I juni sværmer gåsebillerne
Gåsebillelarverne fra sidste år er udviklede til voksne biller, der kommer op ad jorden her i juni.
Gåsebillen er ca. 10 mm gulbrun eller rødbrun, med grågrønt metalglinsende hoved, forbryst og underside.
Den er et dagsdyr, der sværmer i fuld solskin og kan gøre skade ved at gnave i blomsterknopper og blade på blandt andet frugttræer, roser og løvtræer. Det er dog en meget ringe og ubetydelig skade, sammenlignet med den skade larverne forvolder på plænen.
Når billerne har parret sig, vil hunnerne sværme over plænen, især på tørre og sandede arealer, og lægge sine æg. Fjorten dage senere klækkes disse æg og ud kommer larverne.
Det er først herefter, det kan lade sig gøre at bekæmpe skadedyret. Hvis gåsebillelarverne volder problemer i haven, så er der forskellige måder at bekæmpe dem på.
Den biologiske går ud på at udvande såkaldte nematoder, som er mikroskopiske små rundorme, over plænen. Det er vigtigt at følge brugsanvisningen og det er også vigtigt at vide, at det er svært at få en tilstrækkelig effektiv virkning. Nematoder til bekæmpelse af gåsebiller kan købes på nettet eller bestilles i havecenteret.
Den forebyggende har flere tilgangsvinkler. Der er muligheden for at tromle græsplænen om foråret, tilførsel af kompost til sandede jorder og opsætning af stærekasser for at få stærene til at æde larverne. Selve æglægningen kan eventuelt forhindres ved at udlægge et net over de udsatte arealer.