Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Gøremål i januar

I januar er det tid til at nyde roen, dække sarte planter, forynge buske, støtte rosenkål, få styr på klatreplanterne. Her får du Haveselskabets liste over gode gøremål i haven i januar.

Prydhaven

Giv græsplænen ro: Undgå at gå for meget på græsplænen, især i frostvejr. Lad i det hele taget plænen være i fred til den begynder at gro igen i foråret.
 

Så stauder, der kræver kulde for at spire: Nogle staudefrø skal igennem en kuldeperiode for at vågne af deres frøhvile. Nøglen til at lykkes med disse stauder er kuldebehandling, og det består i at føre frøene sikkert igennem en periode med kulde og fugt - ligesom frøene ville opleve i naturen i vinterhalvåret.

Sådan sår du stauder om vinteren

 

Pas på krukkerne i frostvejr: Terrakottakrukker og andre krukker, der ikke er hårdtbrændte, kan sprænge i frostvejr. Tøm dem for jord og sæt pottefødder under krukkerne, så vandet bedre kan løbe ud af potten. Eller sæt dem under et halvtag, så regn og sne ikke vander jorden så meget op.

Få succes med dine krukkeplanter

 

Få styr på klatreplanterne: Om vinteren er det nemmere at overskue virvaret af stængler på havens klatrende planter, end det er, når de har blade og blomster, så januar er et fint tidspunkt at få ryddet op i klatreplanterne, der måske er kommet lidt på afveje. Du bør dog være opmærksom på, at en kraftig beskæring kan betyde, at du gå glip af blomstringen i den kommende sæson. Derudover er der nogle af klatreplanterne, der er blødere, så det er værd lige at se på de rigtige beskæringstidspunkter.

Hvad er blødning hos planter?

Blødning hos planter er en måde at beskrive, at planten udskiller væske fra en snitflade.

Med andre ord trækker rødderne væske op til planten fra jorden, og åbner man en stængel (eller gren), løber vandet simpelt hen ud igennem åbningen/snitfladen.

Det kan se ganske voldsomt ud, når saften står og drypper fra den afskårne gren, men det er ofte ikke så farligt, som det ser ud. Den saft, der forsvinder på denne måde, var nemlig kun beregnet til den afskårne gren. Derudover skal du huske på, at en plante ikke har et lukket væskesystem, som mennesker har, og de kan derfor ikke gå i chock på samme måde som vores krop kan. Sidst, men ikke mindst, kan de sukkerstoffer, der løber ud med væsken, faktisk være med til at forhindre svampeangreb på såret.

Men selvfølgelig er det ikke helt uden omkostninger for en plante, når den bløder. Den sukkermængde, der udskilles gennem såret, skulle have været en del af plantens energiopsparing, så beskærer man vedvarende i den periode, en plante bløder, kan man udpine den og svække dens vækst.

Det er derfor, man bør beskære uden for plantens blødningsperiode.

Der er mange planter, der er blødere, og det er til at finde ud af ved at søge på den specifikke vækst på nettet.

Læs mere
Vælg de rigtige klatreplanter til haven

 

Foryng dine buske: Kraftig beskæring af mange buske, samt nedskæring af hækken, kan godt klares i den kolde tid. Sarte planter som hortensia, roser og sommerfuglebuske skal dog først beskæres i foråret. Frugttræerne kan du med fordel vente med til sommer. Beskær ikke kirsebær, blommer og andre stenfrugter eller de såkaldte blødere (fx birk, ahorn og valnød) i vinterhalvåret.

Beskær dine buske rigtigt

 

Beskyt dine planter: Det er i januar, frosten for alvor bider sig fast i haven, så det er tid til at beskytte de sarte roser og andre frostfølsomme planter med grangrene el.lign. Du kan jo passende bruge grenene fra juletræet. Beskyt også hækken mod salt, hvis din vej eller fortovet fx bliver saltet. Saltet er nemlig skadeligt for planterne. Inde i din egen have kan du vælge det bedre alternativ til salt på glatte trapper, terrasser og stier: groft sand. Fej også sneen væk fra stedsegrønne buske og brede hække, så du undgår, at vægten fra sneen får grene til at knække.

Beskyt de sarte planter

 

Mad og drikke til havens dyr: I en varieret have er der både føde og steder at søge ly for havens dyreliv, og det er vigtig for biodiversiteten at vi også tager hensyn til det om vinteren. Vent med at klippe stauder ned til det tidlige forår og sørg for vand, hvis vi oplever frost i længere tid. 

Dyrene i haven har brug for dig om vinteren

 

Beskyt barken: Beskyt den nederste del af stammen på unge frugttræer mod sultne mus og harer. Brug fx en frugttræsspiral, som er et spiralformet beskyttelsesrør i plastik, der kan udvide sig i takt med, at træet vokser. Det er så ærgerligt at komme ud til frugttræerne, når sneen er smeltet sidst på vinteren, og så har harer og mus spist al barken af træerne, så de ikke har en chance for at overleve.

Nyttehaven

Tjek frugt og grønt: Blot et enkelt dårligt æble kan ødelægge resten. Så tjek jævnligt kasser med frugt og grøntsager, du har gemt til vinteren. Husk også at kigge i fryseren og få brugt årets høst, inden det igen bliver forår.

Få havens æbler sikkert gennem vinteren

 

Skær hindbærrene ned: Det er ikke for sent at vinterbeskære hindbær i januar. Grene, der har givet frugt sidste år, fjernes helt, mens sidste års nye skud bindes op til en vandret snor. Hos efterårshindbær har alle grenene båret frugt, så her fjernes alle grenene.

Beskæring af hindbær

 

Tynd ud i stikkelsbærbusken: Stikkelsbær kan beskæres ved at fjerne de ældste, mørke grene helt nede ved jorden. 1-2 grene er som regel nok, hvis det gøres hvert år. Tjek stikkelsbærbuskene for brune grenspidser, og klip dem af, hvis de er der. Det er et tegn på stikkelsbærdræber, der senere på sæsonen angriber bærrene, så de får en kedelig belægning.

Stikkelsbær i haven

 

Støt rosenkålen og grønkålen: Nogle rosenkål og grønkål bliver høje og får tunge hoveder, og det kan betyde, at de vælter. Støt hver enkelt plante med en pind, men fjern ikke bladene på de lange stilke, da de er med til at beskytte kålene mod vejrliget.

Så bladgrønt: I januar kan du i din køkkenhave eller altankasse så små rækker af grønt til forårets salatskål. Frøene sås, som du ville gøre det i foråret, medmindre jorden er frosset eller dækket af sne. Er jorden frosset, lægger du bare frøene oven på jorden i rækker med ca. 10 cm afstand og dækker med noget posejord. Det kan være så- og priklemuld, men også blot almindelig krukkemuld. Det væsentlige er, at der ikke er ukrudtsfrø i, så gem din siede kompost til andre formål. Hvis der ligger sne, fjerner du blot sneen og gør som ved frosset jord. Husk at lægge sneen tilbage, for når den smelter, fungerer den som vanding. Dæk med net eller tynd fiberdug, så katte og fugle ikke kan komme til at kradse op i rækkerne. Så spinat, dild, radise, salat, rucola, salat, koriander og meget mere.