den. Ligger jorden bar efter høst, vil der ske en stor fordampning og udvaskning af næringsstoffer. Jorden har godt af at blive dækket til og brugt. Grøntgødning betyder, at man planter noget, som står i jorden vinteren over og til foråret graves ned, så det ’nedmuldes’ og komposterer direkte i bedet. Der er flere muligheder til grøntgødning – en af dem er honningurt, som også vil kunne nå at komme op og blomstre i år. Andre gode alternativer er boghvede og blodkløver.

5. Sidste udkald for at gøde

Det er en gammel tommelfingerregel, at vi skal gøde haven for sidste gang den 1. august. Men sæsonerne har ændret sig, og det kan af og til være aktuelt at gøde lidt længere hen på måneden. Kig på planterne og vejret og se, om der stadig er vækst i dem. Er der det, kan du gøde frem til cirka midten af måneden.

TIP

Kig efter buksbomhalvmøl-larver. Anden generation klækker gerne her i sensommeren. Nogle anbefaler at tjekke efter larver hver måned, men vi kan se, at der især er store mængder i april-maj og igen i august-september, så det er nu, du skal tjekke dine buksbom. Larverne kan være svære at se, fordi de er gulgrønne som bladene. Du kan fjerne dem med fingrene og kvase dem. Hvis de er meget små, kan du også bruge et biologisk middel, der hedder 

 

Læs mere
Læs mere om haveglæde i godt selskab lige her