Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Bekæmp allergiplanten bynkeambrosie

Bynkeambrosie er frygtet, da den er stærkt allergifremkaldende. Vær med til at bekæmpe den i din have, så den ikke breder sig.

Bynkeambrosie, Ambrosia artemisiifolia. Foto: Kirsten Ebert

Bynkeambrosie, Ambrosia artemisiifolia. Foto: Kirsten Ebert

Bynkeambrosie er stærkt allergifremkaldende og kan give høfeber og kronisk astma. De mystiske planter med frodiggrønne, bregnelignende blade, som frem tid til anden spirer frem i haver, kan vække nysgerrigheden efter at se, hvad de bliver til, når de sætter blomst. Men pas på! Den vækstkraftige og stærkt allergifremkaldende bynkeambrosie kan give store problemer, hvis den ikke bliver fjernet i tide. 

Høfeber, astma og nældefeber

Bynkeambrosie, Ambrosia artemisiifolia, stammer oprindelig fra Nordamerika. Den producerer store mængder pollen, der giver voldsom høfeber.

De er lige så allergifremkaldende som birkepollen, og både pollen og plantesaft kan desuden give hudirritation og nældefeber. Desuden blomstrer bynkeambrosie sent på året, og forlænger dermed pollensæsonen med 1-2 måneder.

Astma-Allergi Danmark skønner, at mindst 100.000 danskere vil udvikle allergi over for planten, hvis den for alvor får fodfæste. Allergien kan blive til astma, og i Schweiz er bynkeambrosie årsag til, at en fjerdedel af alle pollenallergikere har udviklet kronisk astma.

Frø gemmer sig i fuglefoder

Bynkeambrosie dukker typsik op, hvor man fodrer de vilde småfugle. Den bliver nemlig indslæbt med importeret fuglefrø, hvor de små ambrosiefrø er vanskelige at rense helt fra. Planterne vokser derfor typisk nær foderbrætter og foderautomater, især hvor man fodrer med solsikkefrø.

Allergiplanten kan således brede sig, og det betyder samtidig, at det er os haveejere, der har størst mulighed for at forebygge, at bynkeambrosie bliver til et stort sundhedsproblem.

Har du bynkeambrosie i haven?

De små planter af bynkeambrosie spirer frem her i foråret. Det er på dette tidspunkt, det er bedst at bekæmpe dem. Se især godt efter de steder, hvor du fodrer fugle, og tjek løbende.

Unge bynkeambrosie kan forveksles med fløjlsblomst, Tagetes, hvorfor de ofte får lov at blive stående ved lugning. Bynkeambrosie vokser sig dog hurtigt højere end fløjlsblomst og kan bliver langt over 1 m høj. 

Det er vigtigt at få fjernet planterne, før de begynder at blomstre i august, både af hensyn til gener med pollenallergi og for at hindre spredning af frø.

Sådan bekæmper du bynkeambrosie

  • Fjern planterne i foråret, før de blomstrer. Kig især efter dem omkring foderbrættet og foderautomaten.
  • Ryk hele planten op – lad være at klippe den ned, så vil den brede sig.
  • Put planterne i en plastikpose, som du lukker godt. Smid posen i skraldespanden, eller aflever den til forbrænding på genbrugspladsen.
  • Kom aldrig planterne på komposten.
  • NB! Brug handsker, når du rykker planterne op. Kontakt med saft og pollen kan give kraftig nældefeber. 

 

Sådan kan du kende bynkeambrosie

  • Planten kan blive over 1,5 m høj.
  • Bladene er stilkede, fint fligede og bregneagtige. De er grågrønne på både over- og underside og ender i en lille spids. Den midterste bladnerve er bleg/hvidlig.
  • Stænglen er behåret og har rundt tværsnit. Farven er grøn-rødlig.
  • Blomsterne er uanseelige, små og lysegrønne. Hanblomsterne sidder i lange, tætte blomsterstande, der ligner musehaler. Hunblomsterne sidder enkeltvist i hjørnerne af de øverste blade.
  • Den blomstrer fra slutningen af juli-august til oktober-november.
  • Unge planter bliver ofte forvekslet med fløjlsblomst, Tagetes. Fløjlsblomst kan kendes på de næsten udelukkende modsatte småblade (bladflige), hvor ambrosiens er mere spredte. 
  • Den ligner den almindelige ukrudtsplante gråbynke, som den også er i familie med. Gråbynke har, til forskel fra bynke-ambrosie, mørkt rødbrun stængel og blade med hvidfiltet underside.