Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i november

Klimaforandringerne har ændret årets gang i haven, og få ting er i dag, som da vi voksede op. Haveselskabet har derfor lavet en guide til, hvad du kan gøre måned for måned, nu hvor tommelfingerregler som at klippe hæk før Skt. Hans og beskære roser til dronningens fødselsdag ikke længere dur. Her får du inspiration til gode gøremål i haven i november.

Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i november

Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i november. Foto: Haveselskabet

November er usædvanligt mild i år. Det betyder, at vi kan fortsætte med masser af gøremål derude. Men det betyder også, at plæneklipperen ikke kan gå på vinterferie så tidligt, som den plejer.

November er ved at blive en havemåned i klassisk forstand – det skal vi vænne os til. Græsset vokser fortsat derude, for temperaturen skal ned under 6-7 grader, før det holder op med at gro. Vi skal nok regne med at skulle slå græsset en større del af året, end vi hidtil har været vant til. I det hele taget er der stadig meget, vi kan tage fat på derude, selv om vi nærmer os årets afslutning, - siger Anne Stine Bruun, landskabsarkitekt og havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

Haveselskabet er en non-profit forening for haveejere med medlemmer over hele landet, som gennem mere end 150 år har arbejdet for at give haveejerne den nyeste viden om haven. Det ekstreme vejr og forandrede klima, som vi har oplevet de seneste år, skal vi forvente at se endnu mere af i fremtiden. Det betyder, at vores vaner derude ændrer sig. Men det får også Haveselskabet til at anbefale, at vi gør vores haver mere robuste, så de bedre kan modstå både perioder med tørke og store mængder regn.

Den første nattefrost plejer gerne at komme umiddelbart efter efterårsferien i oktober, men i år har temperaturen her i starten af november endnu kun sneget sig ned i nærheden af frysepunktet en gang eller to. Det betyder, at vi fortsat kan beskære træer og buske, flytte stauder og plante nyt i haven.

Så længe vejret er så mildt, og der stadig er varme i jorden, kan vi fortsætte med meget havearbejdet, - siger Anne Stine Bruun.

Det sene havearbejde er samtidig en god anledning til at øve os i at lade meget mere af havens ressourcer blive indenfor havelågen.

Gamle, usagte regler siger, at visne blade skal køres væk, og at de nedfaldne blade, som ligger brune og smattede i bedene, ikke hører til i en pæn have. Men vi skal vænne os til at gøre som i naturen og lade haven få gavn af naturens egne ressourcer. Fordel de visne blade i havens hjørner og bede, så de kan gavne havens planter, - siger Anne Stine Bruun.

Her får du 5 af Haveselskabets gode gøremål i haven i november:

1. Plant nyt og bliv mere selvforsynende

Overvej om du vil være mere selvforsynende – for nu er et godt tidspunkt at plante mange slags frugttræer og bærbuske. Der er noget skønt ved at gå ud i haven og plukke friske bør og frugt, og det hjemmedyrkede har en helt anden kvalitet, end det man kan købe i butikkerne. Planter du ribs, solbær, brombær, stikkelsbær, hindbær eller blåbær nu, vil du kunne høste de første bær til næste år. Også frugttræer kan du plante nu – dog er det en god idé at vente med eksotiske træer som fersken og figen.

2. Flyt rundt på planterne

Er der planter, hvor du er utilfreds med deres placering i haven, eller hvor du har set, at de mistrives, fordi de f.eks. får for lidt eller meget sol, er nu et godt tidspunkt at flytte dem. Alle stauder kan uden problemer flyttes nu, men også mindre og yngre buske kan rykkes til nye placeringer.

3. Behold haveaffaldet i haven

Der er masser af visne blade i haven lige nu. De skal væk fra græsplænen og havegangen – men de bør blive i haven. Jo mere du fjerner fra din have, jo mere skal du tilføre igen for at sikre mikrolivet i jorden og næringsstoffer til planterne. Haven udsultes, når vi kører alt væk – det er derfor man i mange år brugte kunstgødning i haven. Men det er bedre for både haven og pengepungen at bruge naturens egne ressourcer. Du behøver ikke have en kompostbunke for at kompostere de visne blade. Riv dem sammen i en aflang bunke på plænen, kør dem over med plæneklipperen, så bladene skæres i små stykker og har lettere ved at formulde – til foråret kan det indgå som krukkemuld, så du ikke skal ud og købe nyt. Eller gør som i naturen og lad bladene kompostere mellem havens andre planter – spred dem ind under hækken eller fordel dem rundt i staudebede og køkkenhave. De nedbrydes hurtigt og er guld værd for hele haven.

4. Lav kvashegn eller brændestabel

Det milde novembervejr gør det oplagt at beskære buske og træer. Lav et kvashegn, så de afklipne grene kan blive i haven, og så pindsvin og insekter har et sted at leve. Sæt stolper overfor hinanden med en afstand på ca. 60 centimeter og fyld kvaset ned i midten. Har du store grene, kan du bruge dem som stolper i stedet for at købe nye. Fyld løbende kvas i fra toppen. Med tiden kan du så skrabe formuldet kompost ud fra bunden og bruge som pottemuld eller til at sprede ud i bedene.

Fælder du større træer, så overvej også at lade det blive i haven. De tynde grene kan du putte i kvashegnet, og de større af slagsen kan du arrangere i en brændestabel, der kan bruges som hegn eller afskærmning. Det er pænt at se på og fungerer som et stort insekthotel.

5. Lav et vandhul

Har du ikke allerede vand i haven, så overvej at grave et lille vandhul. Det kan gøres året rundt, men netop nu er jorden fin og blød og nem at arbejde med. En nedgravet murespand med sten i og fyldt med vand er nok til at gøre en stor forskel for havens dyr. Husk at lægge nok sten i til, at dyrene kan komme op ad vandet. 

ET GODT HAVETIP: Du kan stadig nå at lægge blomsterløg

Har du endnu ikke lagt tulipanløg, kan du nå det endnu – og få farvestrålende blomster i det tidlige forår. En gammel tommelfingerregel har været at lægge dem allerede fra september, men efteråret er efterhånden så mildt, at løgene risikerer at rådne, hvis de kommer for tidligt i jorden, og november er derfor oplagt – også til andre forårsløg som påskeliljer, krokus og hyacinter.