Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i maj

Hvad skal du lave i haven i maj? Her er Haveselskabets 5 bud. Lav din egen gødning, giv græsplænen en forårskur, kom igang med køkkenhaven, er du vild med de smukke dahlia blomster, så er det nu du skal sætte georginerne til spiring. Har du forspiret eller som det faktisk hedder forkultiveret, så er det nu de små planter til vendes til at komme ud. God fornøjelse i haven i maj.

Viser hvordan man sår græs. Forårs kur til græsplænen.

Forårskur til græsplænen. Det kan du gøre i maj måned i haven. 

Haven i maj

Jakken af, jakken på. Vi er vant til, at temperaturerne svinger i foråret. I år har foråret budt på tidlig varme og sen kulde, og en april, der blev ekstremt våd. Faktisk går den over i historien som en af de vådeste nogensinde. Samtidig slutter årets fjerde måned med et stort temperaturudsving. Det får alt sammen betydning for haven i maj, og for hvordan vi kan gribe planteprojekterne an derude.

De ekstreme mængder nedbør i april og i årets første måneder har tvunget mange haveejere til at udskyde de planteprojekter, som ellers plejer at ligge i marts og april, for jorden har været for våd til at arbejde i, forklarer Marlene Nielsen, haverådgiver i Haveselskabet.

Vi får stadig billeder ind af græsplæner og nyplantninger, der står under vand, men mange steder er haverne tørret så meget, at man kan arbejde i jorden igen. Marlene Nielsen.

I 2023 og de første måneder af 2024 har vejret vist sig fra sine mest ekstreme sider. Det skal vi forberede os på mere af i fremtiden – både mere tørke og flere heftige nedbørsperioder. Derfor anbefaler Haveselskabet, at vi gør vores haver mere robuste. Det gælder om at have mange forskellige planter i haven og huske de hjemmehørende arter, som er mere hårdføre, men også om at huske at skabe skygge for både mennesker, dyr og planter. Når vi her i foråret går i haven, er det derfor en god ide at have et forandret klima med i overvejelserne.

Årets vejrluner har også betydning for andre dele af havelivet. Mens april har været våd, var marts lun. Den kombination kan snegle godt lide, og mange af dem er allerede på spil i de danske haver.

”De gemmer sig godt derude, under gamle blade eller der, hvor jorden er fugtig. Dræbersneglene er stadig små, men ihærdige og godt i gang med at forsyne sig. Vi får allerede mange henvendelser om snegleskader – bl.a. billeder af påskeliljer, hvor der er gnavet store huller i kronbladene. Forårets vejr giver os en formodning om, at det kan blive et rigtig stort snegleforår. Et godt tip er derfor allerede nu at gå på jagt efter små dræbersnegle, sætte sneglehegn op i køkkenhaven og beskytte de allermest sarte planter,” siger Marlene Nielsen.

Forårets vejr giver os en formodning om, at det kan blive et rigtig stort snegleforår.
Havefaglig rådgiver Marlene Nielsen
Havefaglig rådgiver i Haveselskabet Marlene Nielsen
Vi skal huske at tænke fremad og tænke havens dyreliv med i vores haver. Jo flere forskellige slags blomster man har, jo flere forskellige insekter kan man tiltrække og give levegrundlag.

 

Her får du Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i maj

Væn planterne til temperaturerne

Når temperaturerne stiger, kribler det i fingrene på mange af os efter at komme i haven og plante ud. Det er en god idé at gøre det stille og roligt. Hvis forkultiverede planter som tomater, kål og blomster til skærehaven har stået indenfor i vindueskarmen eller i drivhuset, har de stået beskyttet fra vind og vejr og bør derfor hærdes for at klare sig bedre. Det tager typisk en til to uger afhængig af vejret, hvor man flytter dem ud om dagen på et beskyttet sted, hvor der ikke er for meget vind, og ind om natten, så de langsomt vænner sig til at stå ude. Et gammelt ordsprog lyder: Plant tomater ud til Mors Dag og agurker ud til Fars Dag. Om det også vil gælde i fremtiden, ved vi ikke med sikkerhed endnu, men meget tyder på, at det vil rykke sig, så vi planter tidligere ud. Vent med at plante tomater helt ud, til temperaturen er stabil på ca. 8-10 grader og jordtemperaturen ca. 15 grader.

Lav din egen gødning af ukrudt

Lav gødning af brændenælder, kulsukker og padderokke. De tidlige blade er gode til formålet, fordi de indeholder meget kvælstof. Du kan også bruge skvalderkål i blandingen – det er en god måde at komme ukrudt til livs og bruge det til at gøde andre dele af haven. Fordi bladene er friske, bliver det en meget kvælstofholdig gødning, som er god i drivhus eller højbed. Den kan ikke nødvendigvis stå i stedet for anden gødning, men den kan være et godt supplement. Sådan gør du: Læg de friske blade i en stor spand og dæk med vand. Til et kilo urter skal der bruges 10 liter vand. Rør rundt i det dagligt, så det hele bliver vendt rundt. Efter fem dage er vandet brunt, men lugter endnu ikke alt for grimt. Du kan også lade det stå i flere dage, men så vil lugten tage mere og mere til. Udtrækket skal fortyndes 1:10, før det bruges som gødning. Bliv klogere på gødning lige her. 

Forårskur til græsplænen

En del græsplæner er i år ramt af sneskimmel efter en vinter med meget og langvarig sne. Plænerne har haft det hårdt under snetrykket og frosten, og det kan give sneskimmel, som får græsset til at visne. Normalt anbefaler Haveselskabet at give græsset en forårskur i april, men det har ikke været vejr til at gøre det. Det kan heldigvis stadig nås i maj, når græsset er i vækst. Riv græsset igennem og fjern det visne græs. Er der store, bare pletter, så giv kompost og efterså, og gød så græsset når det er i vækst igen, og du kan se, at det vokser. TIP: Når man slår græs i foråret, er det en god idé at gemme græsafklippet og lægge det som et lille tyndt lag i køkkenhaven eller omkring stauderne, så der ikke er bar jord rundt om planterne. Det giver næring til jorden og mindsker fordampningen, så jorden bedre kan holde på fugtigheden til planterne. Læs mere om mos i plænen lige her. 

 

Så køkkenhavens afgrøder direkte ud i bedet

Traditionelt er maj en god måned at starte køkkenhaven op, for her kan mange afgrøder sås direkte ud i bedet. Når jorden er klargjort og har fået kompost, kan du måle temperaturen, og når den er ca. 15 grader, kan du gå i gang. Afgrøder som bønner, squash og græskar skal dog vente indtil juni, hvor jorden er varmere, hvis de skal sås direkte i bedet. Hvis der er plads, kan de forkultiveres og passende overtage pladsen fra kål og andre afgrøder, som kan plantes ud nu. No dig - gravefri køkkenhave, læs om det her. 

Læg georginer i jorden

Vil du plukke buketter af smukke georginer til sommer, så er det i maj knoldene skal lægges i jorden. De tåler ikke frost, og skal derfor graves op om efteråret, opbevares frostfrit om vinteren og lægges igen om foråret. Find en solrig plads i læ og læg knoldene i 5-8 cm dybde. Du kan med fordel blande kompost i jorden når du planter, for georginer er sultne og har brug for næring for at sætte mange blomster. Beskyt de små skud når de titter op af jorden. De står højt på sneglenes menukort. 

Georginer, eller Dahlia som de også kaldes, er fantastiske og flamboyante, og der er mange spændende sorter at vælge mellem. Læs, hvordan du passer dem hele året rundt.

 

Haveselskabet er en forening af haveglade medlemmer. Er du også vild med at gå i haven og vil gerne inspireres og måske også udfordres? Det koster kun, hvad svarer til 55 kr. om måneden at være med.

Læs mere om haveglæde i godt selskab lige her