Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Udtynding af prydbuske

Vil du holde dine buske flotte fra år til år og samtidig styre deres størrelse og form, så er en udtynding den bedste beskæringsmetode.

Udtynding af almindelig snebolle. Foto: Haveselskabet

Udtynding af blomstrende buske er en god og skånsom beskæringsmetode, der egner sig til de fleste løvfældende prydbuske, både små og store.

Formål

Når man beskærer en busk, er der flere formål med det:

  • At give lys og luft så der kan dannes nye, livskraftige skud
  • At holde busken i en smuk og harmonisk form
  • At holde busken sund. 

En udtynding er først relevant 4-5 år efter plantningen, når busken har vokset sig stor og kraftig. Nyplantede buske skal ikke udtyndes, men blot sundhedsbeskæres (se længere nede). 

Hvis busken er blevet til et uskønt vildnis, eller hvis den er blevet for høj og ranglet, kan det dog være nødvendigt med en nedskæring. 

Hvornår

Den bedste tidspunkt for en udtynding er enten i foråret eller efter blomstringen -  afhængig af, hvilken busk der er tale om - men en beskæring kan for så vidt foretages hele året.

Det er bedst at beskære i sommerperioden fra juni til september. Tidspunktet har dog ikke den helt store betydning, da det ofte kun er enkelte grene, der skæres væk. 

Fordelen ved at beskære om vinteren er, at bladene er væk, så man bedre kan se, hvad man laver.

Er busken blevet trykket af sne eller er grene knækket i en storm, er det bedst hurtigst muligt at fjerne de berørte grene. Det samme gælder i tilfælde af sygdom. 

Hvordan

Det er bedst at udtynde busken løbende med få års mellemrum, men du kan også godt udtynde en ældre buske, der ikke er blevet beskåret i en årrække.

Fjern cirka en tredjedel af de ældste grene lige over jordoverfladen. Det vil sætte gang i nyvæksten, så busken løbende bliver forynget og holder sig tæt og sund.

Sigt imod at beholde de unge oprette grene, der holder busken slank. Efter en udtynding består busken hovedsageligt af stærke yngre og få ældre grene. 

Sundhedsbeskæring

Samtidig med udtyndingen bør man også sundhedsbeskære busken ved at fjerne:

  • Visne skudspidser og grenpartier
  • Knækkede grene og grene, der krydser hinanden.
  • Syge grene, fx grene, der viser tydelige tegn på svampeangreb eller andre sygdomme.

Er grenen død?

Det lyder let nok at sige, at visne og døde grene og grenpartier skal fjernes, men når bladene er faldet af busken, hvordan ser du så, om grenen er død eller levende?

Jo, du tager din grensaks og laver et lille snit lige ind under barken, så den løsnes på et lille område. Er der brunt i snittet, er grenen død, men er der grønt og frisk, er der stadig gang i grenen. På den måde kommer du ikke til at fjerne grene, der vil give dig masser af grønt og blomster næste år.